За подарунки, дорожчі ніж півтисячі, полтавці мають платити податок

Новини
11 січня 2013 о 09:571654 Kolo.poltava.ua (Новини Полтави) Полтава, вул. Фрунзе, 65 +380532613245 За подарунки, дорожчі ніж півтисячі, полтавці мають платити податок
За подарунки, дорожчі 573,50 гривень, полтавці повинні сплатити податок.


фото з сайту daler.ruфото з сайту daler.ru

Дорогим подарунком не забудьте поділитися з державою

Якщо ви з нового року отримали подарунок, дорожчий за 573,50 гривень, мусите його задекларувати та сплатити податок.  На це у вас є час до настунної кампанії декларування доходів. До 1 ж травня  маєте згадати про усі подарунки за минулий рік та внести вартісні (понад 536,50 грвень) у декларацію.

Читайте також - Перші особи Полтавщини про Новий рік та найкращі подарунки

-  Порядок оподаткування доходу, отриманого платником податку як дарунок або в результаті укладення договору дарування від фізичних осіб визначено статтею 174 Податкового кодексу України від 02.12.2010 №2755-VI, який діє з 01 січня 2011 року, - пояснює Віктор Гріненко, заступник начальника відділу взаємодії зі ЗМІ та громадськістю ДПС у Полтавській області. -  Передбачено, що кошти, майно, майнові чи немайнові права, вартість робіт, послуг, подаровані платнику податку, оподатковуються податком на доходи фізичних осіб згідно із правилами, встановленими для оподаткування спадщини.

При цьому ставка оподаткування залежить від того, наскільки близька людина вам зробила подарунок. Для родичів першого ступеня родинного споріднення вона становить 0%. За подарунки від решти, маєте сплатити 5%  вартості.  Стосується це й готітки у будь-яких розмірах.

До теми - У Полтаві камери дарувати дільницям не збираються

Не підлягають оподаткуванню лише дарунки, вартість яких не перевищує 50% однієї мінімальної заробітної плати, встановленої на 1 січня звітного податкового року (у 2013 році – 573,50 гривень).

Сплата податку за подарунок на вашій совісті

фото з сайту yak-prosto.com фото з сайту yak-prosto.com

Полтавці Ользі на Новий рік друзі презентували мобільний телефон дорожчий за 1 тисячу гривень. Проте повідомляти про це податкову вона не збирається, так само, як і сплачувати податок. Переконана, що про це ніхто не дізнається.

Дійсно, відповідальними за сплату податку до бюджету  є лише ті, кого обдарували.

Та й  на практиці відстежити усі подарунки, якими вирішили не ділитися з державою, не завжди просто.

- Відстежити можливо дарунки, що нотаріально посвідчуються.  Якщо ж подарунки придбані за готівку, то зробити це практично неможливо. Сплачувати податок за них є конституційним обов’язком громадян, - говорить Віктор Гріненко.

За неподання або несвоєчасне подання декларації  передбачен​ий штраф у 170 гривень.

Читайте також: У Полтаві нова мода – дарувати зліпки рук та ніг

Позначення:

Категорії:

Помітили помилку?
Будь ласка, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter