На перші в історії Європейські спортивні ігри поїдуть шестеро представників Полтавщини

Спорт
Андрій Іванов27 травня 2015 о 12:2522932 Kolo.poltava.ua (Новини Полтави) Полтава, вул. Фрунзе, 65 +380532613245 На перші в історії Європейські спортивні ігри поїдуть шестеро представників Полтавщини
Троє з них – представники веслування на байдарках і каное Марія Кічасова, Сергій Баштовий та Дмитро Янчук. Також представлятимуть Україну Іван Іванов (триатлон), представник настільного тенісу Іван Катков та боксер Олександр Хижняк.

На перші в історії Європейські спортивні ігри поїдуть п’ятеро представників ПолтавщиниМарія Кічасова. Фото з соцмережі.

Журналіст «Кола» телефоном поспілкувався з єдиною представницею прекрасної статі, яка славитиме Полтавщину на Європейських іграх у Баку. Марія Кічасова після змагань в Азербайджані повернеться в Україну тільки на початку осені, адже на неї очікує ціла низка змагань. Втім, нехай краще вона сама про все розповість:

– Зараз я знаходжуся на зборах під Києвом в Обухові. Тренер нашої збірної Олексій Семикін побудував базу, на якій є все, що нам потрібно. Вихід на воду, спортивна зала, готель, їдальня. Тут і проходять збори нашої жіночої команди.

«ПОСТІЙНО ПОТРАПЛЯЮ НА ПЕРШІ ІГРИ»

– Тренер побудував базу за власні кошти?

– Так, до речі, у нього дружина Тетяна Семикіна брала участь в Олімпіаді в Афінах, як і я, у «четвірці».

– Ви здобули унікальний шанс поїхати на перші в історії Європейські ігри…

– Я їздила на перші юнацькі ігри, першу універсіаду, тепер буду не перших Європейських. Тобто мені щастить на перші ігри (посміхається – авт.). Здобула я, як ви кажете, це право на «дорослому» чемпіонаті Європи в Німеччині. На іграх в Баку, як, я вже казала, буду у «четвірці» на дистанції 500 метрів. Цей екіпаж ми готуємо на відбіркові світові змагання на Олімпіаду в Ріо-де-Жанейро в 2016 році. Окрім того, нещодавно у Чехії ми отримали «срібні» нагороди Чемпіонату Європи. Тому, як кажуть, ми не пересідаємо. Готуємось до визначеної дистанції одним екіпажем.

– Розкажіть, хто, окрім Вас, входить у екіпаж?

– Це дівчата з Волинської, Хмельницької та Одеської областей.

На перші в історії Європейські спортивні ігри поїдуть п’ятеро представників ПолтавщиниАнастасія Тодорова (Одеса), Марія Кічасова (Полтава), Марія Повх (Луцк) та Інна Грищун (Хмельницький) пробують «на зуб» срібло Чемпіонату Європи. Фото з соцмережі.

– Як формують екіпажі?

– У нас такий вид спорту, що самому тренуватися неможливо. Потрібно тренуватися в групах, що бачити суперниць, навіть не в плані змагатися з ними, а підкреслювати від них щось нове та ділитися своєю майстерністю. Я в збірній вже років чотири, і всі дівчата з екіпажу мого віку приблизно. І ми товаришуємо майже з 11 класу. Потрапляли в збірну України і тренувалися разом на зборах. Потім Міністерство молоді та спорту України давало нам зарплатні. І ми, зобов’язані були тренуватися, оскільки отримували ці ставки. У нас дуже багато командних екіпажів. У нас не достатній рівень підготовки та готовності для того, щоб на престижних змаганнях виступати в «одиночці». У нас тільки Інна Осипенко-Радомська за останні років десять брала участь в Олімпійських змаганнях в «одиночці» і стала чемпіонкою. На даному етапі розвитку нашого виду спорту в Україні це дуже складно.

«ФОРМУ – ЗА ВЛАСНИЙ КОШТ, БАЙДАРКУ – НАПРОКАТ»

– Чому? І я так розумію, що «міністерські» зарплатні, про які ви говорили – невеликі гроші?

– Це – максимум чотири тисячі гривень. При тому, що збори ми оплачуємо зі своїх ставок. Нам ці гроші, звісно, відшкодовують, але с затримками. Нашій байдарці – 10 років, нова коштує – близько 150 тисяч гривень. І цю суму нам не можуть виділити. Із за того, що ми виграли медаль на Чемпіонаті Європи, нам фірма, яка випускає човни, за цей результат згодилася безкоштовно надати в оренду «четвірку». Ми самі навіть не в змозі були б заплатити за оренду. Човен-одиночка коштує близько трьох тисяч євро. З теперішнім курсом це не підйомна сума для одного спортсмена. Тим більше, байдарку потрібно міняти раз у два роки. У нас навіть не має необхідної форми, її ми також закупаємо за свій рахунок. Усе: термоодежу, спеціальні стягуючи шорти, інше спеціалізоване обмундирування і так далі. Добре, хоч морально підтримують на рівні Полтавської області, рідний Полтавський педуніверситет може піти на зустріч у плані переносу певних екзаменів.

– Ви говорили перед нашою розмовою, що повернетеся тільки у вересні. Які змагання на вас очікують після Баку?

– Через п’ять днів після Європейських ігор у нас буде чемпіонат України до 23 років. Це – відбіркові змагання на Чемпіонати Європи та Світу у цьому ж віці. Можливо, на «світ» на поїдемо, знову ж, через фінансові проблеми. Головне змагання для нас, як я вже казала, Чемпіонат Світу серед дорослих в серпні в італійському Мілані, там відбиратимуть на Олімпійські ігри. Там хочемо показати найкращий свій результат. Тому максимально хочемо підготуватися до цих змагань.

– Що ж побажаю Вам успіхів, дякую за інтерв’ю.

– Дякую за побажання.

До теми: "Ворскла" достроково оформила вихід у Лігу Європи.

Позначення:

Категорії:

Помітили помилку?
Будь ласка, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter