Відновлюємо мікрофлору кишечнику: поради

Здоров'я
Ольга Правденко14 листопада 2013 о 15:2611082 Kolo.poltava.ua (Новини Полтави) Полтава, вул. Фрунзе, 65 +380532613245 Відновлюємо мікрофлору кишечнику: поради
Кишечник – це один із китів формування імунітету.
У ньому живе понад 500 видів бактерій. Усі мікроорганізми існують у тісному взаємозв’язку одне з одним. Якщо одні з них дають збій, страждає вся імунна система. Як відновити порушену мікрофлору кишечнику та яким засобам віддати перевагу, розповів сімейний лікар Віталій Турпітько.

Дбаємо про кишечник. Фото infosmi.net Дбаємо про кишечник. Фото infosmi.net

Із чого формується мікрофлора кишечнику

Біфідобактерії, лактобацили, бактеріоди, ентерококи й кишкова паличка складають 99% від усіх мікроорганізмів, що населяють кишечник. Однак 1% від загального числа мікробів – це умовно-патогенні бактерії, такі як стафілококи, клостридії, синьогнійна паличка, протей та інші. Якщо кишечник здоровий, патогенної мікрофлори не буває. Розвиток мікрофлори в людини розпочинається з народження і триває до 13 років.

Найбільшої шкоди мікрофлорі кишечнику завдають:

– шкідлива їжа (смажена, жирна, м’ясо тварин, яких вигодовують із додаванням антибіотиків).

– алкоголь, зокрема пиво, в якому багато консервантів та барвників;

– радіація;

– неконтрольований прийом антибіотиків;

– неправильне очищення кишечнику, коли знищуються не тільки патогенні, але й корисні мікроорганізми;

– стрес.

– Унаслідок цього імунітет людини знижується, виникає дисбактеріоз (здуття, закрепи або, навпаки, проноси, відчуття важкості в кишечнику, біль). Також людина частіше хворіє на застудні захворювання, бронхіти, пневмонії та інші, – зауважив Віталій Турпітько.

Дисбаланс мікроорганізмів у кишечнику призводить до передчасного старіння, бо токсини, які виділяються гнильними бактеріями, отруюють організм. Їжа в хворому кишечнику неправильно перетравлюється, вона частково гниє.

– Нормальна мікрофлора, як і весь наш організм, повинна живитися. Харчують її пребіотики та пробіотики. Пребіотики – це харчові волокна, які стимулюють активність захисної мікрофлори. Для нормального функціонування цього процесу необхідно близько 10% енергії, яку отримує наш організм і 20% всього, що ми їмо. Адже пребіотики живляться речовинами, які не перетравлюються у верхніх відділах кишково-шлункового тракту, – розповів лікар.

Пробіотики – це живі мікроорганізми, які відновлюють мікробний баланс кишечнику. Багато пробіотиків є у квашеній капусті, йогурті, кефірі. Але весь «набір» пробіотиків (до 24 видів мікроорганізмів) існує лише в біопрепаратах, винайдених ученими. Нині їх можна купити в аптеках. Найчастіше лікарі призначають біфіформ, симбіформ, симбітер, хілак, лінекс та інші.

Рецепт домашнього йогурту для відновлення мікрофлори від Віталія Турпітька

– Приміром, препарат симбітер – це український винахід. Його термін дії лише 2 місяці, тому знайти можна далеко не в кожній аптеці, –  зазначає Віталій Турпітько. – Із нього можна робити чудовий йогурт. Вживати для відновлення мікрофлори кишечнику або для профілактики 1 раз на рік.

Для цього необхідно 350 мілілітрів молока закип’ятити, перелити в стерилізовану банку, щоб не приєдналися інші мікроорганізми. Молоко остудити і додати 1 пакетик симбітеру. Після цього вкутати. Наступного дня це буде чудова закваска, зберігаємо її в холодильнику. Потім на півлітра кип’яченого охолодженого молока кладемо 2 столові ложки цієї закваски, укутуємо банку і чекаємо добу. Наступного дня це вже буде чудовий живий йогурт. У нього можна додавати мед, фрукти. Вживати по склянці на ніч, дитині достатньо 100 грамів. Краще, якщо вся родина вживатиме такі йогурти. Для профілактики слід вживати його протягом місяця, при лікуванні – до 3 місяців.

Окрім виписаних лікарем пробіотиків, у період відновлення нормальної мікрофлори кишечнику корисно також вживати:

– питний натуральний йогурт.

– кисломолочний сир, ряжанку, кефір чи домашній кисляк.

Важливо дотримуватися дієти, виключити з раціону наваристі бульйони, жирні м’ясо та рибу, смажені продукти з гострими спеціями, здобну випічку. Найкраще в цей час готувати страви на пару та варити. Яйця слід їсти варені, не більше одного на день.

– У моєї дитини від народження діагностували дисбіоз (дисбактеріоз), ми відновлювали мікрофлору дуже довго – до півроку, – розповіла Інна Павленко, полтавка. – Син і голодний кричав від болю в животику, і коли поїсть теж. Біль та кольки не давали йому спокою і нам, батькам. Усе налагодилось лише до 3 місяців, а потім ми потрапили в лікарню з бронхітом, антибіотики – і вся наша робота з відновлення мікрофлори звелась нанівець. Тож коли виписались із лікарні, знову вживали різні пробіотики, а потім нарешті спробували симбітер, адже 11 років тому про нього мало хто знав. Після цього препарату травлення нарешті налагодилось, дитя перестали мучити болі в животику.

Народні методи відновлення мікрофлори

Найчастіше порушення мікробного балансу кишечнику проявляється дисбактеріозом. Для його лікування необхідні:

– трава деревію звичайного – 30 грамів;

– трава звіробою звичайного – 30 грамів;

– тепла вода – 150 мілілітрів.

Робимо

Одну столову ложку суміші залити 150 мілілітрами теплої води, настояти 1 годину, витримати на водяній бані 15 хвилин, відразу процідити та відтиснути. Приймати по 1/2 склянки настою натщесерце теплим. Через 30 хвилин вжити 1-2 склянки вчорашнього кефіру.

Через тиждень треба приготувати суміш такого складу:

– трава деревію звичайного – 10 грамів;

– квіти ромашки лікарської – 10 грамів;

–  квіти нагідок лікарських – 10 грамів;

– трава м’яти перцевої – 10 грамів.

Робимо

Одну столову ложку суміші залити 150 мілілітрами теплої води, настояти 1 годину, витримати на водяній бані 15 хвилин, процідити одразу після водяної бані, відтиснути. Вживати по 1/4 – 1/2 склянці натщесерце теплим. Через 30 хвилин випити 1-2 склянки дво- чи триденного кефіру.

Після поліпшення стану через 2 тижні настій вживати по 30-50 мілілітрів тричі на день за 15 хвилин до їжі, не підігріваючи.

До теми - Топ-10 найшкідливіших продуктів харчування

Позначення:

Категорії:

Помітили помилку?
Будь ласка, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter