Як впізнати скажену собаку і що робити при зустрічі з нею

Новини
Валентина Зайченко8 лютого 2013 о 14:497956 Kolo.poltava.ua (Новини Полтави) Полтава, вул. Фрунзе, 65 +380532613245
Фото з ldpr.ruНагадаємо, у Полтаві за добу зафіксовано 28 випадків укусів собакою. Серед постраждалих – 7 дітей.


Постраждалих  щеплюють і лікують, повідомили медпрацівники. Якщо вчасно цього не робити, то хвороба при появі симптомів вже не лікується. Інкубаційний період хвороби  у людини може тривати від 10 днів до року.

Усе вказує на те, що тварина хвора на сказ. Її ще шукають усі служби міста. Упізнати тварину можна і за ознаками, але визначити остаточно, чи дійсно тварина хвора на сказ, можна тільки після її смерті.

Тварина в буйній стадії сказу живе від 2 до 5 днів.

До теми: Міліція Полтави кинула всі сили на пошуки скаженого пса: особливо патрулюють район 5-ої школи та Зигіна

Як впізнати собаку, у якого сказ

Симптоми: В буйній стадії сказу тварина не може проковтнути воду через спазми глоткової мускулатури, рясно виділяється піниста або густа слина. Гавкіт стає хрипким, тихим і отривмстим.  Збудження супроводжується агресивністю і навіть люттю – собака кидається на людей, тварин та на будь-які предмети, що потрапили в поле її зору. Найменше зовнішнє подразнення (шум, яскраве світло, окрик) викликає новий напад буйства й агресії. Нижня щелепа відвисає, так як розвивається параліч м’язів. Язик вивалюється, рясно тече слина. Спостерігається косоокість.  Через параліч вона може похитуватися і пересуватися ледве-ледве, може волочити задні ноги.

  • Такий стан триває від 2 до 5 днів. Закінчується хвороба менінгоенцефалітом, паралічем і загибеллю.


Що робити, якщо собака вкусив

Якщо ви не змогли відігнати собаку, і вона прокусила вам шкіру або подряпала, все, що необхідно зробити, - це промити рану, щоб якомога менше вірусів потрапило в кров, і терміново їхати до лікаря.

Читайте також: Карта, де у Полтаві була помічена собака, яка кусає людей

У процедурі лікування після укусу скаженого собаки немає нічого страшного. Вам введуть вакцину і сироватку, які навчать ваш організм боротися з вірусом сказу, поки він ще не потрапив в нервову систему. Вакцину вводять всього 6 разів з певними інтервалами, і колють зазвичай в плече, а не в живіт, як це було раніше.

Що робити, коли зустріли скажену тварину

Скаженій тварині невідоме почуття страху, тому лякати її чим-небудь марно, вона кинеться на вас.

Якщо ви підозрюєте, що собака скажена, то краще  сховатися з її поля зору. Якщо ж вона вас побачила, то потрібно спробувати знайти укриття або виступ, де вона до вас не добереться і викликати допомогу.

Читайте також: Покусана скаженою собакою полтавка: «Після мене вона вкусила жінку, а потім звалила велосипедиста»

Позначення:

Категорії:

Помітили помилку?
Будь ласка, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter