Про те, чим загрожує переїдання і як цього уникнути, а ще як діяти, якщо перепили чи переїли, розповіла лікар-гастроентеролог Полтавської обласної клінічної лікарні Лариса Савченко.
Вирушаючи на святкову вечірку чи в гості, варто з’їсти легку закуску. Не треба йти на свято голодним, інакше захочеться з’їсти якомога більше, що загрожує переїданням. Вживання висококалорійної жирної їжі шкідливо для організму. Їсти страви потрібно невеликими порціями. Якщо хочеться покуштувати всю смакоту на святковому столі, на власну тарілочку краще покласти маленькі порції всіх страв.
Салати краще заправляти вершками або сметаною, м’ясо споживати у вареному вигляді
– Можна їсти все, але в міру, – радить Лариса Іванівна. – Готувати салати краще зі свіжих овочів і фруктів, заправляти вершками або нежирною сметаною. Можна низькокалорійним майонезом, але в невеликій кількості. Для заправляння салатів можна використовувати оливкову або соняшникову олію.
Як розповіла лікар-гастроентеролог, не рекомендовано їсти соуси, кетчуп, майонез.
– М’ясо краще споживати у відвареному вигляді, але можна з’їсти невелику порцію тушкованого чи смаженого, – каже Лариса Іванівна. – Тим, у кого є такі хвороби, як гастрит, гострий панкреатит, холецистит, захворювання серця, споживання гострих та жирних страв варто виключити з раціону. Слід уникати гострих приправ та спецій.
Переїдання викликає проблеми підшлункової залози
Лариса Іванівна розповіла, що переїдання може призвести до здуття кишечнику, «бурчання у животі», впливає на підшлункову залозу.
– Постійне переїдання загрожує виникненням такого захворюванням, як гострий панкреатит, – каже лікар.
Не слід захоплюватися споживанням білокачанної капусти. Лариса Іванівна говорить, що часте споживання страв зі свіжої, квашеної та смаженої капусти негативно впливає на роботу підшлункової залози.
– Краще їсти цвітну капусту, у ній багато корисних вітамінів, – каже пані Лариса.
Алкоголь можна пити у невеликих кількостях, газовані напої краще не вживати, солодощі треба їсти в міру
Алкогольні та солодкі газовані напої теж вживати помірно й у невеликих кількостях.
– Вживати алкоголь треба помірно, не захоплюватися, – радить Лариса Іванівна. – Можна випити трішки горілки, хорошого коньяку, вина, бокал шампанського, як розповіла лікар. Тим, хто має проблеми зі шлунком, краще замінити спиртне на натуральні домашні соки. Хворим на гастрит, холецистит, з проблемами підшлункової залози від газованих напоїв краще відмовитися. Корисно пити чай з лимоном. Споживати можна навіть холодний напій. До того ж це додасть бадьорості. Солодкі газовані напої лікар радить замінити компотами із сухофруктів та соками.
Солодощі шкідливі для здоров’я, особливо у великій кількості. Лариса Іванівна каже, що можна з’їсти один-два невеликі шматочки торта або кілька цукерок.
Загалом лікарі в післяноворічні дні часто мають справу з пацієнтами, які отруїлись, переїли та перепили. У дітей часто бувають алергічні реакції від надміру спожитих солодощів.
У перервах між їжею корисно потанцювати і пограти у сніжки
Їсти треба повільно, ретельно пережовуючи. Корисно робити 15-хвилинні паузи після кожної спожитої страви. Запивати їжу краще негазованою мінеральною водою. Але надмірно споживати рідину теж не рекомендують.
Святкуючи Новий рік, не сидіть постійно за столом. Краще поговорити з друзями, придумати веселі розважальні конкурси і грати в цікаві ігри у перервах між застіллям. Час від часу організовуйте танці. Якщо є можливість, краще вийти на свіже повітря, пограти у сніжки – така гра буде цікавою для дорослих і дітей.
Як уникнути сильного сп’яніння та позбавитися похмілля
Варто запам’ятати головне правило святкового застілля – не можна вживати алкогольні напої на голодний шлунок. Зазвичай алкоголь починає діяти на організм через кілька хвилин. Добре перед цим з’їсти бутерброд з сиром чи невеликий шматок риби.
Як залишатися тверезим, не обмежуючи себе
– Дію алкоголю загальмовують прийняті за годину до застілля три-чотири таблетки активованого вугілля. Вони добре всмоктують спирт.
– За годину до застілля випити столову ложку рослинної олії або оливкової. Це допоможе швидко не сп’яніти, олія трохи заблокує вплив спиртного на організм.
– Швидкого сп’яніння можна уникнути, якщо перед цим випити чашку чаю з лимоном або неповну столову ложку свіжого меду.
Алкогольні напої не варто змішувати. Ефект від прийнятих невеликих доз різних напоїв, наприклад, вина, шампанського, горілки, буде сильнішим аніж від великої дози вжитого напою одного виду.
Обов’язково треба закушувати! Але нехай це будуть нежирні негострі страви. Підійдуть бутерброди, салати, закуски.
Щоб уникнути сильного сп’яніння, не варто постійно знаходитись у сидячому положенні. Краще пройтися, добре на свіжому повітрі. Чудово організувати танці, вони добре розвантажують організм.
Порятунок від похмілля
Проти похмілля допоможе старий український спосіб – випити вранці після застілля склянку огіркового розсолу. Допоможе салат із квашеної капусти.
Півсклянки холодного м’ясного бульйону із сіллю та перцем змішати з соком одного лимона. Вживати «лікувальну» страву натщесерце.
– У склянку з апельсиновим соком додати дрібно нарізаний лимон, 100 грам меду і яєчний білок. Інгредієнти збити міксером до однорідної маси й випити.
– Від вранішнього головного болю врятують два випиті сирі яйця. Існує думка, що таким способом користувалися древні римляни. Щоправда, вони випивали совині яйця, але курячі теж підійдуть.
– Змішати у склянці невелику кількість лимонного сиропу, сухого вина і газованої води. Добре перемішати й випити.