Цього року організатори вирішили вражати полтавців та гостей міста «Музеєм сала». А ще просто під час дійства обрали цьогорічну родзинку свята – на думку мера Полтави Олександра Мамая, переможцем стало «ромало-сало». Нагадаємо, в попередні роки публіку дивували салом у шоколаді, салом у шампанському, салом з родзинками, суші-салом.
Порівняно з попередніми роками, Свято сала в 2013 році пройшло з меншим розмахом. Гучно заявлений організаторами «Музей сала» розмістився просто на Театральній площі. Він представляв собою бутафорський шмат сала на сцені та кілька таць, на які поклали колекцію виробів з сала різних років. Далі на сцену винесли сорти-претенденти на звання родзинки Свята сала – 2013.
Циган демонстрував копчене «ромало-сало», африканець рекламував «банано-сало», а іспанець вихваляв «оливо-сало». Дегустувати ці екзотичні делікатеси ведуча дійства покликала на сцену мера Полтави Олександра Мамая. Спробувавши усі сорти, вибір мера пав на «ромало-сало», аргументувавши поширеністю народності ромів в Україні.
Також Олександр Мамай, отримавши сьогодні у подарунок іграшкову рожеву свиню, зізнався у любові до традиційного українського продукту та пообіцяв після свята стати на ваги, щоб виміряти, «скільки сала він наїв за зиму».
- Сало треба їсти з гірчицею або хроном, тоді воно смакує найкраще. Безумовно, в моїй родині на столі є сало: я їм його і копчене, варене, печене, - поділився з журналістами своїми гастрономічними вподобаннями мер.
Годували салом безкоштовно сьогодні не лише міського голову, а й присутніх на святі полтавців. У трьох наметах неподалік сцени видавали у одні руки по 2 шматки чорного хліба, на якому було звичайне сало з гірчицею. На відміну від черг за варениками на святі Меланки, по сало годину ніхто не стояв, а всі запаси їжі розійшлися за 10 хвилин. Люди говорили, що їм пригощання сподобалося.
Публіку, крім їжі, розважали виступами народних колективів та конкурсами. На сцену запрошували бажаючих, які за перемогу в танцювальних та інших змаганнях отримували подарунок – цьогорічну родзинку свята «ромало-сало».
Що ж до натурального сала, яке стало винуватцем свята у Полтаві, цього продукту в продажі сьогодні практично не було. Лише 7 виробників м’ясної продукції торгували в 9 палатках, де пропонували переважно ковбасні вироби, рулети та закуски. Креативно підійшов до свята лише один із виробників, який створив «Нескінчену насолоду» – найбільшу закуску з сала та часнику, довжиною 77 метрів та вагою 92 кілограми. Нею також обіцяли безкоштовно почастувати бажаючих.
Більшим попитом, ніж сало, сьогодні у відвідувачів користувалися шашлики та алкогольні напої, які можна було розпивати за столиками на центральній вулиці міста. До речі, якщо раніше на Святі сала в натовпі було не проштовхнутися, то сьогодні люди пересувалися вільно і сприймали все дійство без жодного ажіотажу.
У Полтаві сьогодні вшосте відбулося Свято сала.