Де житимуть полтавські обранці у Києві: зізнання депутатів

Статті
6 грудня 2012 о 12:051628 Kolo.poltava.ua (Новини Полтави) Полтава, вул. Фрунзе, 65 +380532613245
Фото з сайту newdnestr.blogspot.com«Коло» вирішило дізнатися про квартирне питання полтавських народних депутатів.


Історія квартирного питання. Квартир не просили, а їх і не пропонували

Вперше народними обранцями до парламенту стануть 236 українців. З 236 народних обранців квартири захотіли 216

Найбільше «нових облич» пройде від Партії регіонів — 73, ОО «Батьківщина» представить 49 нових депутатів, ВО «Свобода» — 36, УДАР — 34, від КПУ вперше обрано 21 депутата.

28 листопада Володимир Макеєнко, голова регламентного комітету Верховної Ради заявив у пресі, що новоспечені народні обранці забажали найбільше «казенного житла», ніж їх попередники з усіх скликань Ради.

– Зараз у мене близько 180 заяв. Наш готель може забезпечити місце для 80, – скаржився Володимир Макеєнко журналістам Всеукраїнських ЗМІ.

За кілька днів число бажаючих безкоштовно отримати кімнату у готелі чи квартиру зросло до 216.

Валентин Матвєєв, депутат-комуніст, навів цифри:

Партія регіонів просить житло для 86 народних депутатів, Всеукраїнське об’єднання «Батьківщина» – для 43, Компартія України – 20 номерів у готелях,

партія «Удар» – 19 кімнат у готелі «Київ»,

ВО «Свобода» – 27 номерів  у готелі «Україна».

20 народним депутатам-самовисуванцям пропонується визначитись з місцем проживання або в готелі «Київ», або «Національний».

–Щорічно на оплату проживання народних депутатів передбачалися витрати близько 21 мільйона гривень, але з огляду на збільшення кількості новообраних народних депутатів ці кошти необхідно збільшити приблизно на 10 мільйонів гривень,– зазначив Валентин Матвєєв.

Після цієї заяви 29 листопада група депутатів від Об’єднаної опозиції ухвалила рішення не звертатись до Верховної Ради щодо надання їм житла. Про це у своєму Facebook написав новообраний депутат-мажоритарник від опозиції по одному з київських округів Леонід Ємець.

– Офіційно повідомляю, що депутатами від «Батьківщини» прийнято рішення не звертатись по бюджетні квартири, – написав він.

У відповідь на цю заяву голова Верховної Ради Володимир Литвин закликав депутатів припинити розмови про відмову від квартир за державний кошт – мовляв, їх народним обранцям і не пропонували.

Про готовність відмовитися від державних квартир і жити у готельних номерах за державний кошт тоді заявили і представники партій «Свобода» та «УДАР».

Водночас підготовча група, яка займається розселенням усіх новообраних парламентарів, уточнила: помешкання в готелях, підвідомчих Управлінню справами Апарату Верховної Ради України, отримають лише ті народні депутати, які раніше не одержували службові житлові приміщення від Верховної Ради України і не проживають у Києві.

Житло для нардепів – тема некоректна

Аби дізнатись, чи замовляли собі службові помешкання у Києві народні обранці від Полтавщини, «Коло» зателефонувало до Верховної Ради України. З’ясувалося, що розселенням нових парламентарів займається підготовча група, яка складається з депутатів попереднього скликання. Ні телефонів, ні місця їх засідань у парламенті не назвали, натомість порекомендували журналісту звертатися до представників Верховної Ради нового скликання. Не знали, що відповісти на питання про службові  квартири й у прес-службі Апарату ВР та управлінні справами Апарату ВР, який і відає усім депутатським майном, лише порадили написати особистого листа нардепу Володимиру Макеєнку, який активно це питання коментує для преси.

Де житимуть полтавські обранці у Києві

Де планують жити на час своєї парламентської роботи у Києві, «Коло» поцікавилось у самих  нардепів від Полтавщини. Відповідь отримали лише від тих обранців, з якими вдалося зв’язатися телефоном.

– Заяви на отримання житла у Києві я ще не писав, цим питанням зараз займається фракція Комуністичної партії України. У Київ я переїздити на постійне проживання не планую, але помешкання для оселення на час сесійних тижнів мені потрібне. Скоріше за все, це буде кімната в готелі «Київ», – розповів Роман Шугало, який пройшов до парламенту під №23 списку Компартії.

– Одразу хочу сказати, що спільна позиція депутатів партії «Удар», яку я представляю,така: ми відмовляємося від будь-яких державних квартир, які зараз не хочуть покидати депутати колишнього скликання, намагаючись їх приватизувати. Щодо номерів у готелях, підвідомчих управлінню справами Верховної Ради, партія зараз розробляє спільну позицію з приводу  цього питання. Дехто з новообраних «ударівців» не є мільйонерами, і дійсно потребують житло на час роботи у комітетах або сесійних засідань. Але необов'язково це мають бути люксові номери у готелі, що знаходиться у центрі міста. Нехай депутат дістається парламенту, наприклад, зі Святошино, обов’язково на метро і бачить, як живуть прості люди. Для мене це не принципово, де саме жити. Можливо, оселюсь в номері якогось з готелів, який можна використовувати, у тому числі, як приймальню народного депутата або офіс для помічників. Хочу зазначити, що переїздити у столицю я не збираюся, і більшість часу планую проводити в Полтаві для боротьби з корупцією на місцевому рівні, - пояснив Сергій Каплін, який переміг у 144 одномандатному окрузі в Полтаві.

Через 1 хвилину Сергій Миколайович перетелефонував журналісту з уточненням.

– Якщо номери в готелі депутатам таки даватимуть, я 100% там жити не буду. Планую створити своєрідне представництво Полтави у місті Києві. Щоб полтавці, які приїздять до столиці у справах, мали змогу туди звернутись за допомогою чи поділитись своїми пропозиціями, - додав він.

– Мені нададуть номер у готелі «Україна», де селять усіх іногородніх «депутатів-безхатченків». Заяв я поки що жодних не писав, цим займаються мої помічники у Києві. Хоча я згоден і на кімнату у гуртожитку, для мене це не принципово, але ж і не на вокзалі мені жити. Все одно у Києві я буду у справах, а решту часу планую проводити у Полтаві, – повідомив Юрій Бублик, який балотувався до Верховної Ради України по 145 одномандатному округу.

В офісі Олексія Лелюка,  який потрапив до парламенту від 149 одномандатного виборчого округу, питання про житло нардепа назвали «несолідним».

– У Олексія є власна квартира у Києві, мабуть, саме там він і житиме. А взагалі, людей зовсім не цікавлять такі речі, –  відповів журналісту його помічник, який не представився.

– Оскільки Валерій Головко не має власної квартири у Києві, то на час роботи сесії буде жити у готелі, а від службової квартири, якщо така позиція партії, він відмовився, – повідомив Євген Лопушинський, прес-секретар Обєднаної Опозиції у Полтавській області.

Як вирішувалося квартирне питання депутатів минулих років

– Я отримав двокімнатну квартиру в Києві, коли ще був народним депутатом ІV скликання, – говорить Микола Кульчинський, народний депутат України, який обирався до парламенту 4 скликання поспіль. –  Тоді Закон «Про статус народного депутата» дозволяв такі пільги, зараз їх скасували. Спочатку я двічі відмовлявся від житла за державні кошти, згодом все ж таки подав заяву, бо свого бізнесу чи захмарних статків для купівлі нерухомості самотужки я не маю. Став на чергу, жив до того у готелі, а через 3 роки вселився у власне помешкання. Але я прогнозую, що пільги на отримання житла за бюджетні гроші у новому парламенті знову повернуть, безкоштовно квартири прагнуть отримати всі, навіть ті, кому вони найменше потрібні.