"Вікіпедія" шукала у Полтавській області ексклюзив. Інтерв'ю

Дозвілля
Надія Труш13 вересня 2012 о 14:231812 Kolo.poltava.ua (Новини Полтави) Полтава, вул. Фрунзе, 65 +380532613245 "Вікіпедія" шукала у Полтавській області ексклюзив. Інтерв'ю
Пропонуємо дізнатися про роботу українських вікіпедистів, які організували експедицію у Полтавську область. А ще про те, як стати вікіпедистом.


Сергій Петров, член Правління ГО «Вікімедіа Україна». фото із сторінки у соціальній мережіСергій Петров, член Правління ГО «Вікімедіа Україна». фото із сторінки у соціальній мережі

Про роботу української Вікіпедії «Колу» розповів Сергій Петров, член Правління ГО «Вікімедіа Україна».

- Експедиція проходила влітку, 4-9 липня, - розповідає Сергій Петров. – Це була уже шоста вікіекспедиція, ми відвідали цього разу Гадяцький та Миргородський райони Полтавської області. Були у Опішні, Зінькові, фотографували різні пам'ятки там. У Гадячі фотографували училище культури імені Івана Котляревського, будинок дитячої та юнацької творчості, районний будинок культури, дві школи міста та кілька об’єктів районної лікарні, низку пам’ятників на Соборній площі. До речі, ми стали одними із перших відвідувачів музею «Гадяцьке підземелля», який готується до відкриття у будинку дитячої та юнацької творчості.

Вікідослідники з Харкова гуляли у старовинному замку й пили цілющу воду

Далі вікіекспедитори побували у селі Березова Рудка, серед відвідуваного - будівля маєтку депутата ІІІ Державної думи Російської імперії Модеста Коченевського кінця ХІХ – початку ХХ століття. Ще фотографували краєвиди річки Хорол, в’їздні знаки низки населених пунктів Полтавської та Харківської областей. А у Миргороді харківські експедитори не лише фотографували різні пам'ятки й історичні будівлі, а й пили цілющу миргородську воду.

Загалом під час полтавської вікіекспедиції зробили близько 650 фотознімків, їх буде завантажено до ВікіСховища, для ілюстрування статтей Вікіпедії.

Довідково: Полтавська область стала четвертою серед областей України, яку відвідали учасники вікіекспедицій. Подібні проекти громадська організація «Вікімедіа Україна» проводить з серпня 2011 року.

Вікіпедистів в Україні мало

- Ми влаштовували експедицію не лише для фотографування значимих об'єктів чи чогось нового, ексклюзивного, про що мало хто знає, а й для того, щоб налагодити зв'язки із місцевими краєзнавцями, - говорить Сергій Петров. - Насправді, вікіпедистів не так багато, тому фізично встежити за всім масивом інформації фізично неможливо, якщо зважати, що ядро вікіпедистів (100 та більше правок) це близько 150 осіб. До речі, у вікіекспедиції  був мій перший життєвий досвід проживання в наметі. Вразило, що учасники вікіекспедиції (кілька осіб) взяли участь у  відкритті музею визвольних змагань у селі Березова Лука Гадяцького району.

Нагадаємо, зараз проходить "Місяць українського села", усі бажаючі можуть стати авторами Вікіпедії. А ініціатива цього проекту належить полтавцю.

Стати вікіпедистом може будь-яка людина, вікових обмежень немає . Єдина умова – доступ до Інтернету.

- А також слід розуміти, що треба мати «під рукою»  авторитетні джерела, адже всі статті у Вікіпедії мусять бути написані на основі джерел, - зауважив пан Сергій – Також слід бути готовим, що Ваш внесок можуть вилучити, змінити або вказати, що ваш внесок недосконалий, адже у Вікіпедії існує низка правил та порад. Для «новачків»-вікіпедистів створено посібник, в якому пояснено правила та поради, які діють у Вікіпедії та основні принципу вікірозмітки (тобто певних особливостей оформлення тексту, аби він був "жирним", були посилання на інші статті Вікіпедії, був структурований тощо.). Робота у Вікіпедії - це 24 години 7 днів на тиждень. Дехто працює навіть вночі, якщо зручно.

Вікіпедисти працюють безкоштовно

Вікіпедія - це волонтерський проект. Ті, хто редагують її, не отримують жодної винагороди, роблять це добровільно у вільний час. Ніякої винагороди не отримують й ті, хто працює у рамках тематичного місяця. Все, що треба мати: трохи бажання та терплячості опанувати всі правила та механізми редагування. Тоді з користувача може вийти чудовий досвідчений вікіпедист, переконаний Сергій Петров.

До теми:

Полтавці використовують інтернет для розваг

Полтавський тиждень книги — організатори тримають інтригу

У Полтаві презентували книги про те, як жили полтавці з століття тому

Позначення:

Категорії:

Помітили помилку?
Будь ласка, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter