Незабаром Святий вечір, на нього українські господині готують смачні, але обов’язково пісні страви.
Святий вечір припадає на останній день Різдвяного (Пилипівського) посту.
За давньою українською традицією, сідали за стіл лише з першою зіркою, яка, згідно з Біблією, несе благу звістку про народження спасителя Ісуса Христа. «Коло» приготувало рецепти для святкової трапези від наших читачів.
Рецепти пісних страв від полтавки Ілони Фанти
Маджадра (страва з рису і сочевиці)
Маджадра, або меджадра – страва по-справжньому древня. При цьому на Сході вона сьогодні популярна так само, як і сотні років тому. З кількох простих інгредієнтів і набору доступних спецій можна приготувати справжню східну страву з багатою історією.
Інгредієнти:
сочевиця зелена – 150 г.
Рис довгий – 150 г.
Цибуля ріпчаста – 2 шт.
Борошно – 1-2 ложки.
Соняшникова олія – 150 мл.
Кумин (зіра) – 1 чайна ложка.
Коріандр у зернах – 1 чайна ложка.
Куркума – ½ чайної ложки.
Мелені кориця і запашний перець – по 1 чайній ложці.
Сіль, чорний перець.
Цукор – 1 чайна ложка.
Вода – 250 мл.
Час приготування – 35-40 хвилин.
Спосіб приготування:
Покласти сочевицю у каструлю, залити великою кількістю води і поставити на вогонь. Як тільки закипить, зменшити вогонь і варити хвилин 10-12. Через вказаний час вимкнути, воду злити.
Цибулю нарізати тонкими півкільцями, притрусити борошном і посолити. Ретельно перемішати.
Сковороду з високими бортами поставити на вогонь і влити в неї соняшникову олію. Як тільки сковорода добре розігріється, зменшити вогонь до середнього і викласти 1/3 цибулі. Підсмажити хвилин 5 до золотавого кольору, вийняти шумівкою цибулю і викласти на паперовий рушник. Так само обсмажити цибулю, що залишилася.
Злити олію і протерти сковороду. Кинути кумін і коріандр, поставити на вогонь і потримати спеції хвилину. Влити кілька ложок олії і викласти рис, куркуму, запашний перець, корицю, цукор, ½ чайної ложки солі і чайну ложку чорного перцю.
Перемішати рис і спеції, додати чечевицю і влити воду. Щойно закипить, зменшити вогонь і закрити кришкою.
Через 15-18 хвилин прибрати маджадру з вогню. Зняти кришку і накрити рис чистим рушником. Потім закрити кришкою і залишити так ще на 10 хвилин.
Перед подачею половину обсмаженої цибулі додати до рису із чечевицею і викласти на блюдо. Насипати зверху цибулю, яка залишилася, і подавати.
Перці, фаршировані рисом, запеченою морквою та грибами
Інгредіенти:
перці різних кольорів – 6 шт.
Морква середня – 2 шт.
Рис – 2/3 чашки.
Шампіньйони – 5 шт.
Помідор – 1 шт.
Сметана – 1 ст. ложка.
Сіль, перець, приправи – за смаком, петрушка, часник.
Час приготування – 1 година 45 хв.
Спосіб приготування:
Моркву вимити, загорнути у фольгу і запікати у духовці протягом години. Рис відварити. Печериці дрібно нарізати і злегка обсмажити на сковороді. Помідори нарізати кубиками. Моркву дістати, остудити і теж нарізати кубиками. Зелень петрушки нарубати, але гілочки не викидати.
Змішати рис, моркву, помідори, печериці та зелень петрушки. Посолити і приправити. Видалити у перців ніжку і сердцевину. Начинити фаршем перці й покласти в каструлю зрізом вгору так, щоб вони стояли в ній досить щільно.
Розвести сметану у чашці води, посолити і поперчити, натерти туди часник. Влити заливку на дно каструлі з перцями, вона повинна покрити їх наполовину. Зверху укласти гілочки петрушки, закрити фольгою і відправити в духовку запікатися на 35-40 хвилин.
Температура запікання – 180 градусів.
Салат із квасолі від полтавки Ірини Липець
Інгредієнти:
квасоля біла (консервована або зварена) – 450 г.
Помідори – 3 шт.
Цибуля зелена – ½ жмутка.
Базилік і орегано (можна сушені) – по 20 г.
Олія – 2 ст. л.
Лимон – 1 шт.
Сіль, перець – за смаком.
Спосіб приготування
Нарізати помідори великими кубиками, викласти їх в посуд і додати квасолю. Дрібно нарізати зелену цибулю і додати до салату.
Готуємо заправку для салату: змішуємо олію, сік 1/2 лимона, сіль, перець.
Змішуємо всі інгредієнти салату, заправляємо і подаємо до столу.
Печена картопля і тушкована риба від Сергія Старченка – лідера гурту «Краяни»
Печена картопля
Інгредієнти:
картопля – 3 шт.
Сіль – за смаком.
Олія – 2-3 ст. ложки.
Картоплю ретельно миємо, не чистимо. Варимо до готовності. Трішки охолодивши, розрізаємо картоплину на 2 або 4 частини, залежно від розміру, потім викладаємо на розігріту сковорідку, змащену олією та посипаємо сіллю. Обсмажуємо з усіх боків.
Тушкована риба з томатною підливою
Хек – 2-3 шт. (залежно від розміру).
Цибуля ріпчаста – 1 велика ( або 2 маленькі).
Морква – 1-2 шт.
Олія – 2-3 ст. ложки.
Сіль, перець мелений – за смаком.
Томатна паста.
Рибу чистимо, присипаємо борошном і обсмажуємо з усіх боків.
Нарізаємо цибулю півкільцями, а моркву натираємо. Окремо від риби обсмажуємо цибулю до золотавого кольору, додаємо моркву, тушкуємо, додаємо воду і томатну пасту. Заливаємо цією підливою рибу і тушкуємо ще 15 хвилин на маленькому вогні під кришкою. Смакує і гарячою, і охолодженою.
До теми: Різдвяний піст у Полтаві: які страви приготувати