Наявність хліба на прилавках перевірятимуть
Згідно з «хлібним меморандумом», який у серпні цього року підписали очільник Полтавщини та керівник хлібокомбінату «Кулінічі», принаймні рік малозабезпечені полтавці мали б можливість купувати продукт за здешевленою ціною.
Перевірити забезпеченість населення дешевими хлібинками по 90 копійок вирішив Олександр Удовіченко, очільник області. На щотижневій апаратній нараді він оприлюднив інформацію, нібито «Кулінічі» перестали в області продавати соціальний сорт хліба «Подовий». Відповідне доручення дослідити наявність хліба на прилавках та його вартість він дав обласній інспекції цін.
У телефонній розмові з журналістом Костянтин Мельник, керівник полтавських «Кулінічів», запевнив журналіста, що об’єми виробництва соціального хліба не зменшилися.
– Є заявка, угоди укладені, і ми їх виконуємо, – запевнив Костянтин Костянтинович. – Що хліба не вистачає, такої інформації не маю. Зрозуміло, що 650-грамовий буханець користується попитом, адже він коштує нижче за свою вартість. Тому, в яких би кількостях ми його не виробляли, люди його скуповуватимуть, для себе або для вигодівлі худоби.
Купити соціальну хлібину в Полтаві таки складно. Придбати «Подовий» вдалося лише у четвертому за рахунком кіоску «Кулінічі».
– Ви пізно прийшли, – консультує продавець (на годиннику – восьма година 15 хвилин). – У нас цей хліб завозять близько шостої ранку, по п’ять – десять буханок. Тут за ним черга – пенсіонери розбирають відразу.
– А я цього хліба взагалі не застаю на своїй зміні, – розповідає інша продавець. – Починаю працювати о восьмій ранку, то до мого приходу його вже й нема на полицях.
Донести до редакції придбаний буханець не вдалося – перепродала його іншій полтавці. Пенсіонерці не пощастило зайти у кіоск на кілька хвилин пізніше журналіста, який робив «контрольну закупку».
– Ну який може бути смак у хлібини за 90 копійок? – ділиться враженнями споживачка. – Але купую, бо життя змушує.
Купувати хліб дешевше, ніж випікати
Якщо сірий хліб набридає, полтавські пенсіонери балують себе білим. Він дорожчий, смачніший, його більше шансів застати.
– Найдешевші білі «кирпичики» у хлібному на Жовтневій – по дві гривні 40 копійок, – розповідає Віктор Подзоров, голова Ради ветеранів Полтави. – Але там його можна не застати. А по дві гривні 70 копійок – дві гривні 90 копійок можна купити у багатьох точках.
Незважаючи на те що за стратегічним продуктом доводиться побігати, випікати його самотужки полтавці не поспішають – то дороге задоволення. За словами продавців ринку, борошно по 3,75 – чотири гривні за кілограм попитом не користується.
– Хліб я часто купую в магазині, але якщо вже захочу зробити домашній, то продуктів на нього не шкодую, – розповідає Марія Іванівна, пенсіонерка. – Для того щоб приготувати чотири пишних хлібини та 15 пиріжків, мені потрібно чотири кілограми борошна, 400-500 грамів олії, дві столових ложки смальцю, близько 250 грамів цукру, сім яєць, 200 грамів молока, сіль, дріжджі. У магазині нашому формовий хліб можна купити за дві гривні двадцять копійок. Мій домашній виходить дорожче. Але він, звісно, смачніший і набагато поживніший.
Довідка «Кола»
За умовами меморандуму, в обмін на продаж «Кулінічам» 20 тонн зерна за ціною тисяча 300 гривень за тонну, хлібокомбінат зобов’язався не піднімати протягом року ціни на соціальний хліб.