У Полтаві для глухих та фітнес-тренерів проводитимуть лекції про рак грудей

Новини
Таня Цирульник16 грудня 2011 о 12:101882 Kolo.poltava.ua (Новини Полтави) Полтава, вул. Фрунзе, 65 +380532613245 У Полтаві для глухих та фітнес-тренерів проводитимуть лекції про рак грудей
З січня по травень 2012 на Полтавщині жінок посилено інформуватимуть про рак грудей.


Лікарі наголошують на необхідності регулярного самообстеження та візитів до лікаря-маммолога. Фото Тетяни ЦирульникЛікарі наголошують на необхідності регулярного самообстеження та візитів до лікаря-маммолога. Фото Тетяни Цирульник

Серед усіх видів онкозахворювань рак молочної залози займає перше місце по смертності. Щогодини в Україні від цієї хвороби гине 1 жінка. Найчастіше причиною трагедії стає занедбаність раку.

– На Полтавщині цей показник становить 30,7 відсотка, – зазначає Василь Кирьян, завідуючий хірургічним відділенням обласного онкологічного диспансеру. – Тобто, майже у кожної третьої жінки, у якої був виявлений рак молочної залози, хвороба була у занедбаній стадії.  У розвинених країнах є скрінінгові програми, які дозволяють планово обстежувати жінок, але у нас на сьогодні неможливо їх впровадити. Маммологічних кабінетів немає, функції маммолога виконують гінекологи, хірурги, лікарі сімейної медицини.

Майже у 60 відсотках випадків пухлини у себе виявляють самі жінки, але звертаються до лікувальних закладів не одразу. Про самообстеження взагалі забувають.

– А робити самообстеження жінка повинна щомісяця: на 10 – 12 дні менструального циклу, – наголошує Лариса Ухналь, міський акушер-гінеколог.

На Полтавщині невдовзі почнуть роботу 3 проекти по підвищенню обізнаності жінок про рак молочної залози. Вони розраховані на сільських жінок, нечуючих жінок та інструкторів у фітнес-клубах.

Починаючи з січня у районних сільських клубах у Щербанях, Абазівці, Степному, Мачухах та Ковалівці проведуть лекторії для сільських жінок.

Для нечуючих жінок планують зробити  сурдопереклад фільму про рак молочної залози та проведуть тренінгові заняття з сурдоперекладачем.

Є у програмі й танцювальний флешмоб, який планують провести у травні на День матері.

До теми: У Полтаві на маммографічне обстеження жінки йдуть з острахом.


Позначення:

Категорії:

Помітили помилку?
Будь ласка, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter