У Полтаві розповіли, чим займаються соцпрацівники, яких полтавці боялися

Новини
1 листопада 2012 о 23:081294 Kolo.poltava.ua (Новини Полтави) Полтава, вул. Фрунзе, 65 +380532613245 У Полтаві розповіли, чим займаються соцпрацівники, яких полтавці боялися
У Полтаві підсумували роботу 131 соціального працівника, які масово з’явилися в місті з 2 липня.
За 4 місяці роботи ці фахівці виявили у Полтаві 60 кризових сімей, говорять у міській соцслужбі. До речі, раніше полтавці підозріло ставилися до таких гостей, вважали шахраями. Станом на кінець жовтня соціальні працівники у Полтаві обійшли 65% міста. Знайшли 60 сімей, які знаходяться на порозі кризи. 51 спеціаліст вже супроводжує родини, які перебувають у складних життєвих обставинах. Чим можуть зарадити нові спеціалісти -  Це цілий комплекс послуг: пошук роботи батькам, влаштування дітей у садочки, реабілітаційні центри, допомога з відновлення документів, консультації з приводу прав на пільги. Соціальний працівник таким чином ніби виступає посередником між родиною та державними установами, - говорить Ольга Буднікова, керівник міського Центру соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді. Водночас з 131 соціального робітника, набраних у липні, вже 20 людей звільнилися. - Хтось відчув, що це робота не для нього. Хтось зрозумів, що не витримує навантаження і чесно зізнався в цьому, - пояснює Ольга Леонідівна. Людей для роботи набирали з вищою освітою, але не лише соціального профілю, бо в місті просто не вистачило б такої кількості фахівців. Претенденти на посаду проходили 3-денні курси та складали відповідний іспит. Роботу полтавців перевіряло Міністерство соцполітики і ледь не приїхав Прем'єр За словами Ольги Буднікової, ревізори з Києва тричі встигли побувати в Полтаві. Поставилися вони до цієї перевірки особливо прискіпливо. Адже на Полтавщині найбільше введено посад соцфахівців, що повністю відповідає нормі – 1 спеціаліст на 3000 міського населення і 1 на 1500 сільських жителів. Утім, контролери залишилися задоволені побаченим. - Для ознайомлення з нашою роботою до нас навіть хотіли запросити Миколу Азарова, коли він з візитом був на Полтавщині, але щось не склалось з графіком Прем'єра. Зверталися до нас за консультаціями і з інших міст, - розповідає керівник Центру соціальних служб.

Соціальних працівників зібрали у Полтаві на нараду, аби підбити підсумки їх роботи за 4 місяці.Соціальних працівників зібрали у Полтаві на нараду, аби підбити підсумки їх роботи за 4 місяці. Соціальний працівник пояснив, чим безпосередньо він займається - Моя робота полягає у виявленні сімей, які перебувають у складних життєвих обставинах. Особливо увагу під час візитів до полтавців звертаємо на родини, де є неповнолітні діти. У перше чергу дивимось на чистоту, порядок у домі, як одягнені діти, чи хворіють вони. Дізнаюсь, де працюють батьки, відгуки сусідів. Якщо це багатодітна сім'я чи лише є хтось один із батьків, ми їх консультуємо, допомагаємо з працевлаштуванням, оформити різні соціальні виплати, - розповідає Володимир, за освітою економіст. – Наприклад, ми надали батькам певну інформацію. За день-два приходимо знову в цю сім'ю і цікавимось, чи звертались вони у потрібні установи. Чоловік говорить, що люди до їх візитів ставляться не надто привітно. Інколи підозрюють у тому, що це ходять шахраї. - Спочатку було дуже важко. Навіть думав, що це не моє. Адже люди різні бувають. Дехто починає грубіянити, сваритись. Люди мало кому зараз довіряють, доводиться завойовувати їх довіру, - зізнається пан Володимир. Водночас він заперечує, що під виглядом соцпрацівників напередодні виборів по домівках полтавців ходили агітатори за провладну партію. - Я втомився відповідати на це питання. Агітувати за когось ніхто нас не змушував, ніякі списки прихильників партій ми не складали. Просто так співпало, що цю посаду створили якраз перед виборами, - відповів чоловік на запитання журналіста. Його слова повторює і керівник Центру соціальних служб. - Можливо, хтось десь і намагався використати цю роботу у власних цілях. Адже під час виборів багато людей за бажанням у свій вільний час працювали на дільницях. Але я хочу сказати, що в 2005 році проект введення таких посад вже існував, ми бачили ці нормативи, але тоді не судилося цим планам втілитися у життя. На наступний рік теж виділено фінансування для реалізації посталених цілей, - зазначила Ольга Буднікова. Водночас Ольга Леонідівна додала, що з Нового року штат Центру таки дещо скоротиться і зміниться навантаження на кожного фахівця. Після 100% перевірки усіх полтавських домівок соцпрацівники будуть займатися безпосередньо супроводом проблемних родин.