Як зібрати екстрений рюкзак на випадок надзвичайної ситуації – рекомендації для полтавців

Суспільство
Олег Апостолов6 лютого 2015 о 18:003930 Kolo.poltava.ua (Новини Полтави) Полтава, вул. Фрунзе, 65 +380532613245 Як зібрати екстрений рюкзак на випадок надзвичайної ситуації – рекомендації для полтавців
"Тривожна валіза" повинна зберігатися вдома та містити усе необхідне для виживання.

Як зібрати екстрений рюкзак на випадок надзвичайної ситуації – рекомендаціїЕкстрений рюкзак та його вміст.

У навчально-методичному центрі цивільного захисту та безпеки життєдіяльності Полтавської області розповіли, яким має бути вміст екстреного рюкзака на випадок надзвичайної ситуації.

Екстрений рюкзак – це узагальнене визначення базового набору речей, необхідного кожній цивільній людині, щоб вижити в будь-якій екстремальній ситуації. Цивільний тривожний рюкзак, як правило, являє собою укомплектований рюкзак об’ємом від 30 і більше літрів, що містить необхідний індивідуальний мінімум одягу, предметів гігієни, медикаментів, інструментів, засобів індивідуального захисту та продуктів харчування.

Екстренний рюкзак знадобиться для швидкої евакуації та повинен, бажано, стояти вдома. Якщо надходить сигнал про надзвичайну ситуацію, спокійно й без паніки берете його й залишаєте приміщення, – пояснила методист навчально-методичного центру цивільного захисту та безпеки життєдіяльності Полтавської області Таміла Вірченко.

Зазначається, що всі речі у екстреному рюкзаку повинні бути новими і тими, що не використовуються власником у повсякденному житті. Крім того, фахівці рекомендують укладати рюкзак так, щоб можна було швидко і без ускладнень знайти потрібну річ. Також рюкзак бажано має бути укомплектований спеціальною накидкою від дощу.

Розглянемо тепер більш детально, які речі та продукти першої необхідності вам потрібно буде зібрати. Фахівці підкреслюють, що цей список є орієнтовним. Можливо, у вашій місцевості і для вашої родини його доведеться скоротити або, навпаки, розширити. Наприклад, у літніх людей, інвалідів та дітей є особливі потреби.

Орієнтовний вміст екстреного рюкзака:

1. Копії важливих документів у водонепроникній упаковці. Заздалегідь зробіть копії всіх важливих документів – паспорта, автомобільних прав, документів на нерухомість, автомобіль і т.д. Документи треба укладати так, щоб у разі необхідності їх можна було швидко дістати. Чому саме копії? Річ у тім, що рюкзак може стояти і місяць, і півроку – і оскільки розбирати його небажано, краще заздалегідь підготувати копії, - зазначила Таміла Вірченко.

2. Кредитні картки та невеликий запас готівки.

3. Дублікати ключів від будинку і машини.

4. Карту місцевості, а також інформацію про спосіб зв’язку і умовне місце зустрічі вашої родини.

5. Засоби зв’язку та інформації (невеликий радіоприймач з можливістю прийому в УКХ і FM діапазоні, запасні батарейки до нього, мобільний телефон із зарядним пристроєм).

6. Ліхтарик і запасні батарейки до нього.

7. Компас, годинник (перевагу надавайте водонепроникним).

8. Мультитул (англ. Multitool) – багатофункціональний інструмент, до складу якого, зазвичай, входять інструменти (лезо ножа, шило, пилка, викрутка, ножиці і т.д.).

9. Сигнальні засоби (свисток).

10. Пакети для сміття, об’ємом 120 літрів.

11. Рулон широкого скотчу.

12. Шнур синтетичний 4-5мм, близько 20 м.

13. Блокнот і олівець.

14. Нитки та голки.

17. Аптечка першої допомоги (бинт, лейкопластир, вата, йод, „Активоване вугілля” (інтоксикація), „Парацетамол” (жарознижувальний), „Пенталгін” (знеболюючий), „Супрастин” (алергія), „Імодіум” (діарея), „Фталазол” (шлункова інфекція), „Альбуцид” (очні краплі), індивідуальні ліки, які ви приймаєте).

19. Одяг: нижня білизна (2 пари), шкарпетки бавовняні (2 пари), комплект одягу і взуття за сезоном.

20. Пінополіуретановий килимок (каремат), спальний мішок (якщо дозволяє місце в рюкзаку).

21. Засоби гігієни: зубна щітка і паста, невеликий шматок мила, рушник (можна паперовий), туалетний папір, кілька упаковок одноразових сухих носових хусток, вологі серветки. Жінкам – засоби інтимної гігієни. Можна взяти бритву і манікюрний набір.

22. Речі для дітей (якщо необхідно).

22. Посуд: КЛМН (кружка, ложка, миска, ніж), можна взяти казанок, ємністю 1 – 1,5 л.

23. Сірники, запальничка.

24. Запас їжі на кілька днів – все, що можна їсти без попередньої обробки і не займає багато місця, довго зберігається: висококалорійні солодощі: кілька шоколадних батончиків, жменю льодяників, галети, суп-пакети та вермішель швидкого приготування, м’ясні та рибні консерви, чай, каву, цукор, спирт, 1,5 л. питної води, яку необхідно регулярно оновлювати (вода не повинна бути застояною).

Цей список доповнюється і коригується згідно ваших потреб. Каремат та спальник – речі не обов’язкові, але все ж вони включені в список. Без них приблизний об’єм рюкзака становить близько 30 літрів.

Наша мета – не допустити паніку. Часто буває так, що наслідки від паніки можуть бути більшими, ніж наслідки від надзвичайних ситуацій, тому просимо зберігати спокій, – насамкінець зазначила Таміла Вірченко.

Читайте також: Полтавцям радять самим подбати про сховок на випадок надзвичайної ситуації

Позначення:

Категорії:

Помітили помилку?
Будь ласка, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter