У школах Полтави продовжують давати платні уроки доброти й патріотизму

Скандали
25 вересня 2015 о 18:163406 Kolo.poltava.ua (Новини Полтави) Полтава, вул. Фрунзе, 65 +380532613245 У школах Полтави продовжують давати платні уроки доброти й патріотизму
У полтавських школах не припинили проводити платні "Уроки доброти"

У школах Полтави продовжують давати платні уроки доброти й патріотизмуУ школах Полтави продовжують давати платні уроки доброти й патріотизму. Фото Ніни Король

Як уже раніше писало «Коло», батьки полтавських школярів гімназії «Здоров’я» №14 виступили проти платних уроків.

Учора, 24 вересня, «Уроки доброти» теж відбувались у середніх навчальних закладах Полтави, зокрема в 23-ій школі.

Ось що пише Aнна Яскіна в мережі Фейсбук:

«Доброти» сьогодні вчили у 23-й школі. Я так зрозуміла, що протестного голосу громади ні пан Юрченко, ні керівництво міської та обласної освіти не почули, або й не захотіли. Цинізм полягає в тому, що деяких дітей, які не здали гроші, таки вмовили піти на концерт «в кредит». Мовляв, сходите, ми за вас гроші здамо, а ви потім принесете. Батьків ніхто й не спитав, чи згодні вони на такий «ґешефт». А з дітьми провели «профілактичну» бесіду й стидали, що їх нічого не цікавить, мовляв.

Також побували з таким уроком у 12 школі, там дехто з дітей, аби не йти на концерт і не здавати гроші, не прийшли до школи. А декого, хто принципово не йшов, змусили прибирати у класі, в той час, як інші були на виховному заході. Про це повідомила Оксана Лазаренко, мама двох учнів цієї школи.

Колу стало відомо, що комерційна діяльність під назвою «Урок доброти» відбувається не лише у школах Полтави, а й Полтавського та Зіньківського районів (із цих районів учителі та працівники шкіл повідомили самі виданню). І пояснюють, оскільки у селах бідніші і навряд чи здадуть по 15 гривень, то там за урок-концерт платять 10 гривень.

Уроку доброти не особливо раді і в районах

Волонтерка, бібліотекар Зіньківської ЗОШ №1 Ганна Литовець-Гайдаш: У нас кілька років тому були такі «концерти класичної музики – уроки доброти». Правда, ні класики (справжньої), ні слів про доброту я там не чула. Вийшов пан Герман щось там російською мовою «пілів» хвилин 30, потім випхали хлопчину в брудній футболці і недбало накинутим піджачком зверху, оголосивши його пафосним псевдонімом. Хлопець, щоправда, непогано співав, але його вигляд геть усе зіпсував. У всіх ще з годину потім боліла голова, ніхто не міг зрозуміти, яку таку доброту нам принесли (тоді ще за 10 грн.)? А зал для цього зібрали переповнений! Я зробила для себе висновок, що це звичайне заробляння грошей і мистецтво до цього не має ніякого відношення!

Два дні журналіст намагалась дізнатись думку керівництва освітян, чи мають бути платні уроки в школах, зокрема і такий як «Урок доброти». Керівник обласного департаменту освіти Євгеній Ленський сам перетелефонував журналісту, але говорити довго не міг, він у відрядженні і мав змогу зателефонувати на пару хвилин між засіданнями:

– Уроки на комерційній основі повинні бути тільки за згодою батьків, тобто у рамках чинного законодавства. Інакше – ніяких платних уроків у стінах шкіл. Це моя принципова позиція. Я знаю про ситуацію в школі №14 і обіцяю розібратись, – сказав Євгеній Анатолійович.

Герман Юрченко: Я маю дозвіл від міського управління освіти і премію імені В. Г Короленка за «Уроки доброти»

Герман Юрченко розповів, що має дозвіл від міськвно на проведення таких уроків у школах, а також як ПП платить податки з цього виду діяльності. Відповідні документи пообіцяв надати у понеділок, 28 вересня.

Також додав, що він та його колектив за «Уроки доброти» були лауреатами щорічної міської премії імені В.Г.Короленка у 2013 році.

У музеї Короленка підтвердили таку інформацію, що дійсно колектив «Уроки доброти» (Ела Трусова, Аліна Філіп’юк, Катерина Юрченко, Дмитро Соколов, Михайло Косенко, Ангел Георгієв, Валерій Ігнатенко). IV номінація: «За пропаганду творчої спадщини письменника В.Г.Короленка, ідей демократії і гуманізму, дотриманню прав і свобод України» – для громадсько-політичних діячів, науковців, митців, працівників юриспруденції. А номінувало Полтавське обласне відділення фонду культури.

– Германе Юрійовичу, розкажіть будь ласка, що таке уроки доброти і на якій основі вони зараз відбувають у школах? –питаю.

– Жаль, что задаете такой вопрос, что такое «Уроки доброты». Вот позвоните в 23 школу и спросите, у нас сегодня там был концерт.

– Я задаю цілком логічне запитання, бо багато батьків запитують, чому російською, чому платно? Чому один і той же репертуар? І я вже знаю, мені повідомили про 23 школу, що діти не дуже хочуть іти на концерт, тим паче він платний, їх змушують.

– Нет, это очень патриотическая тема, где я веду и российскою и украинскою мовою, потому что как Чорновил сказав, что у нас немає ні західних, ні східних, ні хохлів, ні москалів – у нас є єдиний народ. І у нас звучать вірші Симоненка. І сьогодні, як ніколи, кажуть по телебаченню, і я це теж кажу, що сьогодні російськомовні теж захищають нас на Сході.

– У вас є документ, дозвіл на проведення таких заходів у школах?

– Ну аякже, є дозвіл, і квитки (до речі, дітям у 14 гімназії роздали квитки учора, після виходу статті в «Коло», доти квитків не давали – авт.), і податки я сплачую, – каже Герман Юрійович. – А в 40-ій школі у нас був благодійний концерт. Нас усі зустрічають як героїв, як діти, як батьки, аби ви бачили!

– Якщо це урок доброти, то чому він платний?

– Аякже, у нас же машини, апаратура, на це ідуть гроші, а гроші ж за концерт не такі вже й великі, по 15 гривень, – відповідає пан Юрченко. – І податки ми платимо.

– Гроші, може, як ви вважаєте, і невеликі. Але якщо з усієї школи, де 700 учнів, то вже й більше 10 тисяч, – кажу я.

На це Герман Юрійович нічого не сказав. Натомість домовились, що надасть документи в понеділок.

Про те, що гроші якимось чином будуть для потреб АТО, Юрченко нічого не сказав «Колу», але учителям і керівникам шкіл говорив таке.

Директор філармонії Олег Тищик, дізнавшись, що у школах проводять уроки від філармонії (а часто саме так і озвучується цей концерт), був здивований, адже Герман Юрченко багато років не має відношення до філармонії. А от артисти – так, із філармонії.

Ось що каже про це Олег Тищик, директор обласної філармонії:

– Філармонія займає чітку позицію щодо підтримки бійців та Незалежної України. На жаль після пожежі 2009року концертний зал не працює, але ми надали його волонтерам для плетіння маскувальних сіток, цілий рік без перерв та зупинок, артисти та колектив по можливості після репетицій та концертів також приєднуються до цього. Ці сітки можна побачити на передовій, і їх вже багато десятків. Концерти нашої філармонії – це госпіталі, інститут зв’язку, полігон у Вакуленцях, зустрічі демобілізованих бійців біля ОДА, концерти для волонтерів у Полтаві та по області, для учасників АТО та їх сімей, концерти в Головному військовому госпіталі в Києві, аеродром м. Миргород, в грудні 2014 – в Маріуполі, Володарському, блок-постах, в серпні 2015 – м. Артемівськ, с. Зайцеве, м Красноармійськ. Серед згаданих вище артистів участь у поїздках брав Валерій Соколик. Щодо фінансування поїздок філармонії - то на це передбачено певні кошти, оскільки ми виконуємо мобілізаційне завдання Міністерства культури тільки з дозволу управління культури ОДА. Є кілька поїздок артистів в зону АТО спільно з волонтерами за кошт волонтерів. в м. Щастя, Сєвєродонецьк та ін. Діяльність Юрченка Г.Ю. ніяк не пов’язана з нашою роботою. і надіюсь ніколи такого не буде. Мені прикро, що дана особа прикриває свої дії філармонією та артистами.

У школах Полтави продовжують давати платні уроки доброти й патріотизмуНа квитках, виданих дітям через день після концерту, вказано ПП А. Юрченко

І щойно надійшла інформація, що в 29 школі вчора ще було оголошення-афіша про «Урок доброти», а сьогодні його вже немає. Батьки попросили сфотографувати афішу, а її вже зняли.

У міське управління освіти, обласний департамент освіти та профільне міністерство відправлені інформаційні запити щодо проведення комерційних уроків у школах.

Ніна Король

Позначення:

Категорії:

Помітили помилку?
Будь ласка, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter