Убивство валютчика на полтавському ринку: невідома версія

Новини
15 листопада 2012 о 08:002764 Kolo.poltava.ua (Новини Полтави) Полтава, вул. Фрунзе, 65 +380532613245 Убивство валютчика на полтавському ринку: невідома версія
Історія загибелі полтавського підприємця від очевидців багато в чому відрізняється від офіційної версії міліції.
Не збігається час скоєння злочину, інформація про постраждалого та суму коштів, якими хотів заволодіти грабіжник. «Коло» поспілкувалося з людиною, яка серед перших викликала потерпілому швидку.

Торгова точка, біля якої стріляли у валютчика. Фото Марини КлименкоТоргова точка, біля якої стріляли у валютчика. Фото Марини Клименко

До речі, міліція склала фоторобот вбивці, який влаштував стрілянину на ринку Полтави

– Сталося це близько 15.10-15.15 у сусідньому з моїм ряду, де продавців у наметах не було. Поряд на п’ятачку перебувало чоловік п’ять. Я збирала товар і почула звук, ніби поряд петарда вибухнула. Одразу не зрозуміла, що це постріл. Далі пролунало ще три постріли і жіночий крик. Побігла туди і побачила Олександра, який уже лежав на підлозі у крові, – розповідає продавчиня. – Прибігли охоронці ринку, працівники СОБРРу, вони натиснули на тривожну кнопку. Були й представники охорони КП «Полтава-Сервіс», але вони поводилися дещо неадекватно, чомусь кричали на всіх. Міліція приїхала одразу на виклик хвилин через 5, а ось швидку до людини з вогнепальним пораненням у голову ми чекали довго – майже півгодини. Медики ніяк не могли зрозуміти, поблизу якого виходу знаходиться поранений.

Приватний підприємець, на життя якого скоїли замах, нібито мав на ринку кілька павільйонів, в яких торгував одягом. Однак де саме вони знаходиться та їх точну кількість, ніхто з продавців не зміг зазначити журналісту. Інші джерела стверджують, що наметів на ринку чоловік не мав взагалі. Кажуть, продаж речей був не єдиним його заробітком.

– Олександр отримував прибуток із того, що міняв валюту – долари на гривні. Займався цим із братом давно, ще у 90-ті роки, коли в офіційних обмінниках готівку було дістати проблематично, – стверджує друг сім’ї загиблого. – У день, коли відбувся розбійний напад, із ним була вагома сума грошей – 350 тисяч гривень, саме тому він не хотів віддавати сумку. Той, хто стріляв, скоріше за все, знав це, тому й напав саме на нього.

Ці слова підтверджують й інші продавці.









– Усі на ринку знають, що він міняв гроші. Хлопець був хороший, займався цим бізнесом чесно, нікого не обманював. І нам, і покупцям це було зручно, – говорить власник одного з торговельних павільйонів.

Міліція версію про базарного «міняйла» не заперечує, але й не підтверджує.

– Ми теж володіємо такою інформацією, яка надійшла від людей. Але це до справи не має жодного стосунку. Головне завдання зараз – встановити особу злочинця. Навіть якщо постраждалий і обмінював валюту, це нічого не змінює, – прокоментував Юрій Сулаєв, речник полтавської міліції.

Схема ринку. Червоним указано, де стріляв і в якому напрямку біг зловмисникСхема ринку. Червоним указано, де стріляв і в якому напрямку біг зловмисник

За право власності на ринок «Речовий» й досі триває судова тяганина. Ринок контролюють нині одразу два власники – ПРАТ «Полімпекс» та КП «Полтава-Сервіс». Керівництво обох фірм від коментарів щодо стрілянини на їхній території утримується. Відмовляються вони і від того, що загиблий підприємець сплачував їм ринковий збір за торгове місце.

– Я не знаю, хто це такий – ні ім’я, ні прізвища. Цією справою має займатися міліція, туди і телефонуйте, – сказав Юрій Пантюх, керівник КП «Полтава-Сервіс».

– Він не платив нам жодних внесків, – запевнив Анатолій Ковальов, директор «Полімпексу».

Охороняють Центральний базар відразу 2 приватні фірми, які окремо найняли «Полімпекс» та КП «Полтава-Сервіс». Підприємцям їхні послуги обходяться у 60-80 гривень за місяць, що входять у ринковий збір. Однак охоронці на території ринку з’являються переважно о 15.30, коли зачиняються ворота огорожі. У день, коли на території завжди масове скупчення людей, за безпеку відповідають лише кілька сторожів. Відеокамер на місці злочину, який стався 8 листопада, не було.

Фото Марини КлименкоФото Марини Клименко

Чому у Полтаві стріляють серед білого дня, журналісти запитали міліцію

– Зі свого боку міліція вживає максимальну кількість заходів для профілактики правопорушень серед населення області. Якщо подивитися на статистику, переважна кількість злочинів, які скоюють на Полтавщині – це грабежі та розбої. Тому можна припустити, що люди, які мають статки, певним чином самі наражають себе на небезпеку: ходять у людних місцях із великими сумами грошей готівкою і цим провокують грабіжників, замість того, щоб зберігати кошти у відповідних установах, тобто у банках. Якщо говорити про випадки нападів у Полтаві на валютників за останній рік, вони абсолютно між собою не пов’язані. Попередні вбивства були умисними. 8 листопада замах на підприємця був просто розбійним нападом, який переріс у вбивство. Злочинець навряд чи хотів позбавляти життя людину, його мета була вкрасти гроші, – висловив позицію правоохоронців Юрій Сулаєв, речник УМВС України в Полтавській області.

– Я не пов’язую між собою вбивства всіх полтавських валютників, – на правах анонімності розповів колишній працівник правоохоронних органів. – І говорити, що саме останнім часом такі випадки почастішали теж, вважаю неправильним. Оскільки раніше в обласному центрі теж бувала стрілянина серед білого дня, але це просто так не афішували. І вбивають валютників не лише в Полтаві, а й  у інших містах. Злочинцю потрібні гроші, а в кого ж, як не у міняйла, мають бути при собі великі суми. Щоб гарантовано отримати гроші, зловмисник обирає жертву, у якої, він 100-відсотково впевнений, є при собі мінімум 20-30 тисяч. І ці випадки не є замовленими вбивствами.

Серед причин непоодиноких випадків стрілянини в місті називають і широкий доступ до зброї. «Умільці», купуючи газову зброю, навчились її переробляти на вогнепальну.

– Нині в міліції розкривати злочини нікому, адже всі професіонали пішли на пенсію, – говорить колишній працівник органів. – Уся проблема в низькому професіоналізмі. Працюють у міліції в основному молоді хлопці і вони не знають, як і що робити. Тепер командувати вміють усі, а бігати мало кому хочеться.

Нагадуємо, що про проблеми з особовим складом раніше зазначало й керівництво правоохоронців.

Підготували Марина Клименко та Юлія Корж

Позначення:

Категорії:

Помітили помилку?
Будь ласка, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter