Чемпіон Пекіна і призер Лондона полтавець Дмитро Виноградець хоче стати кандидатом наук

Статті
27 вересня 2012 о 14:501846 Kolo.poltava.ua (Новини Полтави) Полтава, вул. Фрунзе, 65 +380532613245 Чемпіон Пекіна і призер Лондона полтавець Дмитро Виноградець хоче стати кандидатом наук
Дмитро Виноградець продовжує займатися плаванням, щоб взяти участь в наступній Олімпіаді.Дмитро Виноградець, найтитулованіший учасник полтавської команди з плавання на Паралімпіаді-2012, розповів "Колу" про свої враження від змагань у Лондоні.


Професійно займатися спортом  Дмитро Виноградець почав після отриманої травми у 17 років. За 6 років плавець став рекордсменом та призером Паралімпіади у Пекіні, здобувши 4 медалі (2 «золота», 1 «срібло» та 1 «бронза»).

Результатом цьогорічної участі у літніх іграх у Лондоні спортсмен задоволений

Дмитро брав участь у запливах лише на трьох дистанціях – і кожен з них приніс йому по медалі. Він виборов два срібла за 150 метрів комплексом і 50 метрів на спині, бронзу отримав у запливі на 50 метрів брасом. «Коронний» стиль плавця через збіг обставин нагород у Лондоні йому не приніс.

– Узагалі я плаваю кролем, тобто вільним стилем. Але так склалося, що у Лондоні на дистанціях, де я встановив світові рекорди, нагороди не розігрувались. Тому своїм результатом я, безперечно, задоволений. Вважаю, що зробив усе, що міг, – каже Дмитро.

Враження спортсмена від ігор у Лондоні та Пекіні теж різняться.

– Мені більше сподобалася Олімпіада в Пекіні. Можливо тому, що вона була у мене першою, такою довгоочікуваною, хотілося виступити, спробувати себе. Тим паче, що результати, показані на Олімпіаді, не можна порівняти ні з якими іншими змаганнями, – вважає він.

Зараз Дмитру 27 років. Про участь в наступній Олімпіаді через 4 роки він говорить з обережністю.

– Я, звісно, хочу поїхати. Хочу, щоб розігрувались усі мої 7 дистанцій. Якщо так складеться, просто не зможу відмовитись, – говорить спортсмен.

Про життя між змаганнями

За словами Дмитра, 4 роки між Паралімпіадами його життя кардинально не змінили. Хоча певні зрушення таки сталися.

– Зараз я пишу кандидатську дисертацію на тему «Фізичні та медичні прилади і системи» (Дмитро Виноградець здобув вищу освіту на фізико-механічному факультеті Полтавської аграрної академії – примітка автора). Якщо є така можливість, полюбляю рибалити. Однак на хобі потрібен час, а його я присвячую тренуванням, – пояснює Дмитро.

Вільний від спорту час він проводить з сім’єю та друзями, але особисте життя не коментує. Тим паче, як зізнався плавець у інтерв’ю, зайва увага до себе з боку людей йому не подобається. Не приносять Дмитру Виноградцю особливої радості й церемонії нагородження під час змагань, для нього головне – це спортивні досягнення і перемога над собою.

– Я просто хоту показати результат, для цього багато тренуюся. Аж ніяк не заради моменту нагородження. Чомусь мені це не приносить задоволення, – розповів Дмитро.

Олімпійці Оксана Хруль, Дмитро Виноградець та Євгеній Богодайко з тренерами Іллею та Сергієм Калайдами під час нагородження в Полтаві. Фото Марини КлименкоОлімпійці Оксана Хруль, Дмитро Виноградець та Євгеній Богодайко з тренерами Іллею та Сергієм Калайдами під час нагородження в Полтаві. Фото Марини Клименко

Довідка «Кола». 17 вересня 2012 полтавця Дмитра Виноградця Президент України нагородив орденом «За заслуги» II ступеня за досягнення високих спортивних результатів на XIV літніх Паралімпійських іграх у Лондоні, виявлені мужність, самовідданість та волю до перемоги, піднесення міжнародного авторитету України. Плавець уже мав орден «За заслуги» III ступеня після участі у Літніх іграх в Пекіні. У 2009 році мер Полтави Андрій Матковський (нині екс-мер) також присвоїв йому звання «Почесний громадянин міста». Обіцяну від обласної влади у 2007 році однокімнатну квартиру в Полтаві Дмитро Виноградець отримав.

До теми:

Полтавка-володарка двох медалей Паралімпіади поки не визначилась, ким бути

Олімпійського чемпіона-полтавця Богодайка тренери з плавання знайшли самі

Позначення:

Категорії:

Помітили помилку?
Будь ласка, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter