Як уберегтись від раку шкіри

Новини
Ніна Король16 травня 2013 о 17:183142 Kolo.poltava.ua (Новини Полтави) Полтава, вул. Фрунзе, 65 +380532613245 Як уберегтись від раку шкіри
Меланома, або рак шкіри тримається в трійці лідерів серед онкозахворювань. Щороку недуга забирає життя багатьох людей.


Родимки здатні переродитись у злоякісні. Якщо маєте багато великих, слідкуйте, чи не змінюються вони і частіше навідуйте лікаряРодимки здатні переродитись у злоякісні. Якщо маєте багато великих, слідкуйте, чи не змінюються вони і частіше навідуйте лікаря

Лікарі б’ють на сполох, адже ризик захворіти на рак шкіри можна знизити,

а люди часто нехтують цим.

Хто у групі ризику та як не наражатись на небезпечне захворювання, а також коли  і де варто обстежуватись, розповів Роман Свиридюк, заступник головного лікаря медичного центру «Медея», дерматовенеролог 1-ї категорії.











Роман Свиридюк, заступник головного лікаря медцентру «Медея»Роман Свиридюк, заступник головного лікаря медцентру «Медея»









Нині в Україні триває тиждень безкоштовного обстеження на рак шкіри. Медцентр «Медея» також у переліку закладів Мінохоронздоров’я, які безплатно обстежують бажаючих.

У травні раку шкіри приділяють багато уваги, навіть тиждень чи місяць меланоми запроваджують (щороку по-різному), аби  українці більше знали про небезпеку і могли зарадити собі.

Меланому називають «тихим убивцею», адже у людини нічого не болить, хоч вона може бути вже хвора. Невелика родимка чи кілька, які здатні перетворитися на злоякісні, може спричинити рак. Як твердять у МОЗ, за кілька місяців підступна недуга може забрати життя. Та меланома, як і інші ракові захворювання, виліковна, якщо вчасно звернутись до лікарів і розпочати боротьбу із недугою.

Тому фахівці наполягають на обстеженнях у дерматологів заради здоров’я і життя пацієнтів та дотриманні елементарних правил на користь собі.

Мовою цифр

Щороку у світі реєструють понад 200 тисяч випадків захворювання на меланому шкіри. Близько 65 тисяч людей помирають, бо пізно звернулись до лікарів.

Засмага – псевдокраса, що веде до раку. Як уберегтись

– Основна з причин захворювання на меланому – засмагання. Любов до сонячних ванн може призвести до меланоми, тим паче, якщо засмагали так, щоб пекла й облазила шкіра, – каже Роман Володимирович.

Нав’язана рекламою на телебаченні, в журналах краса людського засмаглого тіла  – то лише псевдокраса.

– Насправді привабливість засмаги – ніщо у порівнянні з ризиком для здоров’я і життя, – говорить дерматолог.

Щоб запобігти раку шкіри, треба відмовитись від засмагання, в ідеалі – зовсім.

Спадковість – теж одна з причин того, що людина може занедужати на рак шкіри: якщо в родині серед близьких родичів уже хтось хворів – не наражайте себе на сонячні опіки і засмагання.

– Якщо ви на морі – купайтесь, але решту часу проводьте під парасолею, – радить Роман Свиридюк. – Уникайте зайвих сонячних променів.

Якщо ж уже так кортить мати засмагле тіло, можна приймати сонячні ванни до 10 ранку та з 16. Категорично забороняється бути на палючому сонці в обід, бо саме тоді пік сонячної активності.

Захищайте шкіру сонцезахисними засобами, а відкриті ділянки тіла – одягом і капелюхом.

Солярії. Краще уникати їх зовсім, адже вони ще більше, ніж сонце, провокують злоякісні новоутворення. За кордоном уже в багатьох країнах заборонили відвідувати солярії неповнолітнім, в Україні досі існує мода на швидку засмагу в соляріях. Наші співвітчизники не усвідомлюють небезпеку для свого здоров’я.

Меланому переважно діагностують у жителів Европи, якщо брати земну кулю. Стосовно України – частіше рак шкіри трапляється в жителів Києва. Лікарі пояснюють це тим, що європейці мають змогу, гроші,щоб нерідко відпочивати в країнах, наближених до екватора, де палюче сонце, а шкіра європейця не готова до такого сонячного опромінення.

Хто в групі ризику

– Ті, хто мають багато великих родимок (новоутворення більші 6 мм у діаметрі). Це називається синдромом диспластичних невусів.

– Ті, хто до 15-річного віку хоча б двічі згорали на сонці, мають у 10 разів більше шансів захворіти.

– Частіше меланома буває у чоловіків за 50 років, ніж у жінок (хоча трапляється і в представників обох статей за 30).

– Світлі шкіра, очі, а також світле чи руде волосся – теж збільшують шанси захворіти на рак.

Але це не означає, що вас у обов’язково буде меланома. Головне – берегтись від засмагання, не захоплюватись сонячними ваннами і вчасно звертатись по допомогу до лікарів, якщо побачили підозрілі новоутворення на шкірі.

Коли і як варто обстежуватись

Новоутворення на шкірі в народі називають родимками, родимими плямами. Найбільше занепокоєння має викликати родимка, якщо в неї є такі ознаки:

– форма – якщо в уяві скласти родимку навпіл – її краї не збігатимуться;

– колір – якщо родимка різнокольорова або змінила колір із часом;

– контур – тобто краї родимки зазубрені, нерівні, нечіткі;

– розмір – якщо діаметр родимки більший за 6 мм або раптово чи постійно збільшується.

Насправді ознак більше, але нефахівець не може їх оцінити та відрізнити, тож орієнтуйтесь на ці основні.

Обдивляйтесь себе періодично. Для цього знадобляться 2 дзеркала, аби бачити тіло повністю.

– Якщо помітили якусь із згаданих ознак чи навіть кілька одразу – негайно йдіть до дерматолога чи онколога, – радить Роман Свиридюк.

Методи діагностики та лікування новоутворень

Один із методів, який нині стали використовувати в усіх областях України, – дерматоскопія. За допомогою дерматоскопа лікар-дерматолог бачить родимку і визначає подальші дії пацієнта.

У медичному центрі «Медея» один із кращих дерматоскопів в Україні.

Дерматоскоп у медцентрі «Медея»Дерматоскоп у медцентрі «Медея»

– Таких лише 2 в Україні: у нас та в Донецьку, – говорить Роман Свиридюк. – Дерматоскоп поєднаний із комп’ютером, за кілька секунд фотографує новоутворення, посилає інформацію в Москву на сервер. Там зберігається найбільша база інформації з новоутвореннями. Надходить відповідь, на що найбільше схожа родимка. Лікар нерідко може визначити це й візуально, але дані дерматоскопа більш точні.

Потім, якщо родимка викликає занепокоєння і може переродитись чи знаходиться в місці імовірного травмування, її видаляють.

Дематологи користуються радіохвильовим та лазерним методами видалення новоутворень. Це майже безболісно і швидко.

– Виморожувати чи випікати родимки не можна, – каже лікар.

– Новоутворення чи його елемент обов’язково направляємо на гістологію в одну з кращих лабораторій в Україні, – говорить лікар. – Через 4-6 днів після взяття зразка отримуємо результати.

Хірурги ще використовують хірургічний метод видалення новоутворень, але він більш травматичний, залишає шрами.

Медцентр «Медея» – яскравий приклад офісної медицини, коли пацієнт проконсультувався, отримав допомогу та пройшов обстеження і має результати. При цьому не треба знаходитись у клініці весь час. Відносно ціни-якісті і затрати часу пацієнта – це ідеальний варіант діагностики та лікування.

– Якщо бачимо, що потрібна консультація онколога, направляємо пацієнта в онкодиспансер, – говорить Роман Свиридюк. – Головне, щоб пацієнт усвідомив – із новоутвореннями на шкірі варто іти до лікаря, а не в салон до косметолога, який не має медичної освіти.

У «Медеї» зроблять ваші ніжки та інші частини тіла гладенькими завдяки епіляції та депіляції.

Де обстежитись і позбутись новоутворень

Медичний центр «Медея» знаходиться у центрі Полтави, має зручне розташування (поблизу Центрального ринку).



Вул. Куйбишева, 24-Б.



Тел.:  (05322) 7-22-61, 69-16-70, (099) 608-71-91.

Довідка «Кола»

Акредитований медичний центр «Медея» заснований у Полтаві 2003 року.

Полтавський медцентр «Медея» – це кращі фахівці міста, а також добре оснащена діагностична база, індивідуальний й абсолютно конфіденційний підхід до кожного пацієнта, прийом у зручний для нього час. А за необхідності – виїзд лікаря додому.

Тут вам зажди раді, не доведеться чекати в чергах і підлаштовуватись під графік. А наявність лабораторії прискорює встановлення точного діагнозу та покращує лікування.

До теми: у «Медеї» знають, як позбутись папілом.

Позначення:

Категорії:

Помітили помилку?
Будь ласка, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter