Сміттєзвалище під Полтавою смердітиме ще як мінімум 5 років

Ситуація
8 травня 2012 о 12:131312 Kolo.poltava.ua (Новини Полтави) Полтава, вул. Фрунзе, 65 +380532613245
Сміттєзвалище під Макухівкою проіснує ще 5-8 років, вирішили полтавські депутатиЗвалище твердих побутових відходів у селищі Макухівка Полтавського району проіснує ще 5-8 років, доки не побудують нове.


Це передбачено у «Міській програмі поводження з твердими побутовими відходами у Полтаві на 2012-2016 роки», затвердженій депутатами на останній сесії міської ради. У документі також говориться, що за цей час існуюче звалище мають реконструювати до запуску в дію нового полігону. Однак де розташується майбутнє звалище та його орієнтовні розміри, ще не визначено. Розроблення проектної документації на реконструкцію діючого полігону з подальшою його рекультивацією обійдеться у 151 тисячу 820 гривень.

Нагадаємо, згідно «Програми» на дотримання чистоти у місті впродовж наступних 4 років, за підрахунками чиновників, потрібно близько 40 мільйонів гривень. На ці гроші з міського, обласного та державного бюджету хочуть закупити нову техніку: євроконтейнери для роздільного збору сміття, сміттєвози, бульдозери та інше.

Натомість наразі автори «Програми» не бачать необхідності побудови у місті сміттєпереробного заводу – він розглядається лише як перспективний захід. При цьому, мовляв, спираються на європейський досвід: подекуди вартість систем газоочищення викидів у повітря перевищує вартість побудови самого заводу.

Більш актуальними, сказано у документі, є заходи з реконструкції діючого звалища, а саме: облаштування дренажної системи для збору фільтрату, ремонт захисного валу по периметру звалища (в тому числі і збільшення його висоти), облаштування дизбар’єру, придбання двох важких бульдозерів типу Т-170 для зменшення загальної висоти відходів.

Водночас укладачі все ж таки визнають, що Макухівське звалище переповнене. За орієнтовними даними станом на 2011 рік на звалищі захоронили близько 8 мільйонів кубометрів відходів (за 15 років роботи). Однак СЕС 2 двічі на рік бере проби води поблизу полігону та стверджує, що екологічної катастрофи там немає.

Цікавий факт до теми - у хабарництві підозрюють очільника Держекоінспекції, якого  нещодавно затримали убозівці.

Позначення:

Категорії:

Помітили помилку?
Будь ласка, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter