У Полтаві провели майстер-класи з рукоділля серед вихованців дитячих клубів

Новини
Ольга Матвієнко9 січня 2013 о 18:193144 Kolo.poltava.ua (Новини Полтави) Полтава, вул. Фрунзе, 65 +380532613245 У Полтаві провели майстер-класи з рукоділля серед вихованців дитячих клубів
Техніка квіллінг зараз дуже популярна серед любителів hand madeБлизько 40 вихованців полтавських дитячо-юнацьких клубів взяли участь у майстер-класах з малювання, ліпки та вишивки на базі ДЮК «Ровесник».


Подібні зустрічі в «Ровеснику» відбуваються постійно. Цього разу подивитися та навчитися різним технікам рукоділля прийшли вихованці клубів «Товариш», «Факел», «Фантазія».

– Уже два тижні тривають новорічні канікули і ми хотіли, щоб вони запам’яталися нашим вихованцям. Щоб вони подивилися, обмінялися різними методиками. Ці зустрічі проходять дуже корисно і жваво, бо діти хочуть знати, чим займаються в інших клубах, – розповіла Людмила Новолідова, педагог-організатор дитячо-юнацького клубу «Ровесник».

Читайте також про виставки hand made, які проходили в полтавських ТРЦ

Техніки, які показували дітям – незвичайні. Наприклад, замістьзвичайної вишивки хрестиком та гладдю, іх познайомили з ізониткою – вишивкою на твердих предметах. Цю техніку ще називають нитяною графікою. Вишивають переважно на дереві або картоні. Проте як основу використовують навіть одноразовий посуд або старі диски. Графічно зображають і квіти, і тваринок, і людей, і цілі картини. На картоні попередньо голкою роблять намітку, а потім прошивають візерунок нитками. Вишивати по дереву трохи складніше. Для цього свердлять тоненьким свердом або набивають цвяхи. Якщо по картону або пластиковому посуду можуть вишивати діти від 8 років, виконуючи всі підготовчі роботи самотужки, то цвяхи набивати доводиться батькам.

– Я бувала на виставках ізонитки і бачила доволі складні роботи, над якими майстри працюють місяцями, а то й роками. Але вишивати на картоні доволі просто, тож у мене є діти в гуртку, які працюють у техніці ізонитки із 6 років, – розповіла Євгенія Кокарєва, педагог-організатор ПМЦДЮК, керівник гуртка «Товариш».

До теми: І дорослим, і дітям показували як виготовляти прикраси своїми руками і пропонували купити hand made ляльок та мило ручної роботи

Вишивали на картоні сьогодні тільки дівчата. Дівочий колектив склався і на майстер-класі з малювання, який проводили керівники гуртка «Фантазія». Як справжні художники з мольбертами, діти за вчителем малювали зимовий гірський пейзаж.



А от у сусідній кімнаті об’єдналися і хлопці, і дівчата, охочі спробувати сили в соляній пластиці. Ліпити із солоного тіста складно, за словами педагога-організатора клубу «Факел» Фаїни Кузь, але на майстер-класі створювали акваріуми із тіста дівчата 4-5 років. Рецепт матеріалу доволі простий – на 1 кг борошна 1,5 склянки солі залити холодною водою. Щоб вироби довше зберігалися, додають ложку клею. Створювати зі своєрідного пластеліну можна і картини, і об’ємні іграшки, які потім запікають у печі і розмальовують.

До теми: Напередодні нового року полтавців навчали виготовляти благодійні новорічні листівки

Фігурки та цілі пейзажі виконані в техніці солепластки поряд із вишивками та нитяними картинами, дитячими малюнками були представлені в приміщенні «Ровесника» на виставці.