Поширення такої хвороби в нашій області пов’язане зі вживання річкової риби.
Довідково: Опісторхоз – захворювання, яке викликається гельмінтами (тобто глистами).
Читайте також - У Полтаві купують воші, щоб їсти
– Полтавська область разом з Сумською та Чернігівською відноситься до найбільш неблагополучних по розповсюдженню опісторхозу серед населення, – повідомила Віта Постольник, начальник епідеміологічного відділу ГУ державної СЕС у Полтавській області. – Щороку в області виявляється більше 100 випадків захворювання. Виникнення захворювань на опісторхоз серед населення нашої області пов’язані в основному з вживанням річкової риби коропових порід домашнього приготування у вигляді страви під назвою “сугунтай”, “просол”. Тобто сирої малосольної риби, замоченої в розчині оцту від декількох годин до кількох діб. Ця технологія приготування, а також в’ялення, холодне копчення, слабкий посол риби зовсім не знешкоджує збудника. Тому вживання такої риби небезпечне для здоров’я.
Перші клінічні прояви цього захворювання можуть виникнути через 5-42 дні після зараження.
Читайте також - Лишаї та гельмінти бувають навіть у тварин, які ніколи не ходять на вулицю
Фото з сайту koleco.kiev.uaУ Полтавській області ускладнилась епідемічна ситуація по захворюваності на опісторхоз.