Єдиний дата-центр може об’єднати служби екстреної допомоги Полтавської, Сумської та Чернігівської областей

Здоров'я
Юлія Обелець5 квітня 2016 о 08:001122 Kolo.poltava.ua (Новини Полтави) Полтава, вул. Фрунзе, 65 +380532613245 Єдиний дата-центр може об’єднати служби екстреної допомоги Полтавської, Сумської та Чернігівської областей
Полтавська, Сумська та Чернігівська області у перспективі зможуть користуватися інформацією єдиного дата-центру служби екстреної допомоги.

Єдиний дата-центр може об’єднати служби екстреної допомоги Полтавської, Сумської та Чернігівської областейВіктор Лисак

4 квітня на апаратній нараді в голови області обговорили питання «Про запровадження єдиної оперативно-диспетчерської служби екстреної медичної допомоги Полтавської області». Доповідав очільник департаменту охорони здоров’я Віктор Лисак. З його слів, Полтавщина серед трьох пілотних областей, які у перспективі користуватимуться інформацією єдиного дата-центру служби екстреної допомоги.

– На сьогодні діють 4 станції, 24 підстанції, 14 пунктів постійного базування, — нагадав Віктор Лисак. — З обласного бюджету виділили кошти для капітального ремонту приміщень. Вони вже відремонтовані, виділили цілий блок, щоб ця служба працювала. Завдяки виділеним ресурсам з обласного бюджету, допомозі Кабміну, Глави держави та Дніпропетровської області, ми отримали все необхідне обладнання та створили повноцінну оперативну диспетчерську. Встановили необхідне обладнання для сучасної серверної, що відповідає всім європейським нормам. У приміщенні повністю замінили електромережі, встановили сучасний дизельний генератор, який може автономно працювати тривалий час і забезпечувати безперебійну роботу всієї служби.

Нагадаємо, Яценюк поставив у приклад всій Україні Полтавський центр екстреної медицини

Нині ще готують кадри – відібрали їх серед молоді, вони ще проходять курс навчання. Вирішують і питання про встановлення на автомобілях швидкої допомоги трекерів та навігаційного обладнання. Його встановлено у 50% районів області.

Диспетчерська служба поступово переходить на так званий електронний реєстр. За словами головного медика області, у недалекій перспективі всі паперові носії, звичні картки буде замінено на електронні амбулаторні картки.

– Це дасть змогу медикам при виїзди отримати вже інформацію про пацієнта, до якого викликали, зазначив Віктор Петрович.

Диспетчерська служба найближчим часом має забезпечити зв’язком всю область. Для цього очільник області Валерій Головко розпорядився головам місцевих рад промоніторити якість інтернет-провайдерів у місцевостях, аби визначитись, які найбільш швидкісні.

Довідково:

дата-центр – це центр обробки даних;

трекер – це приймально-передавальний пристрій, призначений для дистанційного стеження за мобільним об'єктом. GPS трекер розташовується на об'єкті за яким ведеться спостереження (моніторинг) та визначає місцезнаходження об'єкту за допомогою GPS-приймача.