Чим запам’ятався спортивний 2015-ий для Полтавщини (частина перша)

Спорт
Андрій Іванов28 грудня 2015 о 18:551211 Kolo.poltava.ua (Новини Полтави) Полтава, вул. Фрунзе, 65 +380532613245 Чим запам’ятався спортивний 2015-ий для Полтавщини (частина перша)
«Коло» пригадує найвидатніші події, досягнення, перемоги та поразки полтавського спорту

«Ядрений» рекорд

Чим запам ятався спортивний 2015 тий для Полтавщини (частина перша)Роман Данилюк (в центрі). Фото - Google.com

З 21 по 31 жовтня проходив Чемпіонат світу з легкої атлетики серед спортсменів-інвалідів у місті Доха, Катар. 1300 атлетів з 96 країн світу змагалися не лише за медалі чемпіонату світу, але й за паралімпійські ліцензії для участі в наступних Іграх. Кременчуцький спортсмен Роман Данилюк встановив рекорд зі штовхання ядра. Його результат – 16,64 метри.

Реанімована «Ніка»

Чим запам ятався спортивний 2015 тий для Полтавщини (частина перша)Фото Андрія Іванова.

У вересні полтавський футзальний жіночий клуб «Ніка» пережив, можна сказати, ребрендинг. Відтепер у команди – новий спонсор, назву якого і має команда – Полтавський завод медичного скла («ПЗМС»). Нагадаємо, що «Ніка» - 10 разові чемпіонки України з футзалу. 23 липня 2015-го року цього року з командою сталася справжня трагедія. Перестало битися серце видатного тренера сучасності – Сергія Ягодкіна, який тренував «Ніку». Саме тоді і постало питання про подальше існування команди. І зрештою стало відомо, що дівчата все ж візьмуть участь у новому чемпіонаті країни. Тренує полтавок колишній форвард «Ворскли» Олександр Волошко. Зараз «ПЗМС» посідає четверту сходинку турнірної таблиці. Втім, відставання від другого місця невелике.

Полтавські «водні дракони»

Чим запам ятався спортивний 2015 тий для Полтавщини (частина перша)Полтавські «дракони». Фото надане Єдуардом Шеметилом

Наприкінці літа полтавці у складі збірної України на чемпіонаті світу з драгонботу вибороли п’ять золотих та один срібний комплект нагород.

Змагання з перегонів на човнах-драконах – драгонботу проходили в чеському місті Рачіце. У складі збірної України виступали четверо веслувальників, які представляли Полтавщину. Це – Денис Камерилов, Едуард Шеметило, Артем Загній та Дмитро Баландін. Команда «Отаман-1», у складі якої виступали полтавці, виборола шість медалей, п’ять із яких були золотими. Це був клубний чемпіонат світу на якому виступали більше 10 команд.

Спочатку «отамани» виграли заплив на 500 метрів на 20-місному човні. Друге золото полтавці вибороли у складі екіпажу з 10 чоловік на ті ж 500 метрів. Третє чемпіонство команда «Отаман-1» здобула у міксових запливах, де у складі одного екіпажу виступали і чоловіки і жінки. Не залишилися українці з полтавцями без медалей і на найдовшій дистанції 2 кілометри. Друге місце у «десятці», поступившись лише другій команді «Отаман» і перемога у екіпажі-двадцятці та у міксованій десятці.

Довідка «Кола»

Драгонбот - це велике 20-місне каное, яке має голову дракона і хвіст. Спереду сидить барабанщик, який б'є у великий барабан, задаючи ритм веслування для всього екіпажу. Двадцять гребців гребуть, сидячи на спеціальних сидіннях, по десять з кожного боку. На кормі знаходиться рульовій, завдання якого – керувати великим рульовим веслом, закріпленим на кормі.

Крім того Денис Камерилов та Едуард Шеметило гідно виступили і 22-23 серпня у Мілані на озері Ідроскало на чемпіонаті світу з веслування на байдарках і каное.

Полтавщина була представлена на світовій першості аж п’ятьма спортсменами, які захищали честь України у вісьмох видах програми. У результаті вони вибороли дві медалі та чотири олімпійські ліцензії. Зокрема Павло Алтухов посів четверте місце у каное-одиночці (1000 метрів). Дмитро Янчук здобув «бронзу» у каное-двійці (500 метрів).

Денис Камерилов та Едуард Шеметило стали «срібними» призерами у каное-четвірці (1000 метрів).

Перший напівмарафон

Чим запам ятався спортивний 2015 тий для Полтавщини (частина перша)Фото Андрія Іванова

На початку осені у Полтаві пройшов напівмарафон. Це спортивне дійство проходило у місті вперше. Понад 700 учасників різноманітного віку з 43 населених пунктів України взяли участь у забігах на різні дистанції. Можна було обирати в міру своїх можливостей – 3 кілометри, 10, або ж «напівмарафонські» - 21. У дітей свої дві дистанції на 300 метрів та один кілометр. Також була і естафета. Серед учасників забігу, як професійні спортсмени, так і аматори. Але задоволені тут залишилися усі і профі, які встановлювали особисті рекорди, і звичайні бігуни, для яких здолати подібні дистанції – вже певне досягнення. Поспостерігати за цим дійством прийшли близько двох тисяч полтавців.

РОковий футбол

Чим запам ятався спортивний 2015 тий для Полтавщини (частина перша)Фото Андрія Іванова

У серпні на спортивному майданчику Полтавського факультету юридичної академії імені Ярослава Мудрого проходила футбольна частина фестивалю «Ворскла» Рок-н-бол».

Шість команд змагаються за Кубок фестивалю: «ПСЖ» (полтавські спортивні журналісти), збірна фестивалю, збірна митців, збірна полтавських ультрас, збірна Полтавської ОДА та працівники ФК «Ворскла». Перемогу святкували спортивні журналісти.

Турнір пам’яті

Чим запам ятався спортивний 2015 тий для Полтавщини (частина перша)Фото Андрія Іванова

15 серпня у Полтаві вшановували пам’ять загиблого в АТО Антона Грицая.

Окрім відкриття меморіальної дошки на Полтавському національному педагогічному університеті, того ж дня у селищі Крутий Берег на стадіоні «Лтава» провели турнір-меморіал.

16 команд, створених із фанатів Полтави, Одеси та Донецька, боролися на тренувальних полях футбольного клубу «Ворскла». Також у турнірі узяли участь дві команди з добровольчого батальйону «Азов». Доєдналися до своїх друзів-вболівальників і представники фанатів на колесах – «Автофани».

У результаті змагань, які тривали майже увесь день, визначили переможця та призерів. Третє місце завоювали представники Полтави – Podol guys (Хлопці з Подолу). На другому місці донеччани – з угрупування RSS. А переможцями стали хлопці з полтавської команди Young pride (Молода гордість).

Короткий похід у Європу

Чим запам ятався спортивний 2015 тий для Полтавщини (частина перша)Фото Вадима Шараєвського

Полтавська «Ворскла» у липні-серпні 2015 провела усього два матчі в Лізі Європи, поступившись за сумою двох матчів, полтавці пропустили далі у турнірі словацьку «Жиліну». На виїзді підопічні Василя Сачка програли 2:0, а вдома, у феєричному чотирьохтаймовому (два основних та два додаткових) протистоянні, виграли 3:1. Але далі пройшли словаки, які забили за кілька секунд до фінального свитка, саме цей драматичний гол Вілліама і став вирішальним для словацького клубу. Тут слід також пригадати, що УЄФА після кількох місяців роздумів все ж дозволило проводити гру у Полтаві. Адже футбольних єврочиновників дуже «напружувало» те, що грати доведеться за 300 кілометрів від АТО.

«Золоті рибки» Полтавщини

Чим запам ятався спортивний 2015 тий для Полтавщини (частина перша)Дмитро Виноградець. Фото з соцмережі

У липні, у шотландському місті Глазго (Велика Британія) стартував паралімпійський чемпіонат світу з плавання, на якому у складі збірної України виступають спортсмени з Полтави. На цих змаганнях: Дмитро Виноградець, Євген Богодайко, Юрій Бажинський, Ярослав Денисенко, Наталя Шестопал та Оксана Хруль принесли багато медалей в різних запливах. Як серед інвалідів по зору так і людей з проблемами опорно-рухового апарату.

Продовження – незабаром...

Читайте також: У Полтаві провели турнір з боулінгу для дітей з особливими потребами

Позначення:

Категорії:

Помітили помилку?
Будь ласка, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter