У Полтаві велогонщики змагались з Mini Downhill

Спорт
Дар 039 я Розумняк29 квітня 2014 о 08:044441 Kolo.poltava.ua (Новини Полтави) Полтава, вул. Фрунзе, 65 +380532613245 У Полтаві велогонщики змагались з Mini Downhill
У байк-парку "South Park", що у кінці вулиці Південна, любителі екстриму змагалися у швидкісному спуску.

У Полтаві 120 велогонщиків змагалися на першому етапі кубку України по Mini Downhill 2014Перший етап кубку України по Mini Downhill 2014

Організували гонку «PoltavaRidersTeam [PRT]» сумісно із Федерацією екстремального спорту та велосипедно-спортивною організацією «Веспа».

DownHill - екстремальна гоночна дисципліна гірського велосипеду, суть якої полягає у проходженні траси на час. Типова траса даунхілу містить у собі різні ділянки - круті спуски, різкі повороти (контруклони), нерівності у вигляді ям і горбів, що стирчать, камені і коріння дерев, іноді будуються більш складні перешкоди у вигляді біг-ейрів і дропів (трамплінів). А mini, бо у Полтаві траса коротка.

У Полтаві 120 велогонщиків змагалися на першому етапі кубку України по Mini Downhill 2014Неймовірна кількість велосипедів на квадратний метр

На гонці у Полтаві зареєструвалося 120 учасників із різних регіонів України (Одеса, Харків, Львів, Київ, Дніпропетровськ, Макіївка, Алушта, Кривий Ріг, Кременчук та інші).

Змагання проходили у категоріях "Любителі", "Майстри", "Еліта", "Юніори" - у залежності від віку та вмінь. Так як даунхільна траса може добряче полоскотати нерви – участь приймають зазвичай лише хлопці. На гонках такого типу дівчат в Україні можна побачити рідко.

Але Полтаві пощастило. Категорію «Дівчата» відкрили для чотирьох найсміливіших панночок. На трасу, на жаль, виїхало лише дві.

Погода не перешкоджала велогонщикам – було тепло та сонячно - і тим самим поставила всіх у рівні умови. Полтавська траса містила у собі всі необхідні інгредієнти – комусь вони показалися складними, комусь – занадто легкі. У кожній категорії було два заїзди – кваліфікація та фініш.

У Полтаві 120 велогонщиків змагалися на першому етапі кубку України по Mini Downhill 2014Стартували із "розгонки". Але і неї було важко вибратися, особливо із важкми байками.

Кузьменко Олександр із Алушти прокоментував так наш "South Park":

- Своєрідна траса із досить прикольними «темами». Можна потягатися та потренуватися – на трасі вистачає всього. Можна було б менше перешкод, за рахунок чого була б більша швидкість. Але маємо те, що маємо. Так, навіть, веселіше.

Гонка була обладнана електронним заміром часу для максимальної точності. Хлопці стартували із «розгонки» - спеціального дерев’янного настилу. Не кожному під силу давалася траса – були і падіння, і як результат – незначні травми та переломи. А головне – затримка часу. Але як же без цього у екстремальному спорті.

У Полтаві 120 велогонщиків змагалися на першому етапі кубку України по Mini Downhill 2014Стрибати чи не стрибати - одвічне питання на велогонках

Один із організаторів Олександр Солодовнік пояснив, що кожен мав вибір – стрибати чи ні:

- Практично будь-які трампліни мають об’їзди. Вони спеціально зроблені для людей, у яких інстинкт самозбереження більший, а досвід у їзді – менший. Дівчат пожаліли – вони стартували не з «розгонки», а просто.

Дехто переоцінював власні сили та звалювався із велосипеда просто на фініші. На результат це, звісно, не вплинуло, але публіку потішило.

У Полтаві 120 велогонщиків змагалися на першому етапі кубку України по Mini Downhill 2014Кожен фінішував, як міг.

Цікаво, що наймолодшому учаснику було всього 11 років. Кирило Чорноморець із Дніпропетровська призового місця не зайняв, але отримав приз від спонсорів.

Результати гонки виявилися очікуваними для велоспільноти: боротьба велась на долі секунди між відомими фаворитами. На жаль, полтавці вибороли лише одну нагороду – бронзу у категорії «Юніори».

У Полтаві 120 велогонщиків змагалися на першому етапі кубку України по Mini Downhill 2014Найбільше нещастя - злетіти із байка майже перед фінішем.

Такий рівень екстремальних гонок у нашому місті пояснюють так:

- Тренувальні бази малі, а гонщики – слабі у порівнянні з іншими містами. У Криму та західній Україні рівень професіоналізму значно вищий, бо є де практикуватися, - говорить Олександр Солодовнік.

Переможець гонки в категорії «Еліта» Валерій Косічкін був упевнений у своїх силах на етапі кубку у Полтаві, але про майбутні гонки поки так сказати не зміг:

- Траса була дуже легкою. Найважча, на якій я катався – на Ай-Петрі в Криму. Не знаю, як буде на інших гонках – невідомо, якими будуть суперники.

Він побажав починаючим велогонщикам більше практики:

- Їздіть на перегони. Тільки там можна чомусь навчитися. Й, загалом, катайтесь стільки, скільки можете.

У Полтаві 120 велогонщиків змагалися на першому етапі кубку України по Mini Downhill 2014Велокоманда "УГАР" влаштувала "мокрий фініш" одному із учасників

Етапи кубку України будуть проходити також у Дніпропетровську, Запоріжжі та Одесі. Кубок отримає той учасник, який набере більше балів за найкращий час.

Результати:

Дівчата:

1. Марія Савицька, Київ (фінішний час 01,29,780)

2. Катерина Артюхова, Львів (ф.ч. 01,44,510)

Еліта:

1. Валерій Косічкін, Харків (фінішний час 00,54,150)

2. Павло Мартя, Харків (ф.ч. 00,55,910)

3. Олександр Кузьменко, Алушта (ф.ч. 00,56,410)

Любителі:

1. Владислав Бойко, Макіївка (фінішний час 01,00,380)

2. Ігор Рожанковський, Київ (ф.ч. 01,01,690)

3. Антон зеленко, Макіївка (ф.ч. 01,01,690)

Майстри:

1. Володимир Рожанковський, Київ (фінішний час 00,59,078)

2. Олексій Сежченко, Запоріжжя ( ф.ч. 00,59,843)

3. Ігор Якубишин, Кривий Ріг (ф.ч. 01,00,828)

Юніори:

1. Олексій гущин, днпропетровськ (фінішний час 01,00,218)

2. Євгеній Іванесенко, Дніпропетровськ (ф.ч. 01,00,390)

3. Олександр Луцьків, Полтава (ф.ч. 01,02,796)

У Полтаві 120 велогонщиків змагалися на першому етапі кубку України по Mini Downhill 2014Нагородження переможців.