У Полтаві можна купити згущене молоко, що виготовляють не за держстандартом

Ситуація
Таня Цирульник26 травня 2011 о 14:032947 Kolo.poltava.ua (Новини Полтави) Полтава, вул. Фрунзе, 65 +380532613245 У Полтаві можна купити згущене молоко, що виготовляють не за держстандартом
Фахівці радять: перед тим, як купити «згущонку», переконайтеся, що це той продукт, на який сподіваєтеся.
Полтавське згущене молоко відповідає вимогам державних стандартів. До такого висновку прийшли фахівці ДП «Полтавастандартметрологія».

Фото Тетяни ЦирульникФото Тетяни Цирульник – На території Полтавщини знаходиться три підприємства, які її виготовляють: ЗАТ «Ланнівський молочноконсервний комбінат», ТОВ «Техмолпром» та ЗАТ «Білицький молочноконсервний комбінат», – повідомив Володимир Нікітенко, виконуючий обов’язки генерального директора ДП «Полтавастандартметрологія». – З початку року наші фахівці двічі перевіряли двох останніх. Усі п’ять партій незбираного згущеного молока з цукром 8,5 відсотка жиру відповідали вимогам стандартів. Було складено чотири приписи про усунення порушень. Рослинних жирів та консервантів у продукції, яку перевіряли, виявлено не було.

Фахівці стандартметрології радять: перед тим, як купити «згущонку», переконайтеся, що це той продукт, на який сподіваєтеся. Адже в Україні чинні п’ять державних стандартів на згущене молоко та згущені продукти. Найдорожча «згущонка» – та, що відповідає ДСТУ 4274:2003 «Молоко незбиране згущене з цукром». У магазині її можна придбати від 14 гривень.

Найдешевша згущонка, яку вдалося знайти журналісту коштує – від 5,5 гривень, чесно називається «Продукт молоковмісний згущений з цукром». Виготовлена не за держстандартом, а за технічними умовами. На упаковці зазначається, що у складі продукту міститься пальмова олія, сироватка молочна суха, молоко сухе знежирене, цукор молочний.

Домашня згущонка не така уже й дорога

Якщо магазинна «згущонка» коштує від 5,5 до 14 гривень, то аналогічний об’єм домашнього продукту можна приготувати за 13 гривень.

– Потрібно три літри молока, кілограм цукру, сода, оцет, –  розповідає Ганна, домогосподарка. – Молоко доводимо до кипіння, додаємо цукор, добре вимішуємо, потім – чайну ложку без верху соди. На великому вогні варимо дві-три години. Виходить 800-мілілітрова баночка продукту. Згущонка ця дуже солодка, і через деякий час стає цукристою.

Фахівці підказують, що якісна згущонка добре «вариться». : якщо за кілька годин на вогні вміст баночки перетвориться на коричневий тугий крем – продукт виготовлено з молочного жиру (рослинний, свинний, яловичий) подібних властивостей не мають.

Позначення:

Категорії:

Помітили помилку?
Будь ласка, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter