До Полтави привезли виставку про права людини

Освіта
Ольга Матвієнко15 листопада 2012 о 15:201346 Kolo.poltava.ua (Новини Полтави) Полтава, вул. Фрунзе, 65 +380532613245 До Полтави привезли виставку про права людини
У полтавській ЗОШ № 5 презентували мандрівну експозицію "Кожен має право знати свої права",
яка вже побувала у 6 містах України. 25 стендів пересувної виставки розповідають про походження прав людини, людську гідність, основні ознаки прав людини, заборону дискримінації, демократію, правову державу та інше. – Вона вспрямована на те, щоб донести молодому поколінню, що у них є права і для того, щоб вони виконувалися їх потрібно для початку знати, – розповів вчитель школи № 5 і регіональний координатор роботи виставки в Полтаві та області Андрій Кінаш. Родзинкою експозиції Полтаві є те, що екскурсоводами стали старшокласники і проводять екскурсії для  своїх однолітків. загалом планується, що виставку протягом кількох днів відвідають учні полтавських шкіл та ВНЗ. Юні екскурсоводи вважають проведення цієї виставки важливе для людини та її правової освіти.

– Люди зацікавлені в тому, що ми розповідаємо. Інформація, яку містять стенди, на мою, думку актуальна. Для мене особисто важливо знати свої права, бо я людина, наділелена правами при народженні, – зазначила один з гідів експозиції Анастасія Вапко. За словами Андрія Кінаша, подібні виставки сприяють обізнаності громадян, яка допомагає їм відстоювати свої права і вчить, куди звертатися в разі їх порушень. – Зараз ніхто не відміняв ще самозахисту. Якщо людина знає свої права і їх порушили, вона може звернутися до правозахисних організацій, до громадських організації, які наразі є досить дієвими. Часто ці організації допомагають захистити тим, хто звернувся свої права, у тому числі в Європейському суді. До теми – Новий КПК заборонить родичам бути захисниками в суді Моніторинг, який проводять різні правозахисні та громадські організації в Україні, показують, що і в наш час є установи, які дотримуються прав людини. Якщо є недотримання, то, як правило, це відбувається, як розповів Андрій Кінаш, не через те, що керівники не дбають про людей, а через необізнаність. Як приклад виконання пункту головного документу всіх поборювачів за права людини – Конвенції ООН – у Полтаві куратор виставки наводить встановлення у кількох школах міста окремих кабінок у туалетах. Таке, здавалося, незначне поліпшення умов шкільного світу – гарантія права людини на приватність.

Мандрує виставка Україною у рамках Всеукраїнської освітньої програми "Розуміємо права людини", до організації якої долучилися Міжнародний фонд "Відродження" і Норвезький Гельсінський Комітет. Дізнатися про права людини можна з 15 по 23 листопада в актовому залі Полтавської загальноосвітньої школи № 5.