Скільки полтавці платитимуть за миючі засоби, якщо заборонять фосфатні

Новини
18 липня 2012 о 16:451950 Kolo.poltava.ua (Новини Полтави) Полтава, вул. Фрунзе, 65 +380532613245 Скільки полтавці платитимуть за миючі засоби, якщо заборонять фосфатні
В Україні збираються відмовитись від миючих засобів, що містять фосфати.


Фото з сайту novalinia.com.uaФото з сайту novalinia.com.ua

Проте нині більшість таких  засобів, якими ми звикли користуватись, у своєму складі мають цю речовину.

До теми - Хто захистить полтавського споживача

Інформацію про плани відмовитись від миючих засобів із фосфатами опублікували на офіційному сайті Міністерства регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України. У повідомленні також йшлося про необхідність термінової розробки нормативно-правового акту про поетапне скорочення та заборону використання фосфатів у миючих засобах.

Журналіст «Кола» вирішила відвідати місцевий супермаркет побутової хімії і перевірити чи є у Полтаві миючі засоби без фосфатів та скільки вони коштують.

Зайшовши до супермаркету, очі розбігаються – широкий вибір, і ціна на будь-який гаманець. Проте якщо в Україні таки заборонять засоби з фосфатами – то вибір зменшиться і платити доведеться більше, хіба що звичні для нас засоби миття змінять свої складові.

Адже оглянувши склад порошків для прання, які ми звикли бачити в рекламах та використовувати, журналіст знайшла в їхньому складі фосфати. Ціна на ці засоби коливається від 4,25 до 14,95 гривень. Мова йде про такі порошки як «Тайд», «Гала», «Аріель», «Рекс», «Тест», «Сарма», «Макс», «Усатий нянь». І лише на одному з них на упаковці вказано, що порошок безфосфатний. Його ціна – 6.85 гривень. Проте складу на упаковці кореспондент не знайшла. Тож запитала у продавця.

Як з’ясувалось, усі порошки, які точно не містять фосфатів, стоять на окремій полиці і коштують дорожче

- Я і так вам можу сказати, що фосфати в цьому засобі є, хоч вони і пишуть, що без фосфатний, - говорить жінка, показуючи на порошок за 6,85 гривень. – Тільки порошки, що он стоять на полиці, на якій є підпис безфосфатні, і насправді є безфосфатними. Вони відчищають не так добре, як і всі інші, але їх на довше вистачає.

Ціна на ці порошки значно відрізняється від інших -  від 11 гривень (400 грам) до 62,80 гривень за 1 кілограм. На такій же полиці стояли і миючі засоби для миття посуду, щоправда тільки одного виробника. Коштують вони 22, 95 гривень (1 літр).

До теми - Що роблять у хімчистці з вашими речами: секрети та ціни

Довідка "Кола": Фосфати одні із найбільш агресивних забруднювачів води та поверхневих вододжерел, їхні сполуки погано розкладаються у природі, завдають їй надзвичайно великої шкоди. Шкодять вони і людині, з часом призводячи до різних захворювань і розвитку ракових клітин.