Як не стати жертвою «тихого вбивці»: діагностика та лікування раку шкіри

Шкіра, нігті, волосся
Ольга Матвієнко19 квітня 2014 о 11:206704 Kolo.poltava.ua (Новини Полтави) Полтава, вул. Фрунзе, 65 +380532613245 Як не стати жертвою «тихого вбивці»: діагностика та лікування раку шкіри
Серед усіх типів онкологічних захворювань рак шкіри посідає одне з перших місць у світі.

Як не стати жертвою «тихого вбивці»: діагностика та лікування раку шкіриРак шкіри посідає одне з чільних місць після раку легенів за кількістю випадків виявлення (infosmi.net)

Щороку лікарі діагностують найбільше випадків саме цього типу раку. Часто через несвоєчасну діагностику рак шкіри призводить до летальних випадків. Небезпека хвороби в тому, що найчастіше на ранніх етапах вона себе ніяк не проявляє.

Напередодні тижня боротьби з раком шкіри в Україні ми поспілкувалися із Володимиром Свиридюком, лікарем-дерматовенерологом вищої категорії лікувально-діагностичного центру «Медея», про небезпеки, причини виникнення та способи діагностики та лікування цієї недуги.

Здорова шкіра – красивіша за засмагу

– Остаточно причини виникнення онкозахворювань не вивчені, – зазначає Володимир Свиридюк. – Проте у випадку раку шкіри є декілька факторів, які найбільше сприяють виникненню злоякісних пухлин.

Одна з головних – сонячна радіація. Любителі позасмагати більше за всіх схильні до ураження раком шкіри. Під дією ультрафіолетового випромінювання утворення на шкірі можуть переродитися у злоякісні пухлини. Часто це проявляється на тих ділянках шкіри, де був сонячний опік, залишився рубець, там, де на шкірі були вроджені пігментні невуси (родимки), які в дитинстві не становили жодної загрози.

Ще одним фактором є спадковість. Якщо в минулому хтось із родини вже хворів на рак шкіри, особливо на такий його різновид, як меланома, це збільшує шанси ураження хворобою.

Велика кількість родимок. Чим більше на шкірі утворень, тим більша вірогідність, що з віком під впливом факторів середовища вони перетворяться на злоякісні пухлини.

Люди зі світлим типом шкіри, світлим волоссям також більше схильні до захворювання на рак шкіри, ніж смагляві.

На утворення ракових пухлин впливають також хімічні канцерогени (сажа, мазут) та косметичні засоби низької якості, неякісний одяг із штучних тканин.

Підвищує ризик перетворення невусів на злоякісні утворення пошкодження родимок, папілом тощо.

За словами Володимира Борисовича, є також ряд хвороб, які передують раку шкіри:

– Є таке поняття, як передракові захворювання. Серед них і хвороба Педжета, яка провокує білясосковий рак молочної залози, хвороба Боуена, пігментна ксеродерма (уроджена дистрофія шкіри), хронічні дерматити, трофічні язви, папіломи та бородавки, атероми. Люди із таким хворобами потребують спеціального обов’язкового обстеження на наявність злоякісних утворень.

Від раку шкіри не застрахований ніхто

Злоякісні пухлини розвиваються з епітеліального шару шкіри і однаково вражають людей усіх статей. Частіше – це жінки та чоловіки від 50 років. Із часом можуть перетворитися на злоякісні ті родимки, з якими людина жила з народження. Причина – зниження імунітету з віком:

– У деяких людей, які приходять на прийом до лікаря з екземою, алергічним дерматитом, під час огляду на шкірі виявляються новоутворення, – розповідає Володимир Свиридюк. – Часто пацієнти відмовляються від додаткового огляду, мотивуючи тим, що така родимка у них з дитинства. Але ж ми повинні розуміти, що з віком наш імунітет знижується. Імунна система організму не може стримувати розвиток злоякісних утворень під впливом факторів навколишнього середовища.

Рак шкіри поділяють на кілька типів. Онкозахворювання можуть бути агресивними, метастазувати в інші органи, а можуть носити локальний характер у вигляді однієї пухлини на поверхні шкіри.

Лікар Володимир Борисович розповідає, що найчастіше у пацієнтів виявляють базаліоми. Це найбільш розповсюджений тип раку шкіри, який проявляється у 70-75% випадків. Ця пухлина злоякісна, проте не дає метастазів. Видалення такої пухлини можливе і без хірургічного втручання. Проте необхідна точна діагностика, адже базаліома схожа на інший тип раку шкіри – плоскоклітинний рак.

Плоскоклітинний рак проявляється у 10% усіх випадків захворювання на рак шкіри. Дає про себе знати на краях трофічних виразок, на рубцях при хронічних та променевих дерматитах. Цей тип раку дуже швидко дає метастази у лімфовузли.

Ще один тип раку, назву якого вважають синонімом раку шкіри, – меланома. Меланома вражає пацієнтів лише у 10-15% випадків, але є найагресивнішим видом раку шкіри.

Дерматоскопія – швидкий та безболісний метод діагностики раку шкіри на ранніх етапах

Для того щоб обрати правильний метод лікування або видалення злоякісних утворень, потрібно мати чітку впевненість у різновиді раку. Володимир Свиридюк зазначає, що раніше, перед видаленням кожної із пухлин, робили біопсію: зразок ураженої тканини відправляли на аналіз.

– Базаліому, наприклад, можна видалити і без хірургічного втручання за допомогою кріодиструктора, проте потрібна впевненість, що це не плоскоклітинний рак, – говорить фахівець. – Подальше лікування назначалося лише після отримання результатів біопсії. Через необхідність витрачати багато часу на походи до лікарів, люди часто просто не звертали увагу на проблему, маленьку родимку чи папілому. Проте зараз процедура діагностики значно полегшилася через винайдення дерматоскопа.

Як не стати жертвою «тихого вбивці»: діагностика та лікування раку шкіриЗбільшена у багато разів під дерматоскопом меланома (www.dermatolog4you.ru)

Дедалі частіше в Україні для діагностики раку шкіри використовують дерматоскопи. А таких, як у полтавській клініці «Медея», лише два в країні. За допомогою приладу лікар за годину може визначити, доброякісним чи злоякісним є утворення, тип пухлини.

Робота дерматоскопа полягає в тому, що за допомогою камери високої роздільної якості будь-яке утворення на шкірі збільшується в багато разів, зображення виводиться на екран. Фахівець за допомогою програми розпізнає пухлину без аналізу в лабораторії та обирає курс лікування. Процедура дерматоскопії коштує недорого і допомагає зекономити час, який можна витратити на лікування. Часто вчасна та швидка діагностика рятує життя.

– У тому випадку, якщо у пацієнта виявлена меланома, то час дуже багато значить. Пухлину необхідно видалити до того, як вона проросте більше ніж на один міліметр вглиб шкіри. Після цього шанси врятувати життя людини мінімальні, – наголошує Володимир Борисович.

У медичному центрі «Медея» після діагностики кваліфіковані лікарі проведуть операцію із видалення пухлини. Ця процедура теж зазвичай не займає багато часу і абсолютно безболісна. Видалену пухлину обов’язково надсилають на гістологічне дослідження на наявність злоякісних клітин.

Скільки разів перевірятися?

Отже, щоб вчасно виявити хворобу, для подальшого лікування, необхідно періодично проходити діагностику, яка тепер займає мінімум часу. Здоровій людині можна перевіритися і раз на півроку. Тому, в кого вже були виявлені злоякісні утворення, потрібно частіше проходити повторну діагностику.

Ще один плюс дерматоскопа полягає в його можливості запам’ятовувати параметри попередніх обстежень: розмір, колір пухлини тощо. Програма порівнює результати двох обстежень і дає картину розвитку утворення на шкірі в динаміці.

Обстежуватися у лікаря варто всім без винятку. Проте є кілька сигналів, що з родимкою чи будь-яким іншим невусом на шкірі відбуваються недоброякісні зміни: свербіж, зміна контурів невуса, потемніння, раптове збільшення. У такому випадку похід до лікаря – необхідність.

Володимир Свиридюк також наголошує, що у разі прояву будь-якого симптому, в жодному випадку не займайтесь самолікуванням:

– Спроба вилікуватися самотужки може призвести до фатального результату. Крім того, використання різних препаратів змазує картину хвороби.

Обстежтесь та позбудьтесь новоутворень у медичному центрі «Медея», який знаходиться за адресою: вулиця Куйбишева, 24-Б. Телефони для довідок: (05322) 7-22-61, 69-16-70, (099) 608-71-91.

Позначення:

Категорії:

Помітили помилку?
Будь ласка, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter