В Україні створять Національне агентство зайнятості

Суспільство
Юлія Обелець16 вересня 2015 о 16:002054 Kolo.poltava.ua (Новини Полтави) Полтава, вул. Фрунзе, 65 +380532613245 В Україні створять Національне агентство зайнятості
З 1 січня 2016 року має запрацювати Національне агентство зайнятості

В Україні створять Національне агентство зайнятостіВ Україні створять Національне агентство зайнятості. Фото p-p.com.ua

Про реформування служб зайнятості повідав міністр соціальної політики України Павло Розенко. Він доручив протягом 10 днів завершити роботу над законопроектом про створення Національного агентства зайнятості, – йдеться на Урядовому порталі.

– Реформа служби зайнятості має бути здійснена зараз і негайно. Ресурс довіри до тієї моделі служби, яка існує, вже вичерпаний. Доручаю протягом 10 днів завершити роботу над законопроектом. На початку жовтня законопроект має бути внесений до Верховної Ради України, а з 1 січня 2016 року має запрацювати Національне агентство зайнятості, - сказав він, звернувшись також до соціальних партнерів - профспілок і роботодавців – із закликом не стояти осторонь цього процесу, а активно включитися в обговорення і доопрацювання законопроекту.

Міністр наголосив, що мета реформи Держслужби зайнятості - не просто зміна вивіски і керівництва, а структурна і якісна перебудова роботи на ринку праці в Україні.

Відповідні зміни будуть ґрунтуватися на досвіді реформування агентств зайнятості Німеччини, Франції, Австрії і Литви.

– Національне агентство зайнятості має стати активним посередником, ефективною і мобільною сервісною службою з надання послуг із працевлаштування, активним гравцем на ринку праці, а не інструментом роздачі грошей безробітним, – підкреслив він.

Яких змін чекати:

  • Буде сформовано єдину електронну базу вакансій.
  • Посилюється страховий принцип виплати допомоги по безробіттю.
  • Активніше підтримуватимуться підприємницькі ініціативи зареєстрованих безробітних.
  • Відмова від участі в громадських роботах може стати підставою для відмови у виплаті допомоги по безробіттю.
  • Агенція розширюватиме можливості працевлаштування громадян, застосовуватиме нові механізми підтримки молоді віком до 24 років (залучення випускників до роботи на умовах стажування за взірцями Німеччини і Румунії),
  • Сприяння збереженню зайнятості людей, старших за 45 років.

– Активніше вирішуватимуться питання зайнятості членів особистих селянських господарств, учасників антитерористичної операції, внутрішньо переміщених осіб та інших категорій.

До функцій Національного агентства зайнятості буде також віднесено моніторинг випадків дискримінаційних обмежень, що містяться в оприлюднених вакансіях, з подачею цієї інформації до Державної служби з питань праці для відповідного реагування.

Окрім того, Мінсоцполітики і створюване Нацагентство зайнятості отримають функції прогнозування ситуації на ринку зайнятості, зокрема щомісячне публічне представлення оцінки ситуації на цьому ринку.

– І ще одне принципове питання – це аутсорсинг послуг. На кошти, які збирає фонд соціального страхування, зможуть претендувати і приватні компанії з працевлаштування. Кошти будуть отримувати ті, хто якісніше буде шукати роботу для людей, - розповів очільник Мінсоцполітики.

До теми – У Полтаві пропонують роботу для внутрішньо переміщених осіб

Позначення:

Категорії:

Помітили помилку?
Будь ласка, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter