Полтавців ошукали на 40 тисяч гривень: види шахрайств і поради

Ситуація
Юлія Обелець18 вересня 2014 о 14:5624292 Kolo.poltava.ua (Новини Полтави) Полтава, вул. Фрунзе, 65 +380532613245 Полтавців ошукали на 40 тисяч гривень: види шахрайств і поради
Жителі Полтави та області не перестають потрапляти на гачок до шахраїв. Оголошення в Інтернеті, телефонні дзвінки, фішенгові сайти – і на цьому зловмисники не зупиняються і вигадують нові схеми шахрайств.

Полтавців ошукали на 40 тисяч гривень: види шахрайств і порадиПолтавців ошукали на 40 тисяч гривень. Фото molbuk.ua

Полтавці досить часто втрачають великі суми коштів. Цього тижня одна родина втратила так 40 тисяч гривень.

Через це правоохоронці скликали 18 вересня журналістів на прес-конференцію, аби донести до населення поради, як уберегтись від шахраїв.

Інтернетні шахрайства:

Найчастіше полтавці потрапляють у засідки зловмисників, зреагувавши на оголошення про купівлю-продаж товарів. Людина називає зловмиснику всі персональні дані , номер картки і навіть пін-код.Полтавців ошукали на 40 тисяч гривень: види шахрайств і порадиОлександр Кравченко, начальник сектору боротьби з кіберзлочинністю УМВС у Полтавській області

– Протягом 2014 року працівниками нашого підрозділу викрито понад 180 фактів шахрайств з використанням можливостей глобальної мережі Інтернет та веб-ресурсів «Авториа», «Аукро», «Сландо», «Вконтакте», - повідомив Олександр Кравченко, начальник сектору боротьби з кіберзлочинністю УМВС у Полтавській області, - за 170 фактами заволодіння грошима здійснювалось на території інших областей, та відповідно з матеріали кримінальних проваджень (120) було переслано за підслідністю.

Що має викликати підозру в оголошенні й як тут не стати ошуканим:

  • Потрібно ознайомитись з правилами сайту і упевнитись, що людина, яка виставила оголошення, їх дотримуються. Зокрема повинні бути вказані банківські реквізити.
  • Якщо вказане одне прізвище, а реквізити на інше – це вже також має викликати сумніви у споживача. Можна ввести ці дані в пошукову систему і перевірити, чи не вказані ці ж реквізити на зовсім інший вид товару. Якщо так – це також привід для недовіри.
  • Викликати сумніви може занадто низька ціна, адже безкоштовним може бути лише сир у мишоловці.
  • 100% оплата товару наперед – теж сигнал для занепокоєння. Тільки зловмисник не йтиме на компроміс з вами, посилаючись на різні вигадані причини.

Про пастки фішингових сайтів:

За словами правоохоронців, ці сайти фактично повністю відповідають оригіналам за дизайном та структурою, але є фіктивними. Тобто ви заплатити гроші, а товар не отримаєте.

– Потрібно бути уважними і звертати увагу на адресний рядок – там може бути змінена буквально одна літера, – твердить Олександр Кравченко. – Наприклад не «Nokia», а «Noka».

Пастки в банкоматах:

Коли банкомат «з’їдає картку», то інколи це не через технічні збої чи проблеми з карткою. Можливо, це так звана «ліванська петля», яка затримує картку. Ви, зрозумівши, що картку зажувало, йдете собі, а через хвилину підходить шахрай і привласнює її собі. Імовірно, він перед цим стояв у черзі й побачив ваш пін-код.

Поради від фахівців:

– Прикривати рукою цифри, коли набираєте комбінацію.

– Коли «з’їдає» картку негайно набрати банк. Проте номер, за яким необхідно в таких випадках телефонувати, записаний на картці, власне яку і «зажувало». Тому слід записати цей номер у свій телефон, ще тоді, коли отримали картку.

Телефонні шахрайства:

Схема: вам телефонують невідомі й повідомляють, що близька вам людина потрапила в біду, тому негайно потрібні гроші. Як правило, в стресовій ситуація жертва зловмисників не перевіряє чи відповідає ця інформація дійсності, знаходить гроші й перераховує шахраю.

Порада:

– Почувши таку новину, перш ніж бігти шукати і перераховувати гроші, зателефонуйте тому, хто нібито потрапив у халепу і переконайтесь чи це так. Також зверніться до міліції.

Зі слів Юрія Сулаєва, речника УМВС, найчастіше жертвами такого виду шахрайства стають більш зрілі люди. Лише цього тижня на Полтавщині одна родина втратила так 40 тисяч гривень. Перед цим інша сім’я – 27 тисяч. В обох випадках поки що гроші власникам не повернули

Позначення:

Категорії:

Помітили помилку?
Будь ласка, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter