У Полтаві по справі дитячого харчування проходять міські чиновники від освіти

Новини
Таня Цирульник24 листопада 2010 о 14:041966 Kolo.poltava.ua (Новини Полтави) Полтава, вул. Фрунзе, 65 +380532613245 У Полтаві по справі дитячого харчування проходять міські чиновники від освіти
Юрій Кривобок, слідчий в особливо важливих справах слідчого відділу УБОЗ у Полтавській області і журналістка "Кола" Кілька років дошкільнят Полтави годували неякісною продукцією, яку постачали у ці заклади за завищеними цінами.
У Полтаві по справі дитячого харчування проходять міські чиновники від освітиПравоохоронці вважають, що це справа організованої злочинної групи.

Несвіжі продукти постачали, вигравши тендер

– Розслідування триває з грудня 2009 року – тоді була порушена кримінальна справа по факту підробки посвідчень якості продуктів, які постачали у дошкільні навчальні заклади, – повідомив Юрій Кривобок, слідчий в особливо важливих справах слідчого відділу УБОЗ у Полтавській області. – У судовому порядку ми отримали дозвіл на проведення обшуків у цих постачальників. Виявилося, що всі вони працюють від одного офісу, мають одну бухгалтерію. Було встановлено, що тендери на постачання продуктів у районних управліннях освіти проводилися з порушеннями. Вигравали їх завжди одні й ті ж підприємці, а фактично одна особа. Конкурувати з ними не міг навіть полтавський м’ясокомбінат, який не допустили до тендеру через відсутність якоїсь формальної довідки. Потім переможці тендерів закуповували продукцію у виробників, які не брали участі у тендері.

Підвищували ціну за згодою чиновників

– Через деякий час роботи постачальники зверталися до управління освіти з проханням підняти ціни на продукцію. Незважаючи на те що це прямо суперечить чинному законодавству, посадовці погоджувалися, – продовжує Юрій Кривобок. – Проти трьох чиновників з районних відділів освіти висунуто обвинувачення за статтею 191 частинами 3,4,5 Кримінального Кодексу (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем).

Заборонити працювати підприємству, яке "годує" дітей і досі може лише суд

– Серед інших зловживань: збільшення вартості товару шляхом кількаразового перепродажу продукції самим собі та «співпраця» постачальників з керівництвом дошкільних навчальних закладів, – розповідає слідчий УБОЗу.

Комісія, яка приймала товар, у складі медсестри, головного кухаря, завідуючої «не помічала», що отримує ковбасу другого сорту замість вищого. Загалом, за даними сайту ГУ МВС у Полтавській області, шляхом завищення цін на продукти харчування, що постачалися дітям у дитсадки, службові особи підприємства незаконно заволоділи бюджетними коштами на загальну суму понад 450 тисяч гривень.

Сама фірма, яка функціонує з 2003 року, наразі продовжує постачати продукти в усі дитячі садки, інтернати, санаторії Полтави. Якість товарів, за словами правоохоронців та сенепідеміологів, покращилася, а складське приміщення, де зберігали товар, відремонтували. Справа знаходиться у провадженні. У судовому порядку підприємцю можуть заборонити займатися деякий час підприємницькою діяльністю.

Неякісних харчів санепідемстанція та екс-мер не знаходили

Скарг на неякісне харчування у дитячих садках та групових харчових отруєнь, за офіційними даними, у Полтаві за останній час не було.

– Якість харчування у дошкільних закладах ми перевіряємо двічі на рік, – повідомила Людимила Кошман, завідуюча відділеням гігієни та підлітків міської санепідемстанції. – Якщо раніше про перевірку потрібно було попереджати за десять днів, то тепер це робити необов’язково. Скарги від батьків до нас надходять рідко. Зараз у дитсадки свіжі продукти завозять. М’ясні й кисломолочні – два-три рази на тиждень, молокопродукти – щодня. Ми консультуємо завідуючих – дивитися термін реалізації продукції, залишати добові проби як «алібі» на випадок, коли хтось з дітей захворіє.

Серед порушень, які найчастіше виявляють санепідеміологи, – несвоєчасне проходження медогляду окремими працівниками, неправильне маркування інвентарю.

З іншого боку, довести, що дитина отруїлася саме їжею, яку вживала у дитсадку, складно. Цього літа троє вихованців одного з дошкільних навчальних закладів були госпіталізовані до лікарні з діагнозом нехарчова ротовірусна інфекція. Мати однієї з потерпілих написала скаргу до прокуратури Октябрського району. За результатами перевірки цього дошкільного закладу прокуратурою Октябрського району, працівники дитсадка сплатили невеликий штраф.

Якість харчування у дитсадках нещодавно перевіряв і Андрій Матковський, колишній міський голова. Наприкінці вересня він відвідав особисто один з таких закладів, де діти нібито харчувалися гірше, ніж у інших, і залишився задоволеним якістю їжі.

Протягом 2010 року в міському управлінні освіти зареєстровано дев’ять скарг з питань діяльності дитсадків.

У дошкільних навчальних закладах області ситуація з постачанням продуктів вирішується простіше. Садки знаходяться на балансі сільських рад, тендерів на закупівлю їжі тут не проводять.

Довідка «Кола» На харчування однієї дитину в яслах державою передбачено 6,3 гривні на добу.

Позначення:

Категорії:

Помітили помилку?
Будь ласка, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter