В Опішні відроджували традиції української кухні

Ритм життя
17 серпня 2014 о 10:352681 Kolo.poltava.ua (Новини Полтави) Полтава, вул. Фрунзе, 65 +380532613245 В Опішні відроджували традиції української кухні
​16 серпня у Опішні під Полтавою відбувся перший в області фестиваль «Борщик у глиняному горщику».

В Опішні відроджували традиції української кухніНа фестивалі варили борщ у печі. Фото Ольги матвієнко

Старовинні українські кулінарні традиції зібрали гостей зі всієї України і навіть з-за кордону. Із самого рання майстрині традиційної української страви готувалися демонструвати гостям та односельцям свою майстерність і відкрити секрети приготування борщу у глиняному горщику у справжній печі на дровах.

Спершу кулінарне дійство розпочалося у садибі зеленого туризму «Лялина світлиця». Поки борщик готувався, там діяло справжнісіньке містечко майстрів, майстрині народного мистецтва дивували різноманітністю прикрас, барвистих намист, дукачів, стрічок в національних кольорах. Були також традиційні опішнянські вироби – баранці, свистульки, інші гончарні вироби. А ще продавали вишиті рушники, вишиванки.

В Опішні відроджували традиції української кухніМайстер-клас із ляльки-мотанки. Фото Ольги Матвієнко

Потім дійство перемістилося в «Старий хутір» – місце, де активісти і ентузіасти, які займаються відродженням сільського зеленого туризму, відтворили оселі старих років. Незвичайні і старовинні страви з присмаком димку, безумовно, приваблювали і манили до себе неймовірно смачним запахом.

В Опішні відроджували традиції української кухніОпішнянська майстриня. Фото Ольги матвієнко

Черга до палатки, де відвідувачам пропонували безкоштовно посмакувати різними видами борщу, вишикувалася доволі велика, понад 10 метрів. Господині частували гостей фестивалю різноманітними борщами - зеленим, пісним зі щукою, борщем з грушами, з полуницями, на ребрах тощо. Крім борщику, можна було посмакувати налисниками, пиріжками, варениками. Гостей розважали сільські колективи народної творчості, співали народних пісень. Поряд на галявині біля імпровізованої сцени розташувалося ще одне містечко – туристів з палатками, які приїхали з різних міст.

В Опішні відроджували традиції української кухніПоки борщ готувався, жінки співали народні пісні. Фото Ольги Матвієнко

Нагороджували чотирьох учасниць ексклюзивними глиняними горщиками, таких створено всього кілька. Берегині старовинних рецептів борщу також отримали в подарунок призи від спонсорів. Розваги для відвідувачів – на будь-який смак. Можна було на духмяній травичці на білосніжному конику покататися або помилуватися як народні майстри створюють вироби з глини. А ще – послухати щирих українських пісень. Ще одна родзинка кулінарного фестивалю – на ньому працювали волонтери з Польщі, Іспанії, Португалії та нашого українського Івано-Франківська.

Надія Кучер

Позначення:

Категорії:

Помітили помилку?
Будь ласка, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter