Картка полтавця – халяви не буде

Скандали
Таня Цирульник7 квітня 2014 о 08:005296 Kolo.poltava.ua (Новини Полтави) Полтава, вул. Фрунзе, 65 +380532613245 Картка полтавця – халяви не буде
Проект «Картка полтавця» розпочав роботу трохи більше місяця тому і зібрав уже 5 тисяч учасників.

Картка полтавця – халяви не буде

Тепер, при купівлі ліків у одній з полтавських аптек, жителі міста, які оформили картку, отримують суттєву знижку.
Те, що ініціатива «Картки полтавця» дуже схожа на схему роздачі продуктових наборів від ГО «Наш дім Полтава», які роздавав спочатку кандидат у мери, а потім – обраний мер, не обговорив лише лінивий. У корисності «Картки полтавця» для полтавців, а також у відмінностях та розбіжностях проекту з тим, що реалізовував ГО «Наш дім Полтава» розбиралися й журналісти «Кола».
Згідно офіційної версії, розміщеній на сторінці ГО «Відродження Полтави», картка – це соціальний проект, спрямований у двох напрямках:
- Здешевити для полтавців ліки;
- Врятувати від закриття збиткову аптеку, привабивши до неї завдяки мінімальним націнкам максимальну кількість покупців .
Спочатку журналіст «Кола» відвідала саму аптеку, де можна було оформити знижку на ліки. А потім – й офіс ініціаторів цього проекту – ГО «Відродження Полтави».

Картка полтавця – халяви не будеСергій Чередніченко, лідер ГО "Відродження Полтави"

– Що ми мали на початку нашого проекту – бізнес, який вмирав – збиткову аптеку. Тож потрібна була схема роботи, яка допоможе йому врятуватися. Групою засновників нашої громадської організації було вирішено запровадити у обіг дисконтну картку знижок, яку ми назвали «Карткою полтавця», – розповідає Сергій Чередніченко, один з лідерів об’єднання. – Ми хотіли завести споживачів у конкретну аптеку, де ліки продаватимуться з суттєвою знижкою і це дозволить врятувати її від банкрутства. Яким чином низька націнка допоможе стати аптеці прибутковою? Поясню на прикладі. Уявімо 2 аптеки. У одній націнка на ліки – 30 %, у іншій – 10 %. У касі першої аптеки щотижня буде 1 тисяча гривень, у касі другої – 10 тисяч гривень. Низька націнка на ліки призведе до збільшення потоку клієнтів, завдяки чому автоматично зростуть прибутки власників аптеки. От я був там 2 дні тому: купив товару на 92 гривні і сплатив 74 гривні – різниця є?
Тож «безкоштовного сиру» для полтавців не передбачається – власник картки отримає просто знижку на ліки у конкретній аптеці.
За словами представників громадського об’єднання, до «картки полтавця» незабаром додадуться ще кілька соціальних проектів, проте «халяви» не обіцяють.

Чим відрізняється роздача «Картки полтавця» від роздачі продуктових наборів?
Продуктові набори від ГО «Наш дім Полтава» отримували лише пенсіонери, які проживали у місті, пізніше – жителі Полтавського району. Картку полтавця оформити можуть усі, незалежно від віку та місця проживання.
Продуктові набори видавали безкоштовно два рази на рік. Станом на сьогодні їх не видавали уже майже 2 роки. «Картка полтавця» працює постійно, безкоштовно ліків не роздають, пропонують лише досить суттєву знижку.
Продуктові набори роздавали заради благодійності, «картка полтавця» – це бізнес-проект.
Продуктові набори видавали у ГО «Наш дім Полтава», картку полтавця видає як ГО «Відродження Полтави», так і сама аптека.

Як у Києві та Харкові картки впроваджували

Проекти, схожі на «картку полтавця» почали реалізовувати у містах України у 2012 року.
У Києві гучно стартувала «картка киянина». Нею можна було розраховуватися за проїзд у міському пасажирському транспорті, отримати соціальний дисконт для оплати товарів у магазинах та аптеках, обслуговування у лікувально-профілактичних установах. Після зміни керівництва міста проект продовжує існувати, проте піддається постійній критиці його учасників.
У Харкові того ж року було введено у обіг «картку харків’янина». Проект був спрямований на оплату проїзду в метро. Міський голова Геннадій Кернес обіцяв, що згодом нею можна буде користуватися ще й при сплаті послуг ЖКГ.
У Тернополі тоді ж встигли лише обговорити ініціативу запровадження «картки тернополянина». Далі обговорень справа не зайшла.
У всіх цих випадках ініціатива йшла від діючого керівництва міста.

Позначення:

Категорії:

Помітили помилку?
Будь ласка, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter