Неподалік Полтави відкрили націоналістичний табір

Ритм життя
Ольга Матвієнко21 липня 2014 о 11:433094 Kolo.poltava.ua (Новини Полтави) Полтава, вул. Фрунзе, 65 +380532613245 Неподалік Полтави відкрили націоналістичний табір
Тут не готують повстанців, але кожен після табору "Відвага" готовий служити Батьківщині.

Неподалік Полтави відкрили націоналістичний табірБунчужний табору Василь Дубовий розподіляє учасників на рої. Тут і далі - фото Ольги Матвієнко

Протягом 10 днів молодь із усієї України навчатимуть справлятися зі зброєю та працювати в команді.

20 липня урочисто підняли жовто-блакитний та червоно-чорний прапори над молодіжним вишкільним табором «Відвага-2014 імені Івана Гавдиди».

Вже сім років поспіль молодь збирається на військово-патріотичний вишкіл у таборі, який організовує громадська організація «Молодіжний націоналістичний конгрес» (МНК). Третій рік табір проводять на галявині неподалік села Ковалівка Полтавського району.

Неподалік Полтави відкрили націоналістичний табірПотрапити до табору можна лише через цей місточок

Організатори обіцяють, що цього року програма буде особливою: раніше зосереджували увагу на тому, щоб вчити молодь працювати в команді та формувати свідомого громадянина, а цього року зробили ухил саме на військову підготовку – теоретичну та практичну. Потреба у цьому викликана непростою ситуацією у країні, говорять організатори.

– Велику увагу приділяємо військовому вишколу, щоб люди були готові йти служити чи в Збройні сили, чи в органи правопорядку, розуміли, як діє система, як взаємодіяти у групі людей, – розповів голова МНК Сергій Кузан.

Неподалік Полтави відкрили націоналістичний табірПерша командна робота - встановлення щогли для прапору перед відкриттям табору

70 таборовиків розбили намети і готові спробувати сили та пройти непросту програму. Непроста вона й у фізичному, і в моральному плані. Адже самі організатори називають «Відвагу» табором волі та характеру. Примітно, що цього року серед відчайдухів майже половина – дівчата. Для них у програмі табору жодних виключень, але вже після кількох годин перебування навіть новачки у таборуванні говорять, що готові:

– Приїхали з подругою із Донецька. У такому таборі вперше. І перше враження – позитивне. Не можу сказати, що це важко, а навіть цікаво. Крім цього я думаю, що корисно гартувати свій дух. Не бачу жодних перешкод ні для дівчат, ні для хлопців, – говорить Альона.

Неподалік Полтави відкрили націоналістичний табірДівчата дуже важко добиралися із Донецька, аби побути в таборі серед однодумців-патріотів.

До речі, крім Альони та її подруги ще кілька учасників із областей, в яких триває АТО. Розповідають, що добиратися було складно, але атмосфера патріотизму, спілкування українською та враження від перебування у «Відвазі» усі складнощі компенсують.

– Я завжди був патріотом. Уже з 2011 року їжджу в табори МНК. Певно на Луганщині мені не вистачає цього патріотизму, українського спілкування. Подекуди на тебе навіть зверхньо дивляться, коли спілкуєшся українською, а тут все інакше, – розповідає Дмитро з Луганщини.

Неподалік Полтави відкрили націоналістичний табірБунчужний демонструє, що буває, коли табір довго збирається за сигналом. 25 відтискань на кулаках комендант та бунчужний показують на власному прикладі з усіма

Саме на патріотизмі та любові до мови, історії власного народу ґрунтується все у «Відвазі». Крім того – сувора дисципліна. Тут заборонено вживати алкоголь, палити, навіть під’їдати між основними прийомами їжі. Усі харчі учасники здали ще при в’їзді до табору. За будь-яке порушення – хлопці відтискаються на кулаках, а дівчата присідають. За особливо тяжкі провини – відправка у штрафбат, суворе порушення – відправка додому. Проте таборовики не нарікають і за науку дякують.

Неподалік Полтави відкрили націоналістичний табірКомендант табору Олександр Омельченко

Адже лише сувора дисципліна дозволить їм наприкінці стати кращим. Ще перед відкриттям усіх розподілили по роях. У кожному – 10-11 людей зі своїм ройовим та його заступником. Ці команди і змагатимуться, виконуючи інтелектуальні завдання чи у спортивній боротьбі. Навіть для того, аби поїсти команді обов’язково потрібно за 10-15 хвилин придумати «фішку» – невелику сценку про пережите у таборі. Щодня визначається кращий рій і він отримує приз. Наприкінці табору визначать найкращого таборовика.

Неподалік Полтави відкрили націоналістичний табірЩоб отримати вечерю, потрібно добре постаратися. Сценка про голод від одного із роїв

Щодо спортивних змагань, то це найцікавіша частина табору і найскладніша. Хлопці та дівчата без виключення гратимуть у регбі, страйкбол, боксуватимуть, на практиці застосують знання, які отримають на лекціях: теренова гра, рейндж-кидок, туристичне змагання зі смугою перешкод, нічні стійкування та «алярми».

Організатори говорять, що ці випробування та теорія знадобилися вже не одному дорослому таборовику. Багато із них тепер застосовує їх на зовсім іншій практиці – під час антитерористичної операції.

Неподалік Полтави відкрили націоналістичний табірДодому ці хлопці та дівчата повертатимуться уже зовсім іншими

Позначення:

Категорії:

Помітили помилку?
Будь ласка, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter