Від сьогодні починається Успенський піст, у народі Спасівка.
Це церковний піст, встановлений на згадку Успіння Богородиці, один з чотирьох багатоденних постів церковного року. Триватиме він з 14 по 27 серпня включно.
Цього ж дня відзначається Перший Спас (або Медовий Спас), під час якого в церкві освячується мед нового збору та благословляється його вживання в їжу.
Як і під час будь-якого православного посту, в Успенський піст важливо не тільки тілесне утримання, але й духовне. Тобто потрібно намагатися не віддаватися гучним розвагам, не сваритися. Потрібно в період посту також від прояву негативних емоцій, роздратування, недобрих думок і вчинків, наклепу, гучних розваг.
Успенський піст – що можна їсти, а чого уникати
Згідно з церковним статутом, у ці дні суворість трапези така ж, як і у Великий піст. З раціону виключаються м’ясні, молочні продукти і яйця, риба дозволяється тільки в свято Преображення. До меню ж пісного столу, крім хліба, входять молода картопля, гриби, овочі та фрукти.
Успенський піст знаний також як «Богородицький», "Успінський", «Спасо-Богородичний» чи просто «Спасівка».
Успенський піст 2013 року приурочений до великого двунадесятого неперехідного свята православної церкви – Успінню Пресвятої Богородиці, яке відзначається 28 серпня. Традиційно до цієї знаменної дати православні християни готуються двотижневим постом.
Довідково
Початок Успенського посту знаменується святкуванням Походження чесних древ Животворящого Хреста Господнього. Раніше під час хресної ходи відбувалося освячення місць, водойм і криниць, відвернення хвороб.
Читайте
Топ-10 найшкідливіших продуктів харчування