Боремося з осіннім авітамінозом

Теми
Ольга Правденко30 жовтня 2014 о 16:501286 Kolo.poltava.ua (Новини Полтави) Полтава, вул. Фрунзе, 65 +380532613245 Боремося з осіннім авітамінозом
Осінній і зимовий час - час авітамінозу (відсутності в організмі деяких потрібних вітамінів).

Боремося з осіннім авітамінозомФото з сайтуmam.ua

Реакцією організму на авітаміноз найчастіше стають: висип або плями на шкірі, лупа, занепад сил, млявість, дратівливість або поганий настрій, постійна втома, сонливість, схильність до депресій. В гірших випадках - випадіння волосся та розшарування нігтів.Але ставити собі діагноз авітаміноз не варто. Адже авітаміноз – це повна відсутність вітамінів, таке явище зустрічається досить рідко. Всі вище перелічені симптоми скоріше свідчать про гіповітаміноз - нестачу одного чи кількох вітамінів.

Частіше в осені та взимку в організмі людини не вистачає так званих вітамінів-антиоксидантів (С, А і Е), що зміцнюють імунну систему і знижують ризик серйозних захворювань.Для того, щоб зрозуміти як уникнути гіповітамінозу треба визначитись з причинами, що його викликають, адже сезонність – це не єдина причина нестачі вітамінів.

Основними причинами гіповітамінозу (авітамінозу) є:

  • незбалансоване харчування;
  • споживання неякісних та консервованих продуктів;
  • погана екологія;шкідливі звички - наприклад, потреби курців у вітаміні С в п'ять разів вище, ніж у тих, хто не палить.

Щоб запобігти гіповітамінозу необхідно дотримуватись деяких правил:

  • їжте вчасно, не пропускайте сніданок і обід;
  • пийте зелений чай – це простий та дієвий спосіб отримання антиоксидантів.
  • включіть в свій раціон продукти, що містять необхідні вітаміни: А - вершкове масло, печінка, червоні і жовті овочі та фрукти. В: В1 - горох, злаки, кисломолочні продукти. В2 - сир, сир, м'ясо, печінку і нирки, гречана і вівсяна крупа, незбиране молоко і бобові. В6 - куряче м'ясо, риба, горіхи, квасоля, яловичина, а також перець і картоплю. В12 - жирна риба, м'ясо, нирки та печінку. С - настій шипшини, сік чорної смородини, яблука, обліпиха, болгарський перець, цитрусові, зелений горошок і зелена цибуля. І не варто забувати про картоплю. Не багато хто з нас знають, в картопля містить більше вітаміну С, ніж апельсини. Вітамін D - жирна риба, печінка тріски, яйця і вершкове масло. Вітамін РР - сир, молоко, арахіс, яловича печінка, свинина, риба, яйця, нирки, біле м'ясо курки, брокколі, морква, картопля, помідори, бобові, фініки, дріжджі, злаки, кукурудзяна мука і проростки пшениці.

Проте, щоб отримати необхідну кількість вітамінів сучасній людині довелось би дуже багато їсти. Наприклад, щоб отримати добову норму вітаміну С, потрібно випивати не менше 25 склянок чистого яблучного соку. Погодьтесь, це не зовсім придатний варіант підтримання необхідної кількості вітамінів в організмі. Саме тому не варто відмовлятися від вживання вітамінних комплексів.

За інформацією сайту mam.ua


Категорії:

Помітили помилку?
Будь ласка, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter