"Полтавастандартметрологія" надала рекомендації по вибору олії

Новини
Надія Труш3 вересня 2014 о 15:011402 Kolo.poltava.ua (Новини Полтави) Полтава, вул. Фрунзе, 65 +380532613245 "Полтавастандартметрологія" надала рекомендації по вибору олії
В торгівельній мережі представлений широкий вибір різноманітної олії різних видів та якості. З’явилися і так звані «мікси», виготовлені шляхом купажування (змішування двох, трьох і навіть чотирьох різних видів олій).

Що треба знати про оліюфото infocompany.biz

Купуючи такий продукт, слід пам’ятати, що першою на маркуванні зазначають назву олії, якої у міксі більше, наприклад, у «соняшниково-оливковій» більше соняшникової, а оливкової може бути всього лише кілька відсотків, радять у "Полтавастандартметрології".

Більшість українців віддають перевагу саме традиційній соняшникової олії. Кожен, хто її купує, знає, що на маркуванні цього продукту зазвичай значиться «рафінована» або «нерафінована». А ось що ховається за цими загадковими словами, розуміють не всі. Нерафінована – це сира олія добута механічним шляхом. У неї насичене темно-жовте забарвлення, яскраво виражений приємний смак і запах насіння. Термін зберігання такої олії нетривалий, при взаємодії з киснем вона швидко окислюється і гіркне. Рафінована – це продукт, який піддали рафінації (хімічний процес очистки). Термін зберігання такої продукції збільшується: від класичних 4-х місяців (регламентованих ще радянським ГОСТ 1129-93) до 12 і навіть 18 місяців. Проте, така олія принесе менше користі організму, адже значна частина біологічно цінних речовин в процесі рафінації видаляється. Рафінована дезодорована олія – це продукт, який пройшов обробку у вакуум-дезодораторах гострою нейтральною парою, що має температуру до 190°С, після чого він повністю втрачає запах та смак.

Якщо взяти різні рослинні олії: соняшникову, кукурудзяну, соєву, оливкову, бавовняну тощо і дезодорувати їх повністю, то не зможете відрізнити їх одну від одної. Це будуть абсолютно однакові знеособлені олії. Виморожену соняшникову олію отримують в наслідок видалення з неї природних воскоподібних речовин. Cаме віск робить цей продукт каламутним, що особливо помітно коли олія постоїть у холоді. Щоб запобігти окисленню олії, деякі підприємства використовують спеціальні речовини-антиоксиданти (як натуральні, так і штучні) та застосовують різноманітні технології захисту олії інертними газами. А інформація на етикетці про те, що олія збагачена вітаміном Е, не містить холестерину чи вирощена на екологічно чистих полях – рекламний трюк. Справа в тому, що будь-яка соняшникова олія є природним джерелом вітаміну Е і не може містити холестерин, бо ця речовина синтезується тільки в організмі тварин. А грунтовних досліджень сучасного стану грунтів, як і їх карти на сьогоднішній день в Україні немає.

Яка олія небезпечна для здоров’я

Про користь олії відомо з давніх-давен, а ось про те, що в цьому продукті нині доволі часто можна зустріти завищений вміст канцерогенів, які провокують онкозахворювання, споживачам майже невідомо. В деяких пляшках міститься небезпечна речовина під назвою бенз(а)пірен. Як виявилося, в організм бенз(а)пірен може надходити через шкіру, органи дихання, шлунково-кишковий тракт та плаценту від матері до плоду. Вчені дійшли висновку, що шляхів надходження бенз(а)пірену в насіння соняшника безліч: це й засмічені ним сільгоспугіддя, злите автомобільне мастило чи підпалений смітник на узбіччі біля поля, транспортування насіння у вантажівці з вихлопною трубою вгорі, підсушування його повітренаповнюючим агрегатом на дизельному чи газовому паливі та навіть асфальтове покриття площадки, на якій зберігається партія урожаю. Виробник повинен постійно контролювати вміст бенз(а)періну в олії . А доки в державі відсутній жорсткий держконтроль за всіма етапами виробництва продуктів харчування, як-то кажуть «від поля до столу», єдиним виходом залишається ретельно перевіряти продукцію, аби вона не перетворилася на отруту для організму.

Також читайте

Полтавщина – лідер із вирощування соняшника

Позначення:

Категорії:

Помітили помилку?
Будь ласка, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter