Полтавцям радять самим подбати про сховок на випадок надзвичайної ситуації

Новини
Ольга Матвієнко16 вересня 2014 о 15:012261 Kolo.poltava.ua (Новини Полтави) Полтава, вул. Фрунзе, 65 +380532613245 Полтавцям радять самим подбати про сховок на випадок надзвичайної ситуації
​Близько 45 тисяч людей сховаються, якщо надзвичайна ситуація застигне їх під час роботи. Захищені також пацієнти лікарень і діти в школах та садочках. Захисні споруди вмістять не більше третини населення міста.

Полтавцям радять самим подбати про сховок на випадок надзвичайної ситуаціїСпеціальні захисні споруди у Полтаві вмістять не всіх. Фото Ольги Матвієнко

Про стан захисних споруд, їхню кількість і скільки людей зможуть у них сховатися розповів міський голова Олександр Мамай, начальник управління з питань цивільного захисту Володимир Леонов та заступник міського голови Світлана Порохня.

Куди ховатися у випадку війни

Нині 94 захисні споруди є при полтавських підприємствах. Насамперед вони були розраховані на те, щоб люди, яких надзвичайна ситуація захопила під час роботи, знайшли укриття. Нині не всі підприємства, на яких є сховища, працюють.

– На всіх великих підприємствах будувалися сховища цивільної оборони. Зараз є багато підприємств, які не працюють. Але сховища знаходяться в належному стані. На деяких підприємствах вони розраховані на 500 людей, на деяких – на 800 і більше. У разі необхідності ми зможемо їх використовувати, – сказав Олександр Мамай.

Про розташування таких сховищ у разі необхідності повідомлятимуть людей через пресу та розповсюдження листівок. Загалом, захисні споруди підприємств розраховані приблизно на 45 тисяч людей.

Обладнані спеціальними спорудами і лікарні міста. Наприклад, у міському пологовому будинку облаштували бомбосховище попри те, що в проекті лікарні його не передбачили. Це зробили з ініціативи головного лікаря Наталії Удовицької за спонсорські кошти. У пристосованому спеціально підвальному приміщенні лікарні зможуть приймати пологи.

Також батьки можуть бути спокійні за дітей у школах та дитячих садочках.

– Ми провели рейди в освітніх закладах і особливу увагу звернули на ті підвальні приміщення, які знаходяться під цими навчальними закладами. Усі вони прибрані, приведені у відповідну готовність і в разі надзвичайної ситуації у них ми можемо спустити дітей і їх захистити, – розповіла Світлана Порохня.

Звичайно не все населення міста зможе скористатися спеціальними захисними спорудами.

– Якщо ви думаєте, що в нас є бомбосховища і всі там зможуть пересидіти, то одразу кажу – такого не буде, – попередив Олександр Мамай. – Але ми зараз будемо робити так, щоб у разі непередбачуваної ситуації усі мешканці нашого міста змогли отримати допомогу і сховища в тому числі.

Частина багатоквартирних будинків міста також мають захисні споруди. Але міський голова просить людей самостійно подбати про їхню готовність.

– Зараз ми перш за все потурбувалися про безпеку наших дітей. Після цього будемо дивитися по усіх будинках. Але ще до нас придумали приказку: «Порятунок того, хто тоне, - справа рук того, хто тоне», – зазначив Олександр Федорович. – Тому якщо ви живете у багатоквартирному будинку, у вас є ОСББ, наприклад, то самі дізнайтеся, чи є бомбосховище, в якому воно стані. Якщо чогось не вистачає у сховищі, то ви повинні написати заяву на голову цього будинку чи на ім’я начальника ЖЕД.

У Полтаві проінспектували захисну споруду дитячої лікарні

Позначення:

Категорії:

Помітили помилку?
Будь ласка, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter