Полтавцям обіцяють безкоштовно встановити лічильники газу

Новини
Валентина Зайченко19 жовтня 2012 о 15:423365 Kolo.poltava.ua (Новини Полтави) Полтава, вул. Фрунзе, 65 +380532613245 Полтавцям обіцяють безкоштовно встановити лічильники газу
Мешканці полтавських «хрущовок» впродовж останніх місяців отримують повідомлення від ПАТ «Полтавагаз».
Підприємство інформує своїх абонентів: їх оселі безкоштовно оснащуватимуть лічильниками обліку спожитого газу.



До 2018 року газові лічильники мають бути в кожній домівці (Фото Марини Клименко)До 2018 року газові лічильники мають бути в кожній домівці (Фото Марини Клименко)





Умови отримання безкоштовного лічильника



Для того, аби встановили прилад, власникам помешкань радять зв’язатися з представниками «Полтавагазу» за вказаним номером телефону та домовитись про час приходу майстра. Отримала таке повідомлення від газовиків і полтавка Любов, власниця квартири у будинку по вулиці Чайковського, 5.

– Спочатку я узгодила час першого візиту майстра з «Полтавагазу» для огляду стану газової колонки та плити. Працівників прийшло двоє: один повинен був перевірити справність обладнання, інший мав безпосередньо займатися встановленням лічильника, – розповідає полтавка.

Обстеживши колонку, майстри продиктували жінці список необхідних придбань, після яких лічильник  пообіцяли безкоштовно встановити.

– Мені пояснили, що за сам лічильник та його встановлення платити дійсно не треба. Однак деталі до приладу має купити сам споживач. Тож за 2 газові крани, шланг та перехідник я сплатила в магазині 75 гривень. Через тиждень у домовлений час лічильник встановили, – пояснює полтавка.

Лічильники спожитого газу встановлюють, бо змушує закон

Минулого року парламент ухвалив, а президент підписав закон України «Про забезпечення комерційного обліку природного газу». Документ, що набрав чинності з 9 липня 2011 року, передбачає подачу споживачам блакитного палива лише за умови його комерційного обліку.

Стаття 2. Закону визначає кінцевий термін, коли всім без винятку громадянам постачатимуть газ лише при наявності лічильника.



Для населення, що проживає у квартирах та приватних будинках, у яких природний газ використовується:

– комплексно, у тому числі для опалення – це 1 січня 2012 року;

– для підігріву води та приготування їжі – це 1 січня 2016 року;

– тільки для приготування їжі – це 1 січня 2018 року;

Для інших споживачів – це 1 липня 2011 року.

Оплатити масове взяття на газовий лічильник населення мають компанії , що здійснюють розподіл природного газу на відповідній території, відповідні бюджети, інші джерела, не заборонені законодавством. Фізичні та юридичні особи роблять це за власний рахунок. Тим абонентам, які відмовлятимуться від приладів обліку, постачання блакитного палива припинять з настанням часу «Ч» (стаття 2 Закону).

Як лічильниками оснащують населення на Полтавщині

ПАТ «Полтавагаз», який обслуговує понад 372 тисячі абонентів у 17 районах області (крім Кременчуцького, Семенівського, Лубенського, Пирятинського, Гребінківського, Оржицького і Гадяцького) та містах Полтаві, Миргороді, Кобеляках, Карлівці, Хоролі, звітує: прилади обліку газу вже мають більше 276 тисяч споживачів.

Ті абоненти, які користуються газом комплексно, стверджують у «Полтавагазі», вже забезпечені лічильниками – це понад 256 тисяч приладів. На 26 % лічильниками забезпечена категорія населення, якій газ потрібен для підігріву води та приготування їжі. Споживачі, котрі володіють лише газовими кухонними плитами, забезпечені лічильниками тільки на 15%.

Вартість одного такого приладу та у скільки обходиться його встановлення,  у «Полтавагазі» не називають. Щодо купівлі за власні гроші полтавцями деталей до лічильників, мають власне пояснення.

– При встановленні газових лічильників для споживачів є безкоштовними: проект, матеріали до приладу обліку, сам лічильник та роботи з його установки і перепідключення існуючих газових приладів, – зазначається у відповіді «Полтавагазу» на офіційний запит «Кола». – Якщо ж встановлення лічильника згідно з законодавством супроводжується додатковими витратами, як от зміна розташування приладу обліку, ремонт або заміна газового обладнання, абонент ці витрати сплачує самостійно.

Для встановлення лічильників абоненти мають надати представникам ПАТ «Полтавагаз»:

– паспорт;

– ідентифікаційний код для укладання договору на зберігання приладу обліку, оскільки він залишається власністю підприємства;

– пред’явити документи, що засвідчують право власності на житло і абонентську книжку.

Як дешевше: з лічильником чи без



Полтавка Любов, в квартирі якої газовим обладнанням користувалися з лічильником впродовж місця, підрахувала: сплатила за спожите блакитне паливо менше, ніж зазвичай.

– Зараз у квартирі лише періодично проживають наші родичі, а колонка там вмикається нечасто. Тому замість звичних 18 гривень я сплатила близько 10, – говорить жінка.

Полтавка Світлана у комунальних платіжках побачила геть інші цифри.

– Наша сім'я –я, чоловік та маленька донька – вмикає колонку постійно, бо миємо посуд та купаємо дитину лише в гарячій воді. Плюс затрати палива, які плита. З лічильником місячна сума за газ виходить майже вдвічі, а то й втричі більша, ніж раніше, – коментує вона.

Кому встановлення лічильників майже невигідне –  власникам будинків, де газ споживають комплексно: для опалення, підігріву води та приготування їжі. Єдиний порятунок для таких абонентів – наявність пільг на сплату комунальних послуг, які, наприклад, мають ветерани війни чи окремі категорії жителів сільської місцевості.

Автори закону, який зобов'язує населення рахувати газ, не приховують: документом, крім інших цілей, хотіли спонукати населення економити на його споживанні. Адже ціну за купівлю блакитного палива Україна сплачує ледь не найвищу в усій Європі. Однак і встановлення українцям лічильників виллється у кругленьку суму. Як говорилося в пояснювальній записці до документу, для введення 100% оснащення населення лічильниками газу, необхідно залучення грошових коштів у сумі близько 2 мільярди 856 мільйонів гривень без ПДВ.

До теми:   За скручування показників лічильників хочуть саджати

Позначення:

Категорії:

Помітили помилку?
Будь ласка, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter