Як отримати паспорт для домашнього улюбленця

Статті
Ольга Правденко11 липня 2012 о 12:345528 Kolo.poltava.ua (Новини Полтави) Полтава, вул. Фрунзе, 65 +380532613245 Як отримати паспорт для домашнього улюбленця
З настанням сезону відпусток за виготовленням ветеринарного паспорту звертаються по кілька разів на день.

фото з сайту tco.kiev.uaфото з сайту tco.kiev.ua – За паспортами для тварин приходять дуже часто: по 2 – 3 рази на день, – каже Наталія Бабич, лікар ветмедицини Жовтневої дільничної лікарні міста Полтави.

Процедура виготовлення ветпаспорту обов’язкова. Адже згідно законодавства без нього не можна перевозити тварин ні Україною, ні тим паче за кордон. Документ тваринам можна зробити і в приватній, і в державній клініці. Перед цим домашнього улюбленця варто привести на огляд до ветеринара. Якщо тварина здорова, а щеплення відповідно до віку вчасно зроблені, то паспорт у власника буде «на руках» вже за кілька годин. Коли і від чого треба робити вакцинацію власникам повинен розказати ветлікар. Все залежить також від того, як швидко він впораєтеся в банку, де доведеться сплатити за документ. Ціна паспорту також залежить від того, куди збирається їхати людина за кордон чи по Україні.

У ветеринарному паспорті обов’язково повинна бути відмітка про щеплення від сказу

– У паспорті ветеринарний лікар ставить відмітку про щеплення від сказу. Це обов’язкове щеплення. Весною в Полтаві ветлікарі їздили по районах та вакцинували котів і собак від сказу. Вони їздили по районах міста з гучномовцями. Особливість цього щеплення  в тому, що його треба зробити мінімум за місяць до від’їзду. Наприклад, ви хочете їхати у відпустку 1 вересня, значить крайній термін, коли треба зробити щеплення – це 1 серпня. Якщо закінчується термін вакцинації, а ви зібралися у поїздку, значить тварину треба вакцинувати за місяць до закінчення терміну щеплення. Також, за бажанням господарів, робиться відмітка про проведення обробки від екто та ендопаразитів (глистів і блохів) та інфекційних захворювань, – зазначила Наталія Бабич.

У паспорті обов’язково повинен бути підпис лікаря, який робив щеплення чи відмітки про них та печать поліклініки.

За кордон пускають не всіх псів

Якщо господарі їдуть у відпустку за кордон, то краще прийти на огляд та виготовлення документу ще раніше, ніж за місяць.

Лікар також наголосила, якщо власники тварини вирішили поїхати за кордон, бажано ознайомитися з особливостями провезення та перебування домашнього улюбленця за кордоном. Адже різні країни мають певні особливості.

– Треба знати вимоги для ввезення тварин у дану країну. У багатьох, особливо європейських країнах, вимагають чіпування, титри антитіл на сказ. Є країни, в які можна ввозити навіть не всі породи собак. Перевозити тварин Україною набагато простіше, – зазначила Наталія Іванівна.

Навіть якщо тваринка вже їздила за кордон, господарі все-одно повинні її привезти до ветлікарів на огляд, а ті у паспорті зроблять відмітку.

Найчастіше в подорожі беруть із собою собак та кішок, рідше кроликів, шиншил. Інших гризунів, як правило, не везуть. Найбільше тварин везуть до Польщі, Німеччини, Росії, Єгипту, Ізраїлю, Білорусі, США.

Позначення:

Категорії:

Помітили помилку?
Будь ласка, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter