У селах Новосанжарського району впровадять роздільний та централізований збір сміття

Суспільство
Юлія Обелець5 квітня 2016 о 18:3419041 Kolo.poltava.ua (Новини Полтави) Полтава, вул. Фрунзе, 65 +380532613245 У селах Новосанжарського району впровадять роздільний та централізований збір сміття
Новосанжарський район став пілотним в українсько-німецькому проекті щодо поводження з твердими побутовими відходами.

У селах Новосанжарського району впровадять роздільний та централізований збір сміттяУ селах Новосанжарського району впровадять роздільний та централізований збір сміття. Фото – vorobus.com

В рамках українсько-німецького проекту «Реформа управління на сході України», який впроваджує GFA Consulting Group, розроблена Стратегія поводження з твердими побутовими відходами (ТВП) для Полтавської області. Ця Стратегія передбачає, крім всього іншого, підключення всіх жителів Полтавщини до централізованих послуг з вивозу ТПВ та забезпечення сортування вторинної сировини.

У селах Новосанжарського району впровадять роздільний та централізований збір сміття

Пілотним районом для впровадження Стратегії обрали Новосанжарський район.

–Обрали Новосанжарський район, оскільки шукали полігон (сміттєзвалище), який би від повідав сучасним вимогам, – пояснила Олена Марушевська, екперт з залучення громадськості. Як з’ясувалось, у інших районах області таких полігонів немає.

Олена Марушевська також пояснила, що такий українсько-німецького проект передбачався для Луганської області, але, у зв’язку з бойовими діями, «перебрався» на Полтавщину.

Загалом головними посланнями інформаційної кампанії є необхідність попередження засмічення територій у районі; сортування твердих побутових відходів і головне - необхідність підключення населення до централізованих послуг з вивозу ТПВ.. Саме по такому принципу підтримують чистоту у розвинених країнах.

Успішний досвід, отриманий на базі Новосанжарського району, можна буде передати далі іншим районам Полтавської області.

Проект передбачає кілька етапів реалізації.

Зокрема, 1 квітня стартував конкурс для школярів «Пластикові скарби». 590 учнів із 7-ми шкіл збиратимуть пластикові пляшки протягом трьох тижнів, до 21 квітня, та накопичувати їх у спеціально відведеному приміщенні. По закінченню цього терміну, «скарби» будуть зважені, а результати записані у сертифікати. Всі школи-учасниці отримають кошти за зібрану вторсировину, які зможуть витратити на необхідне обладнання. Також, команди-переможці нагородять ще й цінними призами. Урочисте нагородження відбудеться 25-26 квітня у кожній школі

Також, з 11 по 13 квітня, у обраних школах відбудуться інтерактивні лекції для учнів, які проведуть представники ГО «Еколтава». Активісти у ігровій формі розкажуть дітям, як бути відповідальними, правильно сортувати сміття і перетворити його на цінний ресурс, покажуть мотивуючі короткометражки.

Крім конкурсу та лекцій, протягом квітня планується також проведення загального суботника 23 квітня та благоустрій кількох природних зон, де місцеві жителі люблять відпочивати. Такі спільні толоки мають на меті об’єднати жителів громад, показати, що люди навіть власними силами можуть зробити свої села чистими, красивими та комфортними для проживання.

Кульмінацією першого етапу проекту стане Еко-фестиваль, який відбудеться 28 квітня у селищі Нові Санжари. Для учасників підготують насичену творчу програму з виступами місцевих колективів, показом одягу з вторсировини, виставкою мистецьких виробів з сміття, цікавим еко-квестом та частуванням.

Позначення:

Категорії:

Помітили помилку?
Будь ласка, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter