Полтавці проситимуть генпрокурора зняти прокурора Полтавської області (ФОТО)

Скандали
Ольга Матвієнко28 березня 2016 о 14:373016 Kolo.poltava.ua (Новини Полтави) Полтава, вул. Фрунзе, 65 +380532613245 Полтавці проситимуть генпрокурора зняти прокурора Полтавської області (ФОТО)
Поки у Києві мітингують за відставку генпрокурора, у Полтаві просять на вихід прокурора обласного.

28 березня під стінами Полтавської обласної прокуратури кілька десятків активістів із плакатами та прапорами Правого сектора і Конгресу українських націоналістів мітингували із вимогою про відставку головного прокурора Полтавщини Сергія Попова.

Полтавці проситимуть генпрокурора зняти прокурора Полтавської областіПід прокуратуру активісти прийшли із терезами, на яких діамант переважує Закон України. Фото Ольги Матвієнко

– Нам треба прокурорів нормальних. Не з Миколаєва чи Донецька, а своїх, із Полтавської області, щоб ми знали, який він, хто він. А цих, які присилають, хто знає, звідки вони і що вони робили там, – говорить одна із мітингувальників, яка тримає у руках транспарант «Попов підписав свій вирок! У відставку!». Щоправда, жінка не називає своє ім’я та і назвати, за які саме справи прокурор має піти, теж не може.

Полтавці проситимуть генпрокурора зняти прокурора Полтавської областіАктивісти підтримали Давида Сакварелідзе. Фото Ольги Матвієнко

На її плакаті відсилка до підписаного 25 регіональними прокурорами України листа до Шокіна, в якому висловлюють занепокоєння діями заступника генерального прокурора Давида Сакварелідзе.

Сакварелідзе, всупереч закону «Про прокуратуру», який забороняє прокурору брати участь у мітингах та забастовках, ініціював акцію під Генеральною прокуратурою України на підтримку тих, кого начебто звільнили за принципову позицію у справі «діамантових прокурорів».

«Грубе ігнорування основних принципів прокурорської діяльності: верховенства права, законності, скоєння дій, спрямованих на підрив довіри громадян, варто розцінювати не лише як прояв некомпетентності та непрофесіоналізму, а, перш за все, як спрямованість на дестабілізацію роботи правоохоронного органу», – йдеться у листі.

І далі стверджують, що Сакварелідзе порушує «вимоги статті 44 Конституції України, статті 5, 16 Закону України «Про державну службу», статті 1, 3, 4, 16 Закону України «Про прокуратуру», статті 1, 2, 5, 7 Кодексу професійної етики та поведінки працівників прокуратури, що, на нашу думку, несумісне з перебуванням його на посаді заступника генерального прокурора України і в органах прокуратури».

Активісти зізнаються, що цього листа не читали, але сам факт підписання його Поповим викликає у них недовіру до обласного прокурора.

– Він підписав лист від прокурорів областей про недовіру та звільнення Сакварелідзе. Але ми хочемо нагадати йому, що саме Сакварелідзе його привозив у Полтаву і представляв полтавській прокуратурі. Питання, чому на той час Попов не відмовився від компанії Сакварелідзе. Якщо Сакварелідзе поганий, то він міг представити тільки поганого прокурора. А значить, Попов теж має написати заяву на звільнення, – говорить Олександр Лещенко, представник ГО «Громадський Майдан Полтавщини».

Підтримку Поповим акції проти Сакварелідзе активісти називають нічим іншим, як підігруванням генпрокурору Шокіну в затягуванні розслідування справи «діамантових прокурорів». А лист, підписаний 25 прокурорами, – словом за збереження корумпованої системи прокуратури.

Та і роботою самого Попова громадськість незадоволена. За їхніми словами, він не проявляє принципової позиції із ряду резонансних справ, не зустрічається із активістами, як було задекларовано на початку його роботи у серпні 2015 року.

– Він приходив і заявляв, що будуть зміни, але ми бачимо у прокуратурі ті ж обличчя і жодних змін. Ми вимагаємо, щоб на роботу у прокуратуру допускали молодь, при чому ту, яка не була в цій системі, – наголосив Лещенко.

Зустрітися із Сергієм Поповим активістам не вдалося. Замість нього поспілкуватися вийшов перший заступник прокурора Олександр Легеньковський. Він повідомив, що пропри всі заяви активістів про відсутність змін в органах прокуратури, реформа відбувається.

– Із органів прокуратури звільнили більше п’ять тисяч працівників, із них 175 – на Полтавщині, – зазначив Легеньковський.

А от щодо вимог активістів про звільнення Попова відзначив: призначати і знімати з посади прокурорів регіональних відділень має право тільки генпрокурор.

– Зараз ви прийшли, щоб підтримати Давида Сакварелідзе. Але в мене питання, чи ви читали лист, який підписали 25 прокурорів. Дійсно такий лист написаний до генпрокурора 24 березня. У ньому йдеться про те, що Сакварелідзе допущені порушення чинного законодавства. Прокурори регіональних відділень такі самі громадяни України, як і ви, і так само мають право висловлювати свою думку – ось вони і написали лист. Остаточне рішення з цього питання прийматиме генеральний прокурор, – відповів Легеньковський. – А у справі «діамантових прокурорів» завершене прокурорське розслідування і результати його направлені до суду.

Активісти пообіцяли лист із вимогою звільнити Попова направити Шокіну.

Позначення:

Категорії:

Помітили помилку?
Будь ласка, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter