Як вибрати смачне та корисне морозиво. Фото – topclub.ua
У ДП «Полтавастандартметрологія» знають, як обрати морозиво без шкідливих домішок із широкого асортименту в магазинах.
Зараз дуже складно знайти морозиво на основі справжнього молока, а придбати ласощі без консервантів, стабілізаторів, ароматизаторів, барвників практично неможливо.
Як знайти морозиво зі справжнього молока
Якщо ви хочете поласувати морозивом, виготовленим із натурального молока, шукайте на упаковці напис «ДСТУ 4733:2007». Така продукція може коштувати дорожче і торгівельні мережі беруть її на реалізацію неохоче. Це пов’язано з тим, що таке морозиво не можна зберігати із порушенням температурного режиму – розморожувати та заморожувати, що часто трапляється при перевезенні.
Часто морозиво виготовляють із додаванням рослинних жирів – кокосового та пальмового. Замінник зменшує собівартість продукту, але ці жири накопичуються в організмі. Тож уважно читайте, скільки у морозиві відсотків молочного, а скільки рослинного жиру.
Не купуйте морозиво, яке розтало
Аби придбане морозиво не стало причиною печінкової інтоксикації і гастроентериту та не призвело до інших проблем у майбутньому, фахівці радять дотримуватися наступних рекомендацій: уважно читати перелік інгредієнтів, які входять до складу продукту, уникати виробів, які виготовлені із застосуванням рослинних жирів та великої кількості добавок, звертати увагу на термін придатності, не купувати підталі вироби з нещільною консистенцією, не вживати деформовану продукцію із слідами кристалізації і шматочками льоду, що свідчить про те, що морозиво неодноразово заморожували й розморожували. Обирати товар, який зберігається в морозильній камері, а не на відкритому повітрі. Уникати занадто яскравої продукції, особливо жовтого та рожевого кольорів.
Натуральне та ненатуральне морозиво по-різному тане
Морозиво з молока повинне швидко танути, стікаючи до низу та перетворюючись на суцільну калюжу. Якщо воно осідає на стінках посудини, тримається грудкою, незважаючи на тривале перебування в теплі, чи поступово висихає, перетворюючись на клейко-пінисту масу, про його натуральність говорити не доводиться. Крім того, постоявши при кімнатній температурі, холодні ласощі не повинні розшаровуватися на шар води та шар розмоченої порошкоподібної маси. Якщо це сталося, від купівлі даної продукції в майбутньому слід відмовитися.
Придбати морозиво зовсім без стабілізаторів у наш час просто неможливо, вони потрібні для формування дрібних кристалів льоду, без яких холодна смакота дуже швидко перетвориться на солодку рідину, але краще віддавати перевагу натуральним добавкам, таким, як желатин чи агар-агар. З насіння рослин отримують і стабілізатори Е-410 (камедь рожкового дерева) та Е 412 (гуарова камедь), тому при вживанні у невеликій кількості, ці речовини вважаються безпечнішими від стабілізаторів синтетичного походження. І, як уже говорилося, «єшок» у морозиві має бути якомога менше, масло – лише вершковим, а молоко – справжнім цільним, в крайньому випадку – сухим, але не соєвим, чи підміненим на гідрогенізований рослинний жир. Лише тоді прохолодний продукт буде не лише смачним, а й дійсно корисним для організму.
Також читайте