У Полтаві визначили найкращі театри фестивалю "Зоряний шлях" (+ фото)

Дозвілля
Ольга Матвієнко18 травня 2013 о 09:002442 Kolo.poltava.ua (Новини Полтави) Полтава, вул. Фрунзе, 65 +380532613245 У Полтаві визначили найкращі театри фестивалю "Зоряний шлях" (+ фото)
У Полтаві завершився перший міжнародний Театральний проект "Зоряний шлях". Учора, 17 травня, учасників із 9 країн нагородили за досягнення.


Учасники у суботу поїдуть додому, гастролювати, але на закритті згадували лише приємне про 3 фестивальні дні першого у Полтаві фестивалю.

– Особливо хочеться подякувати Полтавському обласному театру ляльок. В першу чергу, за гостинність, адже це теж важлива частина успіху фестивалю. Тут зібралися лялькарі із різних країн, які знають одне одного 20-30 років. Крім того, ми дякуємо полтавцям. Ми тут себе не відчули незнайомцями – , Армен Сафарян, художній керівник вірменського театру "Карапет".

Армен Сафарян і керівники, актори усіх театрів дали фестивалю найвищу оцінку: за їхніми словами, склалося враження, що фестиваль у Полтаві проводять не вперше, а вже в десяте. Полтавцям вдалося організувати єдиний в Україні такого масштабу театральний проект.

– Коли я приїжджав до Полтави у жовтні, то дуже дивувався, що в театру немає свого фестивалю. Потрібно зробити ж! І серце дуже раділо, коли запросили, зробили "Зоряний шлях", – розповів Живомир Йокович, сербський актор та режисер, член експертної ради фестивалю.

Не дивлячись на те, що серед конкурсантів до 35 років (адже фестиваль покликаний визначити молодих зірок лялькарства) обирали переможців, самі лялькарі так і не змогли визначити найкращу виставу серед показаний 15.

– Є вистави і для дітей, і для дорослих. Харківський спектакль для дорослих по Чехову дуже хороший, хорошу виставу показали полтавці, серби. Усі театри показували національний дух, національний традиційний погляд на театр. Отже, дивитися було дуже цікаво на всі, – поділився враженнями Живомир Йокович.

Дипломи переможців  та символи фестивалю – статуетку синій зоряний віл – забрали додому такі колективи та учасники:

"Краща чоловіча роль другого плану" – Максим Лохов, за роль у виставі "Крихітка Єнот і той, хто сидить у ставку", Архангельськ, Росія.

"Краща жіноча роль другого плану" – Вікторія Міщенко, за виставу "Прості історії А. Чехова", Харків.

"Краща чоловіча роль" –  Олександр Третяк, за роль роль мишеня Муфа у виставі "Сонячний промінь", Москва, Росія.

"Краща жіноча роль" – Надія Чеча, за виставу "Чарівні подарунки", Мінськ, Білорусь.

"Краща драматургія" – Микола Шустов, Полтава, за створення інтермедії до вистав театрального проекту "Зоряний шлях".

"Краща сценографія" – Маріетта Голомехова, за виставу "У темряві", Сербія, Суботиця.

"Краще музичне оформлення" – театр ляльок "Карапет", Вірменія, за звернення до музики композитора Джоаккіно  Россіні.

"Краща режисура для дітей" – Олексій Смірнов, за виставу "Сонячний промінь", Москва.

"Краща режисура для дорослих" – Оксана Дмитрієва, за виставу "Прості історії А. Чехова", Харків.

Харків’яни віддали свою статуетку дружньому колективу Київського національного університету театру, кіно і телебачення імені І. К. Карпенка-Карого та режисеру Ігореві Федірку.

"Приз від журналістів" отримав харківський театр із виставою "Прості історії Антона Чехова". Харківя’ни заберуть із собою часточку полтави на полотні відомого полтавського художника Віктора Старикова.

Не тільки театри-гості цього вечора отримали подарунки. Коже із них привіз частинку свого театру полтавцям. Ірина Чернікова, директор Полтавського театру ляльок, майже від усіх колективів отримала подарунок для театру.

Завершення фестивалю було символічним: театрільну площу театру ляьох освітили феєрверки, а кожен колектив виспустиву у небо ліхтар, ніби маленьку зірку до родини Чумацького шляху.

Ірина Чернікова розповіла, що гості прощаються ненадовго. У 2015 році планують відкрити двері для учасників ІІ міжнародного Театрального прокту "Зоряний шлях".