Полтавська зливова система працює і стічною каналізацією, і сміттєбаком

Статті
Таня Цирульник19 липня 2012 о 15:472095 Kolo.poltava.ua (Новини Полтави) Полтава, вул. Фрунзе, 65 +380532613245 Полтавська зливова система працює і стічною каналізацією, і сміттєбаком
Куди стікає дощова вода після злив, розбиралося «Коло».




Працівники КП "ШЕД" за допомогою "Крота" очищають зливну каналізацію від мулу бруду та поліетилену (Фото Тетяни Цирульник)Працівники КП "ШЕД" за допомогою "Крота" очищають зливну каналізацію від мулу бруду та поліетилену (Фото Тетяни Цирульник)

Спекотна перша половина літа була багатою на зливи. Штормове попередження оголошували ледь не щотижня.

Унаслідок негоди затопило Одесу та Київ. Полтава поки що відбулася «легким переляком» – адже минулого літа після однієї з липневих злив у місті потонуло авто.

Каналізація Полтави часто не справляється з потоками води. Так у лютому цього року місто було затоплене. Минулого року влітку зливи додали проблем – каналізація не справлялася.

Зливова каналізація: як забивається і чим чистять

У разі сильної зливи або паводку зайву воду повинна приймати зливова каналізація. Вона являє собою колодязь, цегляний, бетонний або бетонне кільце, від якого йде труба до центрального колектора. Звідти дощова вода, яку вважають практично незабрудненою, виливається у районі Левади у Ворсклу та Тарапуньку.

Чому зливна каналізація не може прийняти всієї дощової води, журналіст запитала працівників КП «ШЕД», які саме займалися очисткою одного з колодязів.

За словами робітників, зливні системи забиваються мулом та пластиком: пакетами, стаканчиками, пляшками, крізь які потім не проходить вода в труби. Інколи двірники, щоб далеко не ходити, використовують зливну каналізацію, як сміттєві баки. Витягували комунальники звідси колеса, камери та навіть велосипед. Кажуть, колись була проблема, що зливну каналізацію  просто заасфальтували при ремонті доріг.

– Зливну систему чистять у 2 етапи: спочатку вигрібають сміття, потім промивають труби. Зараз наш «МОК» чистить колодязь для того, щоб завтра спецмашина «Кріт» могла його промити. Це робитиме інша бригада, промиватимуть від колодязя й до центрального колектора, – розповідає Олександр Кузема, дорожній робітник, викидаючи з цегляного колодязя бруд.

Після зими, коли починається сезон для зливової каналізації, в першу чергу працюють із тими, що у районі дамби на Садах-І, Садах – ІІІ та на Огнівці. Зазвичай вони забиті «під зав’язку».

– Якщо зливова каналізація глибиною 1-1,5 метра, то за день ми і 20 штук можемо прочистити, – розповідає Олександр Скорик, механізатор. – А якщо приїжджаємо, а там колодязь глибиною 3 метри і під саму кришку забитий брудом, то максимум таких 2-3 на день можемо розчистити. Крім того, ми ж їх не тільки чистимо, а й ремонтуємо – ті, де цегла сиплеться.

Головною проблемою швидкої очистки зливної системи працівники називають малу кількість техніки – по 1 для очистки і для промивки.

Зливова каналізація у Полтаві залишилася з радянських часів, застаріла, капітального ремонту не знала, але потроху ремонтується. Окрім засміченості та застарілості труб, у комунальників з’явилася нова проблема – у труби несанкціоновано врізалися жителі приватного сектору зі своєю каналізацією.

Схема типової стічної каналізації: зливний колодязь та труба, що йде до колектораСхема типової стічної каналізації: зливний колодязь та труба, що йде до колектора

Довідка «Кола»

Минулого року внаслідок серпневої негоди у Полтаві за 20 хвилин випала півмісячна норма опадів. Через сильну зливу та недосконалість водовідведення підтопило 100 дворів та 27 приватних будинків.



Про зливну каналізацію Полтави:

Полтавська мережа зливної каналізації має протяжність 102 кілометри та налічує 5080 штук колодязів.

Згідно з Програмою розвитку ЖКГ Полтави на 2012 рік, на поточний ремонт зливної каналізації виділили майже 130 тисяч гривень.

Цього року планують відремонтувати 80 та прочистити 450

колекторів зливної каналізації, замінити 75 зливноприймальних решіток.

Позначення:

Категорії:

Помітили помилку?
Будь ласка, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter