На Сорочинський ярмарок приїхали не всі, але майстри торгівлею задоволені

Сорочинський ярмарок
Ольга Матвієнко20 серпня 2014 о 18:483491 Kolo.poltava.ua (Новини Полтави) Полтава, вул. Фрунзе, 65 +380532613245 На Сорочинський ярмарок приїхали не всі, але майстри торгівлею задоволені
​19 серпня офіційно відкрили Національний Сорочинський ярмарок. Розкладатися і торгувати почали вже 18 серпня. Цього року і майстрів, і людей менше, ніж у минулі, але говорять, що торгівля пішла добре.

Багато сувенірів прикрашають національною символікою

Цього року ярмарок проходить під гаслом «Україна – єдина!». Гасло єдності та загальний дух піднесення національної свідомості на торжищі цього року відчувається, як ніколи. Чи не кожен третій гість приїхав у вишиванці. Під час урочистого відкриття біля головної сцени багато людей були з прапорами у руках.

На Сорочинський ярмарок приїхали не всі, але майстри торгівлею задоволені

Зазнало змін і оформлення торговельних рядів. На кожному із них національний стяг. До речі, на флагштоках біля головного входу замість традиційних прапорів різних країн тепер лише українські.

На Сорочинський ярмарок приїхали не всі, але майстри торгівлею задоволені

Якщо відвідувачі приїхали на ярмарок без вишиванки, прапора чи стрічки – торговці запропонують будь-яку символіку на ваш смак. Чи не на кожному кроці продають стяги, синьо-жовті віночки та стрічки. Солом’яні брилі теж прикрасили стрічками та тризубами.

З’явилися цього року новинки і серед магнітів. Замість класичних бутербродів з ікрою на холодильники пропонують придбати зменшену копію золотого батона, який знайшли в Межигір’ї. До нових символів часу можна віднести і туалетний папір із зображенням Віктора Януковича.

На Сорочинський ярмарок приїхали не всі, але майстри торгівлею задоволені

Концертів не скасують, але кожен закінчуватимуть хвилиною мовчання

Сорочинський ярмарок здавна славиться не тільки великим асортиментом товарів, а й розвагами. Це – концерти, дискотеки, виступи гоголівських героїв. Цього року, відповідно до загальної спрямованості торжища та ситуації в країні, масштаб гулянь зменшили та суттєво змінили культурну програму.

Наприклад, під час відкриття не було традиційного гумористичного виступу героїв Миколи Гоголя, які відкривали ярмарок.

Концертів не скасували, але кожен із них закінчуватиметься хвилиною мовчання. Хоча деякі відвідувачі ярмарку все-таки не задоволені навіть зміненою програмою:

– Ось буде концерт, потім – хвилина мовчання, а тоді, кажуть, ще дискотека. Не думаю, що це правильно, – поділилася Ольга Дейнека з Полтави.

Цього року на головній сцені виступлять кілька відомих виконавців: Павло Зібров, «Дзідзьо», Наталія Май, фольк-гурт «Лісапетний батальйон», Наталія Гордієнко. Крім цього, протягом ярмаркових днів глядачі зможуть побачити та почути 68 колективів із різних куточків України.

До речі, збереглися і конкурси. Вдень на сцені «Млин» можна отримати приз, наприклад, за виконання пісні у конкурсі караоке. У день відкриття в цьому змаганні найбільше взяло участь саме гостей фестивалю із Донецької та Луганської областей.

Через заяви, що ярмарок скасували, багато майстрів приїдуть і на другий, і на третій день

Через чутки навколо Національного Сорочинського ярмарку та постійні заяви, що його скасували, багато майстрів не приїхали, хоча і подавали заявки. Усього заявок цього року було близько 900. На час відкриття дійства розпочали торгівлю близько 60%. Керівник проекту Світлана Свищева говорить, що багато з потенційних учасників були дезінформовані та думали, що ярмарку не буде. Тому дзвонили і 18, і 19 серпня, обіцяючи, що приїдуть на другий або на третій день. Поки більшість яток у рядах все-таки залишається порожньою.

На Сорочинський ярмарок приїхали не всі, але майстри торгівлею задоволені

Ті, хто приїхав, в один голос говорять, що Сорочинський ярмарок повинен відбуватися, як і раніше, бо зараз тим більше має символічне значення:

– Знаєте, багато негативної енергетики було. А я вірю у світле майбутнє своєї країни. Я знаю, де центр Європи. Він на тому місці, де я стою, на тій землі, за яку я горло перегризу ворогам. І цього року ярмарок буде найкращим. Бо люди втомилися і засумували за такими дійствами, – розповів Віктор, який щороку на ярмарку розважає людей грою на сопілці та продає свищики.

Інші майстри говорять, що без торжища важко буде цілий рік. А для майстрів, які самі собі створюють робочі місця, і взимку потрібно щось робити.

– Тут дуже багато моїх колег, які приїхали із вузловими ляльками. Ще багатьох не бачили, але декілька дівчат є. Ми засмучені тим, що було стільки негативу проти Сорочинського ярмарку, тому не прибуло багато майстрів. Не бачимо і великого напливу туристів. Хоча Сорочинський ярмарок – це єдина серйозна організація, яка підтримує народних майстрів, – зазначила Наталія Свиридюк, майстер народної ляльки.

Наталія Олександрівна наголосила, що творчість – велика енергозатратна та матеріальнозатратна справа. А ярмарок – це ще й можливість не тільки себе показати, а й заробити щось, щоб і взимку мати матеріали та змогу працювати.

На Сорочинський ярмарок приїхали не всі, але майстри торгівлею задоволені

– Якщо нам не даватимуть заробити копійку, яка не піде в офшори, а ми знову її вкладемо в творчість, то не буде можливості творити, – говорить майстриня. – Для багатьох торжище не шанс заробити, а показати, що українська нація не підкорюється чиїмсь планам і може вистояти у війні.

На Сорочинський ярмарок приїхали не всі, але майстри торгівлею задоволені

Попри те, що на початку ярмарку людно було тільки вже увечері, майстри говорять про вдалий початок торгівлі. Особливим попитом користується продукція з національною символікою.

– Учора, 18 серпня, тільки розкладалися, людей дуже мало було, але продала кілька чоловічих брилів, жіночих, солом’яних вінків. Особливо добре купують із жовто-синіми стрічками, тризубами, – розповіла Олена Опанасюк. Майстриня щороку до ярмарку плете нові унікальні солом’яні брилі. І говорить, що такої торгівлі ще ніколи не було, як цього року.

Баба Ганна із Зіньківського району продає на торжищі кожного року хустки і говорить, що у будні людей завжди мало. А у вихідні – не пройдеш.

Позначення:

Категорії:

Помітили помилку?
Будь ласка, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter