Скандал навколо кандидата у 151 окрузі: російський паспорт, підкуп і «чесна» перемога

Скандали
Ольга Матвієнко19 липня 2016 о 18:203498 Kolo.poltava.ua (Новини Полтави) Полтава, вул. Фрунзе, 65 +380532613245 Скандал навколо кандидата у 151 окрузі: російський паспорт, підкуп і «чесна» перемога
​Поки політсили і спостерігачі говорять про порушення законодавства на виборах, у штабі Богдана святкують чесну перемогу.

500 гривень за перемогу правильного «кандидата»

16 липня соціальні мережі та всеукраїнські ЗМІ сколихнуло скандальне відео. На ньому керівник штабу кандидата в народі депутати від ВО «Батьківщина» В’ячеслав Демчук проводить інструктаж для членів ДВК 151 виборчого округу, як заробити на виборах, привівши на дільниці якомога більше «друзів». Винагорода у разі перемоги в окрузі Руслана Богдана – від 200 до 500 гривень.

Скандал навколо кандидата: штабу Богдана допомагав громадянин Росії

Відео з Демчуком, який, до речі, є чоловіком голови ОВК 151 округу, поширили нардепи Олександр Черненко та Володимир Ар’єв.

Уже 17 липня за цим фактом надійшло повідомлення до Лохвицького відділу поліції Полтавщини – щодо виявлення факту обіцянки неправомірної вигоди виборцям за голосування на проміжних виборах за одного з кандидатів у народні депутати. Про це повідомили у прес-службі ГУНП у Полтавській області.

Поліція справу розслідувати взялася, відомості про подію внесли до Єдиного реєстру досудових розслідувань.

Заява нардепа Антона Геращенка

Увечері 18 липня заяву з цього приводу зробив народний депутат Антон Геращенко. Свою публікацію у Фейсбуці він назвав голосно: «Депутати місцевих рад від «Батьківщини» готуються до приходу Путіна до України?». Але небезпідставно.

Пропонуємо текст публікації Геращенка повністю:

«16 липня в поліцію надійшла заява від народного депутата Олександра Черненка, який повідомив про те, що в мережі Інтернет розміщено відео, на якому обговорюється питання масового підкупу виборців на довиборах народних депутатів в Лохвицькому районі Полтавщини.

За даним фактом поліцією негайно було розпочате кримінальне провадження за фактом підкупу виборців, в ході якого виявилося, що на відео зафіксовано факт пропозиції керівником Лохвицького відділення партії Юлії Тимошенко «Батьківщина» В. Демчука матеріальної вигоди виборцям, у разі якщо вони проголосують за кандидата від цієї партії Руслана Богдана.

За голос пропонувалося недорого – від 200 до 500 гривень, залежно від статусу виборця.

Особами, які допомагають організовувати підкуп, були названі депутати Лохвицької райради Чорний П. В. і Гресь О. В.

Відео з виступом Лохвицького фюрера «Батьківщини» В. Демчука з пропозицією віддавати свої голоси (не безкоштовно, звичайно) можна переглянути за посиланням:

https://www.youtube.com/watch?v=7yra-M0gKME

За рішенням суду, слідчим поліції було отримано дозвіл на проведення обшуку за адресами місця розташування Лохвицького відділення партії «Батьківщина» і за адресами місця проживання вищевказаних осіб з метою отримання доказів підкупу виборців.

На подив співробітників поліції, в ході проведення обшуку, був виявлений добре захований під підкладкою спортивної сумки паспорт громадянина Російської Федерації на ім’я депутата Лохвицької районної ради від «Батьківщини» Петра Чорного, виданий на території тимчасово окупованій Автономної Республіки Крим 2015 року.

Скандал навколо кандидата: штабу Богдана допомагав громадянин Росії

Скандал навколо кандидата: штабу Богдана допомагав громадянин Росії

Скандал навколо кандидата: штабу Богдана допомагав громадянин Росії

Усе б нічого, але на місце обшуку прибув народний депутат Іван Крулько і кандидат у народні депутати Руслан Богдан, які спробували перешкоджати проведенню обшуку.

Підбадьорений присутністю народного депутата П. Чорний спробував порвати свій паспорт, проте йому це зробити не вдалося. На заваді стали співробітники поліції.

Тоді депутат Іван Крулько, погрожуючи співробітникам поліції карами небесними, грубо порушуючи законні права співробітників правоохоронного органу, забрав паспорт П. Чорного і віддав його власнику, мабуть для того, щоб той міг скоріше сховатися на своїй другій батьківщині.

Однак, в подальшому, співробітники поліції змусили П. Чорного і І. Крулько перестати перешкоджати проведенню обшуку та вилучили паспорт громадянина Російської Федерації.

Станом на зараз, вирішується питання про направлення до Генеральної Прокуратури матеріалів, що підтверджують факт незаконного втручання народного депутата Івана Крулька в дії співробітників правоохоронних органів для винесення з цього приводу процесуального рішення.

Слідчі поліції вивчають вилучені в ході обшуків електронні носії інформації для підтвердження факту організації масового підкупу виборців за кандидата від партії «Батьківщина» Руслана Богдана.

Цікаво, у скількох ще депутатів місцевих рад від партії Юлії Тимошенко є паспорти громадян Російської Федерації?

Це випадковість чи закономірність?

Думаю на це питання відповідь має дати СБУ».

На офіційному сайті ГУНП також з’явилася інформація про обшук в помешканні Петра Чорного, але з поправкою:

– Народний депутат України незаконно заволодів паспортом громадянина Російської Федерації на ім’я діючого депутата місцевої районної ради та намагався його знищити. Після цього зник з місця події разом з паспортом. На даний час вирішується питання про передачу матеріалів щодо протиправних дій народного депутата України до Генеральної прокуратури України.

Прості люди протестують, а в штабі Богдана святкують чесну перемогу

У зв’язку із повідомленнями про підкуп виборців та численні порушення виборчого законодавства окремі кандидати вимагають перерахунку голосів. Із такою заявою виступили, зокрема, самовисуванець Валентин Манько та кандидат від «Партії простих людей Сергія Капліна» Сергій Мамоян.

Заява Сергія Мамона:

«Я щиро дякую тим, хто попри спеку прийшов на дільниці у неділю і віддав свій голос за мене. Ваша підтримка дуже важлива в нашій спільній боротьбі за права простих людей. Однак 17 липня у нас вкрали право вільного і чесного вибору.

Вибори на 151 окрузі сфальсифіковані «Батьківщиною» – і ми йдемо у суд, щоб визнати їх недійсними!

Махінатори Тимошенко і Богдана сфальшували виборчий процес по всій Полтавській області. Поки поліція шукала скупника голосів лохвицького «батьківщинівця» В’ячеслав Демчука, виявилося, що його спільники приховували ще більш темні сторони свого життя. Під час обшуків правоохоронці виявили паспорти російського громадянства у депутата райради Чорного, якого Демчук у скандальному відео озвучив як свого подільника в скуповуванні голосів та координації «тушок» у ДВК.

Ми вимагаємо від правоохоронців перевірити законність реєстрації 20 технічних кандидатів під орудою Руслана Богдана, які фактично окупували комісії. Це армія фальсифікаторів, яка домальовувала голоси там, де їх не докупили.

«Батьківщина» організувала підкуп виборців, вкидання пачок бюлетенів, голосування без документів і по кілька разів, «каруселі», переписування протоколів. Ми подали позови з вимогою покарати порушників виборчого та кримінального законодавства і призначити повторне голосування.

Я об'єднуюсь із реальними та демократичними кандидатами від округу у боротьбі за правду та справделивість! І закликаю долучатись до наших лав і захистити свої голоси також полтавців.

Разом ми покажемо газовому олігарху Богдану та його шефині Тимошенко, що Україна - країна честі та верховенства закону. Скуплені голоси та фальшування на дільницях будуть виявлені, а всі учасники махінацій і схем покарані.

Я балотуюся до Парламенту, аби не дати лицемірним олігархам дурити і обкрадати простих людей і буду продовжувати боротьбу до кінця».

Але поки поліція розслідує справу із підкупом, а канжижати протестують проти результатів, ЦВК опрацювала 98% протоколів. Абсолютним лідером в окрузі є Руслан Богдан.

Його помічниця Надія Костіна у Фейсбуці написала переможну промову:

– Нарешті, з впевненістю і з величезною гордістю, незважаючи на адміністративний ресурс, «усіх спущених собак», бруду, політичної зради, можна сказати, що Руслан БОГДАН впевнено перемагає на 151 окрузі. З такою дуже складною та довгоочікуваною перемогою усю найкрутішу команду «Батьківщина»! Хай хоть сотні перевірок, судів та перерахунок результатів, Руслан БОГДАН чесно і достойно переміг!

Скандал навколо кандидата: штабу Богдана допомагав громадянин Росії