Від гіповітамінозу часто страждають любителі «економного» харчування

Новини
20 квітня 2013 о 10:002030 Kolo.poltava.ua (Новини Полтави) Полтава, вул. Фрунзе, 65 +380532613245 Від гіповітамінозу часто страждають любителі «економного» харчування
Безсилля, випадіння волосся та сонливість навесні можуть бути ознаками сезонного гіповітамінозу.
Хто і чому може хворіти на гіповітаміноз та як уберегтись – далі в матеріалі.

Фото з сайту trickss.ru Фото з сайту trickss.ru Із приходом довгоочікуваної весни люди часто починають скаржитись на поганий настрій, втому і знервованість. Усе це прояви нестачі вітамінів у організмі після зими. Авітаміноз чи гіповітаміноз Фахівці запевняють, що більшість людей вживає термін «авітаміноз» помилково, оскільки авітаміноз – це тяжка форма нестачі вітамінів в організмі. Коротко кажучи, гіповітаміноз – нестача вітамінів, тоді як авітаміноз – їх повна відсутність. Авітаміноз діагностують у пацієнтів рідко, хоча деякі лікарі ці поняття ототожнюють. Характерні ознаки гіповітамінозу: – кровоточивість ясен під час чищення зубів; –  часті застуди з ускладненнями, із тривалим  відновленням організму; –  сухість шкіри; – ламкість волосся; – розшарування нігтів; – загострення хронічних захворювань; – дратівливість і відчуття втоми протягом усього дня; – погіршення зору; –  неуважність і забудькуватість. Наявність навіть кіькох перерахованих ознак може свідчити про гіповітаміноз. У групі ризику – прихильниці стрункої фігури та ті, хто економить на продуктах – Гіповітамінозом страждають ті, у кого організм  не отримує  всіх необхідних вітамінів, – розповідає Ніна Солодка, лікар-терапевт. – Наприклад, хтось зовсім не вживає цибулі, а отже не доотримує вітаміну С. А хтось не вживає чорного хліба, в якому дуже багато вітаміну В. Найчастіше це дівчата, які  хочуть схуднути, але роблять це неправильно. «Сідати на дієти» потрібно з розумом, проконсультувавшись із відповідними фахівцями, аби не зашкодити своєму шлунку. Вони ж, як правило, відмовляються повністю від хліба та багатьох продуктів, які містять необхідні  для організму вітаміни. Замінюючи такі продукти  сигаретами та кавою. Із діагнозом «гіповітаміноз» часто приходять і пенсіонери, які економлять гроші й харчуються одноманітно. Проявляється недостатність вітамінів також у тих людей, які мають  різні  хвороби, при яких порушується обмін речовин. Перевірити, чи у вас дійсно гіповітаміноз, можна, здавши кров. Лікар Ніна Солодка рекомендує здати кров на гемоглобін або зробити хімічний аналіз крові. Якщо у вас виявили гіповітаміноз, обов’язково потрібно звернутись до лікаря. До речі, гіповітаміноз може призвести до захворювання на ГРВІ Уникнути весняного гіповітамінозу можна –  Тут головне – правильне відрегульоване харчування, що забезпечує організму надходження необхідного комплексу вітамінів, – запевняє лікар. – Навесні можна збагатитись аптечними вітамінами, але я особисто рекомендувала б віддавати перевагу вітчизняним виробникам. Аби отримати добову норму вітамінів, потрібно з’їсти до 2 кілограм овочів чи фруктів Узимку ми вживаємо значно менше свіжих фруктів й овочів. Інші ж, що потрапляють до столу, не містять достатньої кількості корисних речовин. Але й влітку отримати необхідну дозу вітамінів тільки з фруктів непросто. Щоб здобути добову норму вітамінів і мікроелементів, необхідно з’їдати щонайменше 1,5-2 кг плодів, ягід і овочів. А от чи кожен має такий апетит щодня – питання. Поради, як отримати максимальну користь від продуктів: – чистіть їх тільки ножем із нержавіючої сталі, а, якщо можливо, їжте разом зі шкіркою; – салати з овочів готуйте безпосередньо перед їжею і не тримайте їх потім у холодильнику; – не ріжте овочі занадто дрібно (наприклад, картопля втрачає 50% вітаміну С, якщо його порізати); – щоб отримати дозу вітаміну D, можна сходити двічі на тиждень у солярій або приймати риб’ячий жир; – замініть білий хліб хлібом із борошна грубого помелу з висівками і насінням; – не відмовляйтеся від м’яса і риби. А якщо ви дотримуєтеся посту, то їжте більше арахісу, мигдалю, фундука та інших горіхів і насіння; – якщо є можливість, то готуйте овочі на пару або в мікрохвильовій печі – так вони зберігають більше вітамінів. У крайньому випадку, готуйте їх тільки в емальованому посуді; – не замочуйте овочі у воді перед приготуванням – вона вимиває всі вітаміни. До теми - Полтавський експерт: соковитий овоч містить більше нітратів

Позначення:

Категорії:

Помітили помилку?
Будь ласка, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter