У Полтаві притулок для тварин збудують, але пізніше і за межами міста

Ситуація
Ольга Матвієнко21 лютого 2013 о 16:083260 Kolo.poltava.ua (Новини Полтави) Полтава, вул. Фрунзе, 65 +380532613245 У Полтаві притулок для тварин збудують, але пізніше і за межами міста
З 2012 року в Полтаві почали реалізовувати «Програму регулювання чисельності безпритульних домашніх тварин на 2012-2016 роки».
Як просувається її реалізаціїя, дізнавалися журналісти «Кола».

Фото з сайту vk.comФото з сайту vk.com

До теми - Австрійці приїдуть стерилізувати полтавських безпритульних тварин



Для притулку в Полтаві у 2012 році місця не знайшли

У переліку завдань програми – виділення земельного майданчика під будівництво притулку на 250 місць. У 2012 році жодних даних про місце його розташування та початок проектування до полтавців не надходило.

Із понад 5 мільйонів гривень, виділених на реалізацію програми протягом 5 років, у 2012 закладено освоєння 70 тисяч гривень. У тому числі із міського бюджету в рамках програми виділені гроші на заробітну плату працівникам КАТП-1628. Це комунальне підприємство – єдиний міських пункт перетримки. Підприємство розраховане на тимчасове утримання близько 40 собак.

Підшукати ділянку під майбутній притулок для безпритульних тварин у 2012 році доручили Управлінню з містобудування та архітектури виконавчого комітету Полтавської міськради. У відповіді на офіційний запит «Кола» в управлінні повідомили, що пропонували розмістити новий заклад на території полтавського КАТП–1628. Цю ідею не підтримали в Управлінні житлово-комунального господарства.

– Для будівництва притулку на 250 місць необхідна ділянка площею не менше 1 гектара. Зараз на території КАТП є 40 місць для безпритульних тварин. Отже, за нормами розміщення там притулку не можливе, – розповів Володимир Лобач, спеціаліст Управління житлово-комунального господарства. – Крім того, за санітарними нормами подібна установа розміщується не ближче, ніж за 300 метрів від житлових будинків. Тому в межах міста його розмістити немає можливості взагалі.

Відповідно до цього ухвалили рішення винести притулок за межі міста у Полтавський район. За ініціативи благодійної організації «Юний європеєць», яка вже близько року активно співпрацює з КАТП-1628, підшукали ділянку. За умови початку фінансування у 2013 році розпочнеться підготовка проектної документації на будівництво.

– Ще у березні минулого року ми підшукали ділянку за межами міста, але через те, що районна влада не дала згоди на її виділення. Зараз ми за підтримки міської та обласної влади отримали ділянку неподалік Копилів у районі звалища. Проте нам дали ще трохи часу, щоб знайти місце для притулку в межах Полтави. І ми звернули увагу на Гожули, – пояснила Майя Матвєєва, голова наглядової ради ПОБО ЦЗЖП «Юний Європеєць». – Отже, притулок у будь-якому випадку будуватимуть, а у кращому – він буде знаходитися у межах Полтави.

"Правила утримання домашніх та безпритульних тварин» блукають кабінетами

До речі, Полтавські зоозахисники протестували біля міськради (+фото)



Між тим, велика кількість безпритульних тварин на вулицях міста призводить до наростання незадоволення полтавців та, як наслідок, до жорстокості.

– Є люди, які люблять тварин, а є ті, кого просто дратує своєю присутністю собака у дворі. Вони починають розповідати, що цей собака кусається, викликає служби, щоб агресивного пса забрали, – пояснює активіст ГО «Право на життя» Ольга Жуковська. – При цьому людина не оминає того, щоб пнути абсолютно спокійного собаку, кинутися на нього. Такі дії часто провокують тварину, яка ні на кого кидатися не збиралася.

Ольга Жуковська стверджує, що після кожного повідомлення про нібито напад тварини на людину, починається хвиля масового знищення. Офіційно міські служби таких акцій не проводять вже кілька років. Тож можна лише припускати, що вирок собакам виносять мешканці Полтави.

– Правила утримання тварин, які вже повинні були розробити, необхідні фактично так само, як притулок, – розповіла Ольга Жуковська. – Вони не тільки заборонятимуть прояви жорстокості щодо безпритульних тварин та регулюватимуть умови їхнього утримання у притулку. Своїми розділами вони покликані певним чином врегулювати стосунки тварин і людей у Полтаві.

Відсутність правил, кримінальної відповідальності за викидання тварини на вулицю, єдиного електронного реєстру домашніх тварин міста, на думку зоозахисників, призводять до погіршення ситуації в місті.

Собак поки вигулюватимуть деінде, бо місць для вигулу так і не виділили



Спеціальні місця для вигулу домашніх тварин, згідно з Програмою, мали визначити ще у 2012 році санітарно-епідеміологічна станція спільно з Управлінням архітектури.

У відповіді на інформаційних запит з цього приводу в Управлінні відповіли, що такі місця за державно-будівельними нормами (ДБН 360-92) закладаються ще при проектуванні будинків. Відповідно на кожного жителя будинку – це близько 0,3 м2.

Контроль за наявністю майданчика здійснюється інспекцією державного архітектурно-будівельного контролю. Для затвердження вимог щодо створення таких майданчиків Управління з питань містобудування та архітектури надало відповідні пропозиції до проекту Правил утримання домашніх та безпритульних тварин до УЖКГ.

Стерилізація тварин у «вільному вигулі» і виховання населення

Дізнаючись думку в населення, журналісти «Кола» почули різне щодо проблеми безпритульних тварин у Полтаві. Серед них і та, що поступова стерилізація – дуже довгий шлях, а вихід із критичної ситуації, що склалася зараз – масове знищення. На думку правозахисників та більшої частини опитаних, саме створення притулку та стерилізація – правильний шлях.

– Головне – поступово пояснити тим, хто може вбити або вбиває собаку, що ми не маємо право забирати життя, яке не давали. Людина жорстока із твариною, не матиме жалю і до людини, – зазначила Ольга Жуковська. – Все починається з того, що люди просто викидають тварин на вулицю.

Як і у попередні роки, волонтери нараховують на вулицях Полтави від 6 до 8 тисяч собак і котів. Їхня кількість постійно регулюється природніми процесами: багато тварин гине від морозів, але їхні місця займають новонароджені та викинуті на вулицю.

Громадські захисники чотирилапих









Фото з нещодавнього мітингу правозахисників тваринФото з нещодавнього мітингу правозахисників тварин











У Полтаві офіційно діють дві благодійні громадські організації, які займаються питаннями безпритульних тварин – «Юний європеєць» та «Право на життя». Члени та волонтери цих організацій допомагають безпритульним тваринам, проводять стерилізацію та знаходять нових господарів для котів та собак. Співпрацюють із «опікунами» – мешканцями мікрорайонів, які підгодовують та доглядають тварин на подвір’ях житлових секторів. «Юний європеєць» співпрацює з єдиними офіційним пунктом тимчасового утримання тварин Полтави – КАТП-1628. Громадські активісти подекуди створюють міні-притулки, іноді на 15-30 місць у себе вдома. Юридично вони не оформлені, але люди не мають вибору через відсутність міського притулку. Неналежні умови утримання цих тварин часто провокують конфлікти та сприяють загостренню ситуації між захисниками тварин та категорично налаштованими полтавцями.

До теми - Дві полтавки врятували чотирилапих від голоду та холоду, а ще перевиховали сусідів (фото)

Про те, що встигли виконати із запланованого у «Програмі регулювання чисельності безпритульних домашніх тварин на 2012–2016 роки», «Коло» дізнавалося у зоозахисників та в Управлінні житлово-комунального господарства







































Пункт програмиВиконавецьВартість робітВиконання
Виділення земельної ділянки під будівництво притулкуУправління з питань містобудування та архітектури
Виконання проектних робіт на будівництво притулку на 250 місцьУправління ЖКГ40 тисяч гривень
Розробка та затвердження «Правил утримання домашніх та безпритульних тварин»Управління ЖКГ, КАТП-1628, благодійні, громадські організації
Створення єдиного міського обліку домашніх тваринКАТП-1628
Визначення місць для Вигул домашніх тваринУправління з питань Містобудування та архітектури, районні ради, міська сан-епідеміологічна станція

Позначення:

Категорії:

Помітили помилку?
Будь ласка, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter