Маленьких полтавців почали імунізувати від поліомієліту: головний медик області привів онуку (ФОТО)

Здоров'я
Юлія Обелець29 жовтня 2015 о 13:012436 Kolo.poltava.ua (Новини Полтави) Полтава, вул. Фрунзе, 65 +380532613245 Маленьких полтавців почали імунізувати від поліомієліту: головний медик області привів онуку (ФОТО)
У Полтаві триває перший етап імунізації проти поліомієліту

Подивитись, як проходить вакцинація у Полтаві, 29 жовтня мав завітати заступник міністра охорони здоров’я Віктор Шафранський, але в нього змінились плани. Так журналістам пояснили відсутність гостя на заході в поліклінічному відділенні №1 Полтавської дитячої міської лікарні.

Віктор Лисак привів імунізувати онуку Варвару

Директор Департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації Віктор Лисак прийшов до медзакладу не сам. На руках до поліклініки заніс онуку Варвару, якій майже рік. Вслід за ними зайшли її батьки. Вони на прикладі доньки показали, як відбувається вакцинації дітей, і що це важлива процедура.

Маленьких полтавців почали імунізувати від поліомієліту головний медик області привів онуку (ФОТО)Син Віктор Лисак тримає доньку Варвару, яку має оглянути лікар. Фото Ольги Матвієкно

Вакцинувати почали з понеділка, 26 жовтня.

– Нині проходить позапланова імунізація проти поліомієліту, адже на Закарпатті виявили у двох дітей вірус поліомієліту, – розповів Віктор Лисак. – Тож наша країна – небезпечна у розповсюдженні цього вірусу. Ми отримали 160 тисяч доз вакцини, яку розвели по всій області. Вакцина канадська, сертифікована. Для чого потрібно щеплювати дітей? Якщо буде 95% колективного імунітету, то вірусу, інфекції, не буде. Щеплення відбувається в три тури. Нині проходять перші два – вакцинують дітей, яким від 2 місяців до 6 років, а далі – до 10 років. Привели онуку на імунізацію, адже вважаємо, якщо є така інфекція, то краще попередити, а ніж потім винити себе за те, що не зробили.

У цей час у холі поліклініки біля маніпуляційних кімнат стояли у черзі батьки з малюками. Вони охоче спілкувались з журналістами, розповідали про свої побоювання.

Маленьких полтавців почали імунізувати від поліомієліту головний медик області привів онуку (ФОТО)

Маленьких полтавців почали імунізувати від поліомієліту головний медик області привів онуку (ФОТО)Валентина Костенко з донечкою Євою

– Робити будемо, оскільки потім можуть виникнути проблеми, коли влаштовуватимемо дитину в дитячий садок та школу, – розповіла Валентина Костенко, яка принесла імунізувати доньку Єву. – А так би не робила, адже дуже багато інформації озвучували, зокрема, про неправильне зберігання ліків. Я не впевнена, що буде результат від цих вакцин.

Маленьких полтавців почали імунізувати від поліомієліту головний медик області привів онуку (ФОТО)Олеся Лещенко з сином Назаром

– Я за імунізацію, у свій час нам також робили цю вакцинацію, захворювання все таки дуже страшне, – розповіла Олеся Лещенко, яка привела в лікарню сина Назара. – Переживаю, за якість вакцини. Сподіваюсь, що не буде негативної реакції.

Перевірка придатності вакцини

Почувши про такі переживання, медики взялися розвіювати чутки. Завідділення поліклініки показала холодильник, де зберігають препарати. Розповіла, як розрізнити – придатна чи непридатна вакцина.

Маленьких полтавців почали імунізувати від поліомієліту головний медик області привів онуку (ФОТО)Наталія Заморська. Фото Ольги Матвієнко

Маленьких полтавців почали імунізувати від поліомієліту головний медик області привів онуку (ФОТО)

Маленьких полтавців почали імунізувати від поліомієліту: головний медик області привів онуку (ФОТО)Схема із зображенням на індикаторі вакцини

– На кожній вакцині є індикатор, – говорить Наталія Заморська, завідувач поліклінічного відділення №1 Полтавської дитячої міської лікарні. – Якщо кружечок світліший від основного кола – вакцина придатна для використання. Кожна мама може перевірити термін придатності, сертифікати. Ось холодильник (показує, – автор), температурний режим відповідає вимогам МОЗ – від 2 до 8 градусів. Чутки про те, що вакцина неправильно зберігається, не відповідають дійсності.

Маленьких полтавців почали імунізувати від поліомієліту головний медик області привів онуку (ФОТО)Холодильник, де зберігають вакцину. Фото Ольги Матвієнко

Віктор Лисак твердить, що в його практиці не було негативних наслідків після імунізації від поліомієліту. Але застеріг батьків, розповівши від чого можуть вони виникати:

– Як завжди виникло дуже багато дискусій щодо вакцини, але є сертифікати, маємо всі необхідні документи. Від наслідків ніхто не застрахований, але від чого вони можуть виникати? Це може бути неправильне зберігання, або щепили дитину, яка хворіє, а батьки не попередили про це. Та все життя, скільки я працював лікарем-педіатром, у мене таких випадків не було.

Від поліомієліту немає ліків, єдиний вихід – профілактика

Імунізують проти поліомієліту лише за згоди батьків. Фахівці Департаменту охорони здоров’я запевняють, що вакцина для батьків безкоштовна. Перед вакцинацією малюків обов'язково оглядають лікарі.

– Імунізацію проводимо всім діткам, – розповіла Наталія Заморська. – Тим, які не мають жодного щеплення від поліомієліту – внутрішньом’язово. Крапельно – тим, хто має хоч одне щеплення. Наголошую, це додаткова імунізація до основного графіку. Симптоми поліомієліту дуже різні, але найстрашніші наслідки, які супроводжуються ураженням нервової системи, може розвинутися параліч. Поліомієліт не піддається лікуванню, основне, що можемо зробити – це профілактика.

Фото Ольги Матвієнко

Позначення:

Категорії:

Помітили помилку?
Будь ласка, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter