«Гаражний скандал» у Супрунівці під Полтавою

Скандали
Андрій Іванов18 травня 2016 о 18:032881 Kolo.poltava.ua (Новини Полтави) Полтава, вул. Фрунзе, 65 +380532613245 «Гаражний скандал» у Супрунівці під Полтавою
Отримавши від Міністерства оборони України службові квартири в новобудові під Полтавою, учасники антитерористичної операції на Сході, не можуть одержати землю під гаражі, які їм належать за законом.

«Гаражний скандал» у СупрунівціЗліва – новобудова, праворуч – спірна ділянка. Фото Андрія Іванова.

Оксана Моргуль, юридичний представник інтересів «атовців», говорить, що її клієнти звернулися до сільської ради Супрунівки (село під Полтавою, де і розташована новобудова з квартирами) та попросили виділити їм земельну ділянку.

– Відповідно до будівельних норм, кожен, хто має квартиру, може отримати ділянку для будівництва гаражів, – говорить Оксана Моргуль. – Тобто є одна квартира і має бути одне машино-місце. Усі 18 людей, які звернулися, отримали відмову. Її мотивували тим, що там проходять комунікації: лінія електропередач та зв’язку, а також водогін.

Обмеження це жодним чином не впливає на виділення земельних ділянок, стверджує Окасана Моргуль. Згідно з генеральним планом, цю землю мають віддати під будівництво багатоповерхівок, але сільська рада її розділила для обслуговування житлових одноповерхових будівель, що не відповідає плану. Простіше кажучи, там зараз городи. За словами Оксани Моргуль, селищний голова Супрунівки заперечував наявність генерального плану, який вона все-таки знайшла.

– Якщо нам не нададуть землю, будемо діяти далі у рамках правового поля, – говорить Сергій Макаренко, начальник терапевтичного відділення військового госпіталю Полтави, підполковник медслужби, учасник бойових дій. – Ми після того, як отримали тут житло, стали такими самими жителями Супрунівки, як і всі інші. Не потрібно забувати, що ми братимемо участь у наступних виборах – і голови, і депутатів. І якщо порушуватимуть наші права, ми все це під час голосування врахуємо.

На засіданні виконкому сільської ради жителям багатоповерхівки відмовили

Зі своїм питанням «атовці» пішли на засідання виконавчого комітету Супрунівської сільської ради. Володимир Богатир, сільський голова Супрунівки, був цьому не дуже радий, а особливо появі журналістів. На засіданні виконкому повідомили, що генеральний план, який знайшли заявники, застарілий – 1960-х років.

– Попрошу не спекулювати на темі хлопців, які пройшли АТО та не взивати до жалості, – сказав Володимир Богатир. – Я готовий їм надати місце під гаражі, але ми будемо шукати варіанти, де можна це зробити без порушень. Зараз генеральний план виконує організація, з якою укладений договір. Ми виділили на нього кошти – близько 500 тисяч гривень. Зараз він на стадії виготовлення. І всі подробиці та зонування території будуть прописані в цьому детальному плані. Після виготовлення ми винесемо його на громадське слухання, розглядатимемо на земельних комісіях, на сесії сільської ради. Тобто вирішувати долю цього плану буде не сільський голова, а громада. Якщо громада вирішить, що за всіма нормами гаражі там можна будувати – вони будуть. Я не проти. Така моя позиція.

Брехня чи помилка?

Голова показав договір із полтавською компанією «РВС Інжиніринг», яка, за його словами, і розробляє генплан. Щоправда, Володимир Богатир або помилився, або навмисно сказав неправду.

– Супрунівська сільська рада не укладала з нами договір із розробки генплану, а лише за одним розділом, – розповів журналісту «Кола» Валерій Варига, директор компанії. – Ми уклали з ними договір, але він не стосується, скажімо так, перспективного розвитку чи чогось ще, а лише інженерно-технічних засобів громадянської оборони. Це передбачає саме захист населення, підприємств тощо. Стосовно відведення земель під гаражну забудову чи інше цільове призначення, то ми до цього не маємо жодного стосунку. Якщо сказати зрозуміліше – ми розробляємо розділ плану щодо захисту населення і робимо це, як окремий проект. Можливо, договір про розробку генплану уклали з іншою компанією. Заходи громадянського захисту не передбачають виділення землі, ми можемо лише рекомендувати, як використовувати землі під час стихійних лих чи техногенної небезпеки.

Враховуючи слова директора «РВС Інжиніринг», виходить, що Володимир Богатир, сільський голова Супрунівки, або просто переплутав договори, або навмисно намагався ввести в оману журналістів та громадськість і жодного договору на розробку нового генерального плану немає.

Журналіст «Кола» після того, як отримав нові дані, намагався зателефонувати у Супрунівську сільську раду, проте там слухавку ніхто не брав. У будь-якому разі, «Коло» залишає за Володимиром Богатирем право пояснити ситуацію, що склалася.

Читайте також: У Полтаві чоловік хотів продати не свою квартиру

Позначення:

Категорії:

Помітили помилку?
Будь ласка, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter